Annonce
Debat

Tak til Odder Gymnasium for at droppe karaktererne

<p>indlæring skole for alle elever nex</p>

Som skoleleder på Odder lille Friskole er det opløftende at se de resultater, som Odder Gymnasium på det seneste har præsteret med deres forsøgsklasser, hvor man har valgt at nedtone brugen af karakterer.

På Odder lille Friskole har vi været karakter- og prøvefrie i 30 år - med stor succes. Det betyder, at vores elever ikke får karakterer, de laver ikke nationale test og Pisa-test, og de kommer ikke til eksamen, heller ikke folkeskolens afgangsprøve i 9. klasse. D

indlæring skole for alle elever nex

et betyder, at lærerne kan undervise uden at lade sig styre af karaktererne og udfaldet af de nationale test.

For eleverne betyder det bl.a., at 9. klasse ikke går fra på læseferie midt i maj, men har skema helt ind til sommerferien. Det betyder også, at vi ikke bruger det meste af 9. klasse på at repetere allerede kendt stof, som skal 'peake' til eksamen, men at vi kan undervise i meget andet og lave mange andre faglige læringsforløb, vi mener, er vedkommende. Herunder en to-ugers udlandsrejse.

Annonce

Hermed ikke sagt, at vi ikke evaluerer vores elever, for selvfølgelig gør vi det, vi har bare en anden måde at gå til det på. Det skal måske indskydes her, at vores elever ikke har problemer med at komme videre med det, de vil efter 9. klasse, om det er efterskole, erhvervsuddannelser eller gymnasiet.

Det er derfor utrolig glædeligt at se, at Odder Gymnasium er begyndt at kigge på de metoder, som Odder lille Friskole altid har arbejdet efter. Især fordi vi sender en meget stor procentdel af vores elever videre på Odder Gymnasium.

I starten af forsøget har vi stillet lærerkræfter til rådighed for gymnasiet i samarbejdet omkring det at være karakterfri. Det er vigtigt at dele vores erfaringer med karakterfri undervisning og udvidet evaluering af eleverne.

Vi er enige i, at det rigtige er at sætte fokus på det hele menneske og at give eleverne motivation til læring. Ingen kan vel være uenig i, at motiverede elever lærer bedst.

Spørgsmålet er så, hvad der motiverer en elev, og her er vi overbeviste om, at glade børn lærer mest. Her på skolen lærer børnene at tage medansvar, blande sig i verden, både den nære og den ydre, og på demokratisk vis diskutere sig frem til en løsning. Det giver kæmpe udfordringer til lærerne, men heldigvis en udfordring, som mange lærere gerne påtager sig og ser som mere interessant end det 'regnearks-læringsforløb', mange oplever i folkeskolen med fuld fokus på at få eleverne til at blive eksperter i at tage test.

Vi vil noget mere, og derfor er vores mål at uddanne børn med karakter - uden brug af karakterer. Vi sender børnene ud i verden med mod og en tro på sig selv, som er funderet i dem og skabt ud fra den undervisning, som de har modtaget her på skolen og ikke blot er dokumenteret i et tal eller en svarprocent i en test eller eksamen.

Vores elever er ikke kun et tal værd, de er meget mere end det. De har fortjent en seriøs og individuel tilbagemelding og evaluering, som de kan arbejde videre med, og lige så vigtigt har de brug for at lære vigtigheden af at være en del af et fællesskab.

Derfor bruger vi meget tid på at arbejde med fællesskaber på tværs af alder, lige fra 0.-9. klasse, og vi vægter værdien af at kunne indgå i et fællesskab og sammen med andre skabe noget lige så højt som det faglige. De to ting kan ikke skilles ad.

Annonce
Kultur For abonnenter

Passionerede fugleentusiaster danner rammen om fortælling om frihed: En stork flyver ikke pludselig til Færøerne, fordi den har lyst

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Se alle billederne: Så slidt er byens engang flotteste 'dame' i dag - men en opfriskning er på vej

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: En retro-oplevelse med en wienerschnitzel på størrelse og tykkelse med et dameblad

Alarm 112

Røver truede sig til penge ved 7Eleven: Stak af inden politiet dukkede op

AGF

David Nielsen hylder modstander efter pokalsejr: - Jeg får kuldegysninger over en fodboldklub som Frem

Aarhus

Sprayede maling i hovedet på lokomotivfører: Ung graffitimaler taget på fersk gerning på Aarhus H

Aarhus For abonnenter

Truels og Emil skal begge opereres: Den ene er indkaldt til undersøgelse om næsten tre år - den anden om syv år

Debat

Hørningskolen skal have nye rammer, men: Man sætter ikke en fod størrelse 43 ned i en sko størrelse 41

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Trøjborgs pølsevogn er blevet til kaffebar: I begyndelsen hadede de nye ejere hinanden, nu vil de hygge om Aarhus' bohemekvarter

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AGF

Reportage fra et vindblæst Valby Stadion: Der var ild i de store pinde og i særdeleshed i Oliver Lund, da AGF røg videre i pokalen

Aarhus For abonnenter

Trængslen vokser på Brabrandstien: Så mange alvorlige uheld er der sket de seneste tre år

Aarhus

Galophest er folkeeje i Aarhus: 130 ejere og Karin Salling spiller en rolle i eventyret

Annonce