Annonce
Leder

Tak til 'verdensmanden' som åbnede munden

Annonce

Et tema går igen og igen i en uendelig række af krimifilm af svingende kvalitet: En flok uduelige eller korrupte politifolk dækker over hinanden. Den klodsede chef gør intet, for han har også lig i lasten og skylder nogle politikere noget. Men en skønne dag får en retskaffen betjent nok og åbner munden, hvorefter alle vender ham ryggen og gør ham helvede hedt.

At påstå, der skulle stikke noget lignende under det danske - og norske - politis bemærkelsesværdige og besynderlige ageren i sagen om den uopklarede dødsbrand på Scandinavian Star, det har vi overhovedet ikke belæg for. Heller ikke selv om en måske uoverlagt eller udspekuleret bemærkning nærer mistroen og mistanken til systemet.

Bemærkningen faldt, da Thomas Vesth, en politiefterforsker, der ikke har personlig forbindelse til dødsbranden, blot faglig interesse i den, var til en tjenstlig samtale med sin chef. Ifølge Thomas Vesth sagde chefen i den forbindelse: Nu skal du ikke rende og spille verdensmand i sagen om Scandinavian Star, det kan få ansættelsesretlige følger.

Jamen det lyder jo som en replik fra en B-film. Har man hørt mage? Heldigvis sjældent!

Politiefterforskerens brøde var, at han i Avisen Danmark har kritiseret den manglende efterforskning af dødsbranden, selv om indicierne på, at nogen skulle have interesse i at skibet brændte, allerede tidligt sprang i øjnene.

Det er værd at bemærke, at hans udsagn ikke er særligt odiøst. For det flugter 100 procent med, hvad talrige eksperter i forsikringsforhold, økonomiske transaktioner samt skibs- og brandteknik har udtalt. De mener også, at der er tydelige tegn på, at der er foregået noget kriminelt på skibet.

Vi kan selvfølgelig ikke vide, om officielle danske og norske instanser - enten i politiet, søfartsmyndighederne, ministerier eller politiske kredse - ligger inde med viden, som retfærdiggør, at sagen igen og igen er henlagt. Men i så fald skylder de både de pårørende til brandens ofre, de overlevende og den brede offentlighed en god forklaring på, at sagen aldrig for alvor er efterforsket.

Forklaringen skal ikke kun være meget bedre og mere detaljeret end den tilbagevendende bemærkning om, at "der ikke er kommet noget nyt frem". Den bør også give en forklaring på det helt utilstedelige rap over nallerne, som Thomas Vesth nu har fået af sin chef, og som vi i offentligheden undrer os dybt over: Hvorfor i alverden må han ikke udtale sig? Det kan jo ikke være fordi, det skader en efterforskning, for da han udtalte sig, blev der ikke efterforsket noget som helst.

Vi kan kun håbe, at politiets nye interesse for branden vil kaste lys over både sagen og over irettesættelsen af Thomas Vesth, for den bestyrker kun mistanken om, at der stikker noget under myndighedernes passivitet.

Indtil vi får klarhed: Tak til Thomas Vesth og til alle andre, som øser ud af deres viden i denne og enhver anden sag, som har offentlig interesse. Det kan aldrig være et problem for samfundet at nogen - heller ikke offentligt ansatte - siger deres mening og deler indsigt. Men det kan omvendt være et problem, hvis nogen holder sig tilbage. Det bliver samfundet både dummere og dårligere af.

Jens Wolf Møller, redaktionschefFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Nu rammer sommeren Aarhus: Så varmt bliver det

Annonce