Annonce
Aarhus

Tallene for corona-raskmeldte offentliggjort: Det betyder ikke det, du tror

Coronapatienter modtages på Aarhus Universitetshospital Akut Covid Klinik. Foto: Lise Nielsen. Århus Stiftstidende spotter fotograf.
Statens Serum Institut (SSI) offentliggjorde onsdag aften tal om raskmeldte danskere, der har overstået COVID-19 infektion. De tal er dog ikke baseret på tests og skal ses som en administrativ definition – ikke en raskmelding.

AARHUS: Onsdag aften kom der nogle tal frem, som mange danskere har ventet på. Antallet af raskmeldte danskere, der har overstået COVID-19 infektion, blev offentliggjort af Statens Serum Institut (SSI). Men før man begynder at juble, skal man lige kigge på tallene.

Definitionen på overstået COVID-19 infektion lyder nemlig således:

”Når en person hverken er indlagt eller død 14 dage efter en påvist Covid-19-infektion.”

Det vil sige, de ikke er blevet raskmeldte gennem testning. Men ved at der bliver ført statistik over, hvor mange af de smittede, der ikke er indlagte på hospitalet eller døde.

- Det, man tilbyder, er en måde at tælle, hvem der formentlig er blevet raske. Man har ikke kontakt med de enkelte patienter og får det registreret præcist. Det er en overvågningsalgoritme. Det er ikke på programmet lige nu at skulle teste om folk er raske. Det har noget at gøre med, at man gerne vil bruge testene til dem, der har brug for det. Det er en administrativ definition, ikke en raskmelding, siger Steen Ethelberg, der er afsnitsleder ved Infektionsepidemiologi og Forebyggelse ved SSI.

Annonce

Et godt billede

Så hvorfor laver man denne statistik, hvis den ikke dækker over raskmeldinger?

- Det er ubehageligt for mange at have statistik, der kun nævner smittede, indlagte og døde uden at have nogle raskmeldte. Så det er et estimat, der giver et godt billede af, hvordan det ville se ud, hvis man testede alle. Det er dog glædeligt, at der er 97 procent, der har overstået deres smitte, siger Steen Ethelberg.

Skal man tilbage på arbejde efter corona, skal man vente minimum 48 timer efter man er symptomfri, før man møder op igen. Den regel holder stadig og har ikke noget at gøre med statistikken.

- De 48 timer er en regel, der retter sig mere mod den enkelte patient i forhold til, om det kan gå på arbejde, siger Steen Ethelberg.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Tæt trafik på Helgenæs skaber debat

Annonce