Annonce
Aarhus

Talgymnastik koster ex-borgmester stol i Folketinget: - Det er virkelig en flad fornemmelse

Anders G. Christensen (V) har en lang karriere i kommunal politik i Hadsten og Favrskov kommuner. Onsdag stillede politikeren for første gang op til et Folketingsvalg, og valgets matematik kom til at koste ham dyrt. Foto: Annelene Petersen
Anders G. Christensens personlige stemmetal så ud til bringe ham i Folketinget for Venstre. Men den tidligere Favrskov-borgmester blev offer for valgets matematik, og på trods af et lavere personligt stemmetal løb Heidi Bank med det sidste østjyske Venstre-mandat.

ØSTJYLLAND: Den sindrige matematik bag et Folketingsvalg kan gøre ondt - rigtigt ondt endda.

Spørg bare Venstre-kandidat Anders G. Christensen, der ved onsdagens Folketingsvalg kom ind på en sjetteplads over partiets stemmeslugere i Østjylland.

Med 3.193 personlige stemmer så Anders G. Christensen ud til at sidde sikkert på den sidste af de seks Folketingspladser, som Venstre vandt i Østjyllands Storkreds.

Ja, faktisk var han allerede begyndt at juble sammen med familien og hjælpere.

- Men så begyndte forskellige medier at offentliggøre de valgte til det nye folketing, og jeg var desværre ikke en af dem. Det er virkelig en flad fornemmelse, fortæller Anders G. Christensen, der bor i Hadsten og er tidligere borgmester i Favrskov Kommune.

Annonce

Jeg synes, at de personlige stemmer bør være afgørende. Det vil jeg i den kommende tid gøre opmærksom på i Venstres organisation.

Anders G. Christensen (V), folketingskandidat

En klar skuffelse

Anders G. Christensen blev slået på målstregen af partikollegaen Heidi Bank fra Højberg.

Heidi Bank fik 2.943 personlige krydser - altså 250 færre end Anders G. Christensen.

Men Heidi Bank fik hjælp af de såkaldte listestemmer.

Listestemmer er de stemmer, som vælgerne giver til partiet i stedet for en bestemt kandidat. I Venstre er det sådan, at listestemmerne i hver valgkreds fordeles til kandidaterne efter rangorden.

Med liste- og personlige stemmer nåede Heidi Bank op på 5.651 stemmer, mens Anders G. Christensen med liste- og personlige stemmer landede på 5.116 stemmer.

- Tillykke til Heidi, der vandt pladsen helt efter spillets regler. Men jeg er selvfølgelig skuffet over at være så tæt på uden at opnå valg, understreger Anders G. Christensen.

Partiets eget valg

Ved et Folketingsvalg kan partierne selv beslutte opstillingsformen.

I de fleste partier vælges de kandidater, som opnår flest personlige stemmer.

Men Venstre og Socialdemokratiet arbejder med "tillagte listestemmer", så der i hver valgkreds drysses listestemmer ud over kandidaterne i rangordnet rækkefølge.

Det betyder, at en kandidat - som Anders G. Christensen - kan ende med at tabe til en partikollega med færre personlige stemmer.

- I den samme situation var jeg som kandidat for de konservative blevet valgt. Jeg synes, at de personlige stemmer bør være afgørende. Det vil jeg i den kommende tid gøre opmærksom på i Venstres organisation, fortæller Anders G. Christensen.

Anders G. Christensen har ikke besluttet, om han stiller op igen ved næste valg til Folketinget.

Ved onsdagens Folketingsvalg fik Venstres Heidi Bank fra Aarhus ikke så mange personlige stemmer som partifællen Anders G. Christensen i Favrskov. Alligevel fik hun fingre i Venstres sjette og sidste mandat i Østjyllands Storkreds. Foto: Axel Schütt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Prøve afkræfter mistanke: Dansk mand indlagt i Aarhus er ikke smittet med coronavirus

Leder

Kære Kina: Forstå det nu - vores ytringsfrihed kan ikke trues til tavshed

En satiretegning igen. Fra Jyllands-Posten igen. Og fordømmelser igen. Hvis ikke vi allerede vidste det her i Danmark, så er der lande og regeringer, der ikke ser på ytringsfrihed, som vi gør her i landet. Ytringsfriheden er en grundlovssikret ret, som gør, at vi kan udtrykke vores meninger og holdninger gennem bogstaver, ord, streger og tegninger om alt, hvad vi måtte mene noget om. Det være sig religion, sport, mad, dans og livet i helhed. Vi skal ikke spørge nogen om lov, før vi sætter bogstaver sammen til ord og holdninger, eller før vi får streger og farver til at udtrykke en holdning. Det er vores ret i Danmark at ytre os. Og den står nedfældet i grundlovens §77: Enhver er berettiget til på tryk, i skrift og tale at offentliggøre sine tanker, dog under ansvar for domstolene. Censur og andre forebyggende forholdsregler kan ingensinde påny indføres. Og hvorfor nu denne påmindelse om vores rettigheder? Fordi vores rettigheder ikke deles af alle andre lande og regeringer, hvilket Kina nu for fuld udblæsning minder os om med kravet om en offentlig undskyldning fra Jyllands-Posten og dens tegner, Niels Bo Bojesen, der i en tegning af det kinesiske flag har udskiftet den ene store stjerne og de fire små med gule coronavirusser som en tegnet kommentar til den verdensomspændende sygdomstrussel, der lige nu er højaktuel. Det er meget svært med danske øjne at se tegningen som en kritisk kommentar til Kina, men med kinesiske regeringsøjne er det lige præcist, hvad tegningen udtrykker; kritik af Kina og dermed åbenbart også en ydmygelse. Den slags er svært for Kina at acceptere - og svært for os at forstå. Men det er ikke ensbetydende med, at vi ikke skal ytre os om eksempelvis coronavirussens udgangspunkt i netop Kina. Jyllands-Posten - og vi danskere - skal ikke bøje sig for pres fra hverken Kina eller andre lande. Jyllands-Posten skal stå fast på sin ret, og vi danskere skal bakke Jyllands-Posten op. Ingen tvivl om det. At det officielle Kina har lige så svært ved at forstå vores ytringsfrihed og vide rammer for at udtrykke holdninger gennem ord og streger, som vi danskere har ved at forstå deres følelse af æreskrænkelser og ydmygelser. Danmark og Kina rummer to vidt forskellige kulturer, hvilket flertallet af vi danskere godt kan se og forstå, men som det - set fra Danmark - tyder på, så har Kina meget svært ved at se, forstå og acceptere det forhold. Så hvad kan man gøre ved det? Man kan fortsætte med at tale sammen, at argumentere og fortsat gøre alt muligt for at få Kina til at indse, at i Danmark kommer vi ikke til at ændre på ytringsfriheden for at gøre andre lande og dets regeringer glade. Sådan fungerer ytringsfrihed ikke - ikke i Danmark og ikke i de andre lande, der benytter sig af samme form for demokrati, hvor borgerne frit kan tale og tegne.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce