Annonce
Sport

Idrætstalenter under coronapres: Svært at undvære konkurrence og socialt samvær

Mikkel Schnedler Rasmussen har ikke haft mulighed for at svømme i løbet af nedlukningen, men har til gengæld haft masser af timer i løbeskoene og på cyklen. Foto: Privat.
Coronanedlukningerne har ramt de fleste danskere og selv landets største idrætstalenter har været tvunget til at sætte dele af deres udvikling på pause. Særligt konkurrence-elementet og det social samvær har været en savnet del af livet som talentfuld idrætsudøver.

TALENTUDVIKLING: I løbet af marts hævede den danske regering så småt forsamlingsforbuddet for udendørsidræt.

Men over det seneste år har talentudviklingen i Danmark periodevis været hårdt ramt af de skrappe restriktioner.

Og konsekvenserne af restriktionerne kan ifølge Elite Sports Akademi Aarhus (ESAA) måske blive til at tage at føle på i fremtiden, for en intern spørgeskemaundersøgelse har vist, at der under nedlukningen har været et signifikant fald i træningsmængde blandt de århusianske talenter.

Annonce

Nedlukningen gjorde det nemlig svært at udføre visse slags træningspas i de århusianske idrætsmiljøer, mens andre træningsformer til gengæld fint kunne overleve den hårde nedlukning.

- Hvis vi ikke træner taktisk og teknisk, så har vi næsten kun den fysiske træning tilbage og måske også lidt mental træning. Det betød altså, at der hvor der har været et tab er på vores kompetenceudvikling, fortæller Ole Keldorf, der er sportslig leder hos ESAA.

Stort socialt savn

Blandt de unge århusianske talenter, der har været ramt af nedlukningen, er både triatleten Mikkel Schnedler Rasmussen og fodboldspilleren Asger Errboe Svendsen.

For dem begge ramte nedlukningen især det sociale samvær, de ellers normalt kan forbinde med dagligdagen som idrætsudøver.

Mikkel Schnedler Rasmussen

  • Alder: 17 år - født 30. maj 2003
  • Oprindeligt fra Tørring.
  • Har dyrket triatlon siden 2016 og flyttede i august 2020 til Aarhus, hvor han startede i Aarhus 1900 og blev tilknyttet ESAA.
  • Træningsmængde før coronanedlukning: Cirka 17 timer om ugen med både svømning, cykling og løb.
  • Træningsmængde under coronanedlukning: Cirka 15 timer om ugen og ingen svømning.

- Triatlon er selvfølgelig en individuel sportsgren, når du står ved startstregen til konkurrence, men i træningen er man nødt til at kunne have det sjovt med sine kammerater, når man har så mange træningstimer om ugen. Og fordi triatlon ikke er så stort i Danmark, så kender jeg også alle dem, jeg normalt konkurrerer med, så dem savner jeg at snakke med til stævnerne, fortæller 17-årige Mikkel Schnedler Rasmussen.

For Asger Errboe Svendsen, der er målmand på AGFs U19-hold, foregik træningen under nedlukningen i ekstremt små grupper af to til tre spillere, og det gjorde en mærkbar forskel for den 19-årige målmand.

- Man har virkelig savnet de andre drenge, nu hvor man kun har haft de der få, som man har set i sin faste træningsgruppe. Så stødte vi selvfølgelig ind i hinanden af og til ude på Fredensvang, hvor vi kunne hilse, men vi har helt klart savnet det sociale samspil, fortæller Asger Errboe Svendsen.

Annonce

Givet mulighed for at nørde

Selvom nedlukningen ikke ligefrem var at foretrække for en fodboldspiller som Asger Errboe Svendsen, så gav den dog også nogle helt unikke muligheder for at udvikle sig på et nørdet niveau.

- Under nedlukningen var vi kun målmændene sammen, så der havde vi bare en helt time til at gå helt ned i detaljen med vores del, hvor vi normalt kun har en halv times tid til målmandstræning og ellers indgår i træning med resten af holdet, fortæller Asger Errboe Svendsen.


Som målmand er jeg vant til at have de der tre kvarter alene på en hverdagstræning til at træne teknisk i forhold til målmandsspillet. Der har mine holdkammerater jo normalt lavet ting med hele holdet, så når jeg har snakket med dem, har det også lydt lidt som om, at den der meget tekniske træning, de har lavet, måske er blevet lidt for ensartet for dem.

Asger Errboe Svendsen, målmand hos AGF U19


Netop den taktiske træning led helt generelt et signifikant fald under nedlukningen, men hvor mange andre ESAA-talenter også måtte gå alvorligt ned i træningsmængden for så vidt angår teknisk træning, så var det lige omvendt for AGF'eren.

- Vi vandt jo bare en masse tid til at kigge på nogle småting, man gerne vil lære. For mig gav det muligheden for at kigge på mit redningsspil og mit indlægsspil, som jeg virkelig kunne gå i detaljen med, fordi der var så god tid til det, lyder det fra Asger Errboe Svendsen.

Annonce

Manglende konkurrence et problem

Det var ikke blot mulighederne for træning, der var aldeles begrænset under månederne med nedlukning. Der blev heller ikke konkurreret, og selvom konkurrence ikke er alfa og omega i talentudvikling, havde de manglende konkurrence også en skidt effekt.

- Det er altid svært at træne uden et mål. I talentudviklingen er vi lidt begunstiget af, at man træner med et mindset, der hedder, at man skal træne for at træne. Men i det øjeblik du går ind i transitionen fra talent til elite, der bliver konkurrencen jo afgørende. Og selvom vi træner for at træne, så skal man i ny og næ prøve sig af, og det er jo især den del, der blev skåret væk, og så mister man selvfølgelig nemmere motivationen, lyder det fra Ole Keldorf.


Man vil jo gerne se, om den træning man har lavet de seneste måneder har givet pote, eller om man skal ændre i noget. Man kan altid tage en løbetest for at se, om man er blevet hurtigere, men man får ikke den samme konkurrencefølelse. Jeg mangler nok lidt det der adrenalinkick, man får i konkurrence.

Mikkel Schnedler Rasmussen, triatlet hos Aarhus 1900


Konkurrence-elementet er da afgjort også en vigtig del af tilværelsen som triatlontalent for Mikkel Schnedler Rasmussen, og den manglende konkurrence kan være mentalt svær at kapere.

- Det giver stor uvished. For eksempel har jeg ikke fået lov til at svømme, mens de fire-fem, jeg plejer at konkurrere mest med, har fået lov til det, så jeg er rigtig meget i tvivl om, hvordan jeg ligger i forhold til de andre, når vi får lov at konkurrere igen, fortæller Mikkel Schnedler Rasmussen, som lige præcis ikke fik lov at svømme, da hans tider på svømningsdelen af et triatlon var marginalt for langsom i forhold til kravene.

Han peger samtidig på konkurrencen som et vigtigt element i at vurdere, om man gør de rigtige ting i sin træning, eller om man skal prøve at ændre noget.

Annonce

Den bedste mulighed for at vise sig frem

Også for Asger Errboe Svendsen er konkurrencen et afgørende element af at spille fodbold, og selvom fodboldsæsonen alligevel ville have en pausen henover vinteren under normale omstændigheder, var de manglende kampe noget, der fyldte for den unge målmand, der stammer fra Højbjerg.

- Hele frie weekender er vi ikke så vant til. Og de manglende kampe har jo også haft betydning for, hvordan vi har trænet, for normalt har vi kampforberedende træning med hele holdet om fredagen. Og når man kommer op i den aldersgruppe, jeg er i nu, så kommer der også fokus på, at man skal vinde kampene.

Asger Errboe Svendsen

Alder: 19 år - født 7. januar 2002

Oprindeligt fra Højbjerg.

Har spillet fodbold i cirka 10 år. Startede i Lyseng IF og rykkede til AGF som 13-årig. Har været inde omkring det danske landshold som yngre og har været tilknyttet ESAA i en håndfuld år.

Træningsmængde før coronanedlukning: Træning med AGF mandag, tirsdag, torsdag og fredag samt kamp lørdag. Dertil ESAA-morgentræning både tirsdag og torsdag.

Træningsmængde under coronanedlukning: Ingen morgentræning med ESAA og ingen kampe - dog træning med AGF i grupper af to til tre mand.

Asger Errboe Svendsen fremhæver også, at selvom de lange fremtidsperspektiver er vigtige, så er konkurrencen - ligesom Mikkel Schnedler Rasmussen ligeledes lægger vægt på - også vigtig for den umiddelbare udvikling.

Asger Errboe Svendsen har spillet i AGF, siden han var 13 år gammel. Foto: AGF.

- Det er klart, at man skal have fokus på, hvad jeg vil kunne som fodboldspiller, og hvordan jeg skal udvikle mig. Men faktum er bare, at det er i kampene, man får vist de ting. Det er i kampene, at de ting man går og træner skal give resultater.

Annonce

Frygter for de langsigtede konsekvenser

Hverken Mikkel Schnedler Rasmussen eller Asger Errboe Svendsen er synderlig bekymrede for fremtiden, da begge har forsøgt at få det bedste ud af nedlukningen.

Nedlukningen faldt for Mikkel Schnedler Rasmussen ellers sammen med flytning til Aarhus og tilknytningen til ESAA og Aarhus 1900, mens den for Asger Errboe Svendsen satte en stopper for de afgørende kampsituationer, man som målmand konstant træner op til.

Til gengæld peger Ole Keldorf på, at netop den generation, der har været hårdt ramt af nedlukningen som talenter, måske kan få det svært, når man kigger længere ud i fremtiden - særligt set i et internationalt perspektiv.

- Når vi kigger på, hvornår vores nordiske kollegaer fik åbnet op, så kan vi måske godt være lidt nervøse for, at der her kan få en konsekvens på den lange bane, når vi skal ud at konkurrere, lyder det fra Ole Keldorf.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Aarhus har aktier i store miljøsyndere: - Det skal stoppe nu, siger politikere

Danmark

Søndagens coronatal: 42.018 coronasmittede - det næsthøjeste under epidemien

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Kent kan ikke høre solsorten i haven eller sove med åbent vindue: - Støjen fra motorvejen er blevet sværere at ignorere

Aarhus For abonnenter

Vil du nøjes med at få gjort rent en time hver anden uge? Her er svarene fra ældre-politikerne i Aarhus

Erhverv

Vestas i top på fornem liste: Kåret blandt 7.000 virksomheder, der har en milliard-omsætning i dollars

Alarm 112

Samlever fængslet for knivdrab: 50-årig kvinde fik halsen skåret over

Løvkvist: Det er nu Messerschmidt skal fortsætte med at gå, ellers tager helvedet ham

Aarhus For abonnenter

Aarhus Kommune gør rent en time hver 14. dag: - Det er så sølle og nedværdigende, at vi har svært ved at beskrive det

Sport

Nyt talentprojekt i Skanderborg bliver en gevinst for AGF: - Vi vil gerne have nogle lokale kraftcentre tæt på Aarhus

Navne

Helmig i sorg over tab: - Jeg lader minderne skylle og tårerne strømme

Hver anden dansker gør intet for at spare på strømmen

Aarhus

Søndagens coronatal: Nu stiger smitten igen

Aarhus For abonnenter

Corona kostede hendes far livet: Nu har Inge skrevet en kogebog sammen med sin mor

Østjylland

Her vil vi bygge og her vil vi bo: Katrine og Daniel vil lave grønt bofællesskab for børnefamilier

Annonce