Annonce
Fødselsdage

Taktfast trommeslager holder tempoet endnu

Tomas Ortved Larsen har været med, siden Sort Sol begyndte under navnet Sods i 1977. I dag består bandet fra venstre af guitarist Lars Top Galia, forsanger Steen Jørgensen og trommeslager Tomas Ortved Larsen. Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Han har spillet trommer i Sort Sol fra dag ét. Selvom Tomas Ortved Larsen har mange interesser, er musikken den dominerende. Han runder 60 år lørdag 23. marts.

60 Indtil gennembruddet i begyndelsen af 1990'erne slæbte medlemmerne i gruppen Sods - senere Sort Sol - selv deres tunge udstyr ind og ud af spillesteder.

Trommeslager Tomas Ortved Larsen har været med siden begyndelsen i 1977. Lørdag 23. marts fylder han 60 år.

Musikken har altid haft en central plads i trommeslagerens liv, særligt i de unge år.

- Ungdommen bliver i dag holdt i kort snor. Min ungdom havde musikken som omdrejningspunkt, så vi havde nogle sociale sammenhænge, som knyttede os sammen, og det betød enormt meget.

I Tomas Ortved Larsens optik er der sket en forskydning, fra da han begyndte som musiker til nu.

- Folk bliver kendte "over night" for eksempel gennem konkurrenceprogrammer, så de springer leddet over, hvor man selv slæber sit eget udstyr. Det ved jeg ikke, om jeg synes, man kan eller bør.

- Der foregår stadig noget i undergrunden, som er dér, man tager chancer og eksperimenterer. Det glædes jeg stadig over.

Selvom han har været fast inventar på den danske rockscene i årtier, lider Tomas Ortved Larsen på ingen måde af stjernenykker.

- Vi blev ikke pludselig "superstar-badasses". Vi slæbte alt vores gear i mange år, før vi slog igennem, og man glemmer ikke det hårde arbejde bag successen.

Tomas Ortved Larsen har været medlem af duoen Cyklon Anti Cyklon, orkestret Alive With Worms og duoen Never.

Han er også en passioneret kunstmaler og tager udgangspunkt i sin interesse for arkæologi, minoisk kultur og græsk mytologi. To gange om ugen underviser han også udviklingshæmmede i musikteori og -forståelse ved handicap- og specialskolen SUKA.

Trommeslageren debuterede i foråret 2008 med sit soloalbum "Sun Pistol". Andet soloalbum "Catch" udkom i foråret 2012.

Han er gift med skuespiller og medlem af duoen Supernova Cecilie Brask. Sammen har de en datter på 19 år og en søn på 15 år.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Drenge bliver ladt i stikken

Hverken stat eller region vil tage ansvaret og give hpv-vaccine til alle drengebørn, der er fyldt 12 år senest 1. juli 2019. De bliver ladt i stikken, og de får ikke den samme mulighed for vaccine som alle andre drenge og piger. I forbindelse med årets budget i Favrskov Kommune fremsatte Venstre derfor et forslag om at tilbyde hpv-vaccine til netop den gruppe drenge. Det ærgrer mig, at flertallet i byrådet ikke vil tage ansvaret og tilbyde denne lille gruppe af drenge de samme muligheder for vaccine som alle andre. En vaccine, der forebygger den smitsomme hpv-virus, der er årsag til flere kræftformer hos både mænd og kvinder. Argumenterne og årsagen til, at forslaget ikke er med, er åbenlys kassetænkning, hvor man fokuserer på, hvem der skal betale, i stedet for, hvad der er bedst for borgerne. Jeg er sikker på, at de familier, der vil tage imod dette tilbud, ikke bekymrer sig om, om det er stat, region eller kommune, der betaler. De vil prise sig lykkelige for at få tilbuddet om vaccinen. Det er for mig helt uforståeligt, at forslaget ikke har fundet vej og er med i budgettet. Forebyggelse er altid bedre end helbredelse. Hvis forslaget ikke kommer med i det endelige budget efter høringsfasen, kommer det til at gå ud over en lille specifik gruppe af drenge. De kommer til at få højere risiko for at få den mest udbredte seksuelt overførte infektion. De udgør derfor en ekstra risiko for at give infektionen videre og efterfølgende udvikle hpv-relateret kræft og kønsvorter. Byrådet i Favrskov har alle muligheder for at sikre disse drenge samme sundhed og velfærd som alle andre. For mig er det lokalpolitik i den fineste form, at vi selv bestemmer lokalt, hvad der er sundhed og velfærd for vores borgere i Favrskov. Når hverken stat eller region vil tage ansvaret, så kan byrådet godt gøre det. Ved at lade denne lille gruppe af drenge i stikken er sundhed ikke for alle, men det afhænger af alder og økonomi. Det er ikke rimeligt. Jeg har fået flere reaktioner på Venstres forslag, og det, der står klarest i min hukommelse, er en mor, jeg har talt med. Hun har to drenge på hver sin side af skæringsdatoen 1. juli 2019. Hun kan sende sin ene dreng til en betalt vaccination og vide, at han er vaccineret mod kønsvorter og visse former for hpv-relaterede kræftformer senere i livet. Den anden dreng må hun lade blive hjemme. Hun har desværre ikke økonomi til at betale for vaccinationen til ham. Et forfærdeligt dilemma for en mor, der vil det bedste for sine børn. Det er en helt unik mulighed for byrådet i Favrskov for at vise ansvar og være forgangskommune og sikre alle drengene i Favrskov denne forebyggende vaccine, så der ikke er nogen, der senere i livet skal rammes af specifikke kræftformer. De ressourcestærke familier skal nok få deres børn vaccineret. Det er en skævvridning, hvis ikke vi kan hjælpe dem med færrest ressourcer. Sundhed skal være for alle, uanset køn, alder og økonomi. Forebyggelse er bedre end helbredelse.

Annonce