Annonce
Leder

Tak til 'verdensmanden' som åbnede munden

Det kan aldrig være et problem for samfundet at nogen - heller ikke offentligt ansatte - siger deres mening og deler indsigt. Men det kan omvendt være et problem, hvis nogen holder sig tilbage. Det bliver samfundet både dummere og dårligere af.

Et tema går igen og igen i en uendelig række af krimifilm af svingende kvalitet: En flok uduelige eller korrupte politifolk dækker over hinanden. Den klodsede chef gør intet, for han har også lig i lasten og skylder nogle politikere noget. Men en skønne dag får en retskaffen betjent nok og åbner munden, hvorefter alle vender ham ryggen og gør ham helvede hedt.

At påstå, der skulle stikke noget lignende under det danske - og norske - politis bemærkelsesværdige og besynderlige ageren i sagen om den uopklarede dødsbrand på Scandinavian Star, det har vi overhovedet ikke belæg for. Heller ikke selv om en måske uoverlagt eller udspekuleret bemærkning nærer mistroen og mistanken til systemet.

Bemærkningen faldt, da Thomas Vesth, en politiefterforsker, der ikke har personlig forbindelse til dødsbranden, blot faglig interesse i den, var til en tjenstlig samtale med sin chef. Ifølge Thomas Vesth sagde chefen i den forbindelse: Nu skal du ikke rende og spille verdensmand i sagen om Scandinavian Star, det kan få ansættelsesretlige følger.

Jamen det lyder jo som en replik fra en B-film. Har man hørt mage? Heldigvis sjældent!

Politiefterforskerens brøde var, at han i Avisen Danmark har kritiseret den manglende efterforskning af dødsbranden, selv om indicierne på, at nogen skulle have interesse i at skibet brændte, allerede tidligt sprang i øjnene.

Det er værd at bemærke, at hans udsagn ikke er særligt odiøst. For det flugter 100 procent med, hvad talrige eksperter i forsikringsforhold, økonomiske transaktioner samt skibs- og brandteknik har udtalt. De mener også, at der er tydelige tegn på, at der er foregået noget kriminelt på skibet.

Vi kan selvfølgelig ikke vide, om officielle danske og norske instanser - enten i politiet, søfartsmyndighederne, ministerier eller politiske kredse - ligger inde med viden, som retfærdiggør, at sagen igen og igen er henlagt. Men i så fald skylder de både de pårørende til brandens ofre, de overlevende og den brede offentlighed en god forklaring på, at sagen aldrig for alvor er efterforsket.

Forklaringen skal ikke kun være meget bedre og mere detaljeret end den tilbagevendende bemærkning om, at "der ikke er kommet noget nyt frem". Den bør også give en forklaring på det helt utilstedelige rap over nallerne, som Thomas Vesth nu har fået af sin chef, og som vi i offentligheden undrer os dybt over: Hvorfor i alverden må han ikke udtale sig? Det kan jo ikke være fordi, det skader en efterforskning, for da han udtalte sig, blev der ikke efterforsket noget som helst.

Vi kan kun håbe, at politiets nye interesse for branden vil kaste lys over både sagen og over irettesættelsen af Thomas Vesth, for den bestyrker kun mistanken om, at der stikker noget under myndighedernes passivitet.

Indtil vi får klarhed: Tak til Thomas Vesth og til alle andre, som øser ud af deres viden i denne og enhver anden sag, som har offentlig interesse. Det kan aldrig være et problem for samfundet at nogen - heller ikke offentligt ansatte - siger deres mening og deler indsigt. Men det kan omvendt være et problem, hvis nogen holder sig tilbage. Det bliver samfundet både dummere og dårligere af.

Annonce
Jens Wolf Møller, redaktionschefFoto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

SF's lønloft lugter af misundelse

Skal der været loft på, hvor meget en topchef i en privat virksomhed i Danmark må tjene? Ja, det mener SF, som torsdag aften kom på banen med et forslag, hvor man vil komme uligheden i samfundet til livs ved at diktere, at en topchef maksimalt må tjene 20 gange så meget som virksomhedens lavestlønnede. Diskussionen er væsentlig. Det er den. Uligheden i samfundet er altid relevant at tage fat i og have fokus på, men at tro, at vi kan og skal løse det hele med strammere regler, er ikke ligefrem den mest sympatiske vej at gå. Det hele bliver serveret af SF's Jakob Mark med et citat om, at han ikke forklare, hvorfor der er mennesker, der skal tjene 36 millioner kroner om året. Det er simpelthen for nemt og uden for kontekst at servere et politisk forslag med sådan en tagline. Det svarer til at himle op over, at der er fodboldspillere, der tjener en kvart milliard om året og derfor vil regulere det. Ja, beløbene kan virke absurde, men hvis virksomheden eller fodboldklubben tjener dobbelt så mange penge i dag som for ti år siden, blandt andet fordi topchefen eller fodboldspilleren gør det fremragende, er det så ikke fair, at deres løn også stiger 100 procent, så lønningerne følger med omsætningen? Håbet med SF's forslag er selvfølgelig, at den med den laveste løn kommer tættere på toppen, og derfor udjævner uligheden, men det er forslaget ingen garanti for. Lønloftet kan også betyde, at topchefen blot får mindre i ren løn og dermed betaler mindre til statskassen, for så at få resten af lønnen på den ene eller anden kreative måde.

112

Glohed skorsten startede brand i byhus i Aarhus: Beboerne opdagede selv flammerne i kælderen

Annonce