Annonce
Debat

Tallene om gift i drikkevandet passer, men: Sørensen og Borg vil tie sandheden ihjel

"I burde fokusere på tungmetaller og giftstoffer fra planter, som Gunner Buck skriver. Og når I er ved det, så tag medicinrester, kosmetik, husholdningskemi, træbeskyttelses- og undervognsbehandlingsmidler samt rensningsanlæggenes overløb og meget andet med. Pesticiderne udgør en forsvindende lille del af de flere end 100.000 kemikalier, vi bruger i Danmark", skriver Jørgen Lund Christiansen. Arkivfoto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

DEBAT: Fredag 23. juli efterlyste Ib Jensen her i avisen en second opinion til min oplysning om, at man skal være slemt uheldig, hvis der med to liter vand fra hanen hver dag i 80 år er et større "gift"-indtag end indholdet af nikotin og tjære i en halv cigaret. For har jeg ret, skrev han, spilder samfundet jo milliarder på ingenting. Det har han ret i.

Den halve cigaret på 80 år er en oplysning, som Dansk Naturfredningsforening-bestyrelsessuppleant i Favrskov, Niels Jørgen Sørensen, i gentagne indlæg behændigt er veget udenom. I stedet for at erkende, jeg har ret, skriver han 27. juli, at opgaven må være at overbevise politikerne om, at pesticidrester er uskadelige.

Det tager jeg som en erkendelse og tak for det, Sørensen. Jeg er helt enig i dit synspunkt vedrørende behovet for, at politikerne når samme erkendelse.

Annonce


Jeg går konsekvent udenom "den grønne" øko-montre – for præcis der er der mindst styr på tingene. Jeg fatter ikke Dansk Naturfredningsforenings, mediernes og politikernes passivitet på området.


Ligeledes 27. juli dokumenterer agronom og redaktør Gunner Buck, at mit regnestykke er korrekt. Han konkluderer endda, at det over 80 år ikke er muligt at få mere "gift" fra pesticider med vandet, end der er nikotin og tjære i et enkelt sug på en cigaret. Og sådan er det!

Jeg bragte denne kendsgerning frem første gang i Landmandsavisen i november 1998 – illustreret af en tegning af Arne Sørensen. Ingen – som i INGEN – har siden kunnet pille ved tallene til stor ærgrelse også for mange andre end Niels Jørgen Sørensen. Et har de haft til fælles: Fakta skal ties ihjel! Men nu går den ikke længere.

Sørensens bestyrelsesformand i Dansk Naturfredningsforening Favrskov, Alfred Borg, vil fortsætte kampen for nul pesticider. Han mener, det ikke blot er fortidens synder, der er på vej ned til grundvandet. Det gælder, skriver han, også for midler, der var tilladte "indtil for ganske få år siden".

Det ligner en erkendelse af, at der er styr på tingene i dag vedrørende den halve procent af Danmarks kemiforbrug, som pesticiderne står for. Det er da også 20 år siden, der i Danmark er lukket en boring som følge af pesticidrester fra overfladebrug. Og INGEN dør af at drikke vand, mens tobak, alkohol og luftforurening årligt koster flere end 20.000 mennesker livet.

Borg laver et gevaldigt selvmål med sin påstand om, at man ved at købe økologisk er fri for sprøjtegifte. I mine unge dage var jeg ansat i staten og med til at forsøgssprøjte med gift, som var rigtig giftig, bladan bl.a. For Christiansborg ville have merproduktion og større valutaindtjening, og nu skulle landbruget bare høre, hvordan det kunne nås!

Noget af skidtet fra dengang er stadig på vej ned – også under økologernes marker! Det er op til 50 andre øko-godkendte sprøjtemidler også, baseret på bl.a. giftige svampe og bakterier.

Der analyseres i Danmark kun for ét øko-sprøjtemiddel, Spinosad. Resten går under radaren – også store dele af den øko-import af frugt og grønt, vi køber i butikkerne, bl.a. fra Italien, hvor der er flere end 500 godkendte, men ikke kontrollerede giftige øko-sprøjtemidler.

Jeg går konsekvent udenom "den grønne" øko-montre – for præcis der er der mindst styr på tingene. Jeg fatter ikke Dansk Naturfredningsforenings, mediernes og politikernes passivitet på området.

Det nævnte er fakta, Alfred Borg. Men du og ligesindede gør, hvad I kan, for at tie det ihjel. I bruger hovedparten af jeres kræfter på et problem, der er løst.

I burde fokusere på tungmetaller og giftstoffer fra planter, som Gunner Buck skriver. Og når I er ved det, så tag medicinrester, kosmetik, husholdningskemi, træbeskyttelses- og undervognsbehandlingsmidler samt rensningsanlæggenes overløb og meget andet med. Pesticiderne udgør en forsvindende lille del af de flere end 100.000 kemikalier, vi bruger i Danmark.

Vi er jo enige om, at det er fakta, der skal præge debatten – og politikerne!

Annonce
Aarhus For abonnenter

Her er de mest magtfulde personer i Aarhus: Se Stiftens Magtliste fra nummer 20-11

Danmark

Søndagens coronatal: Endnu en dag med over 25.000 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Navne For abonnenter

Fra tandtekniker til Aarhus-ikon og nu også kammerdame: Karin Salling er ganske almindelig - og så alligevel ikke

Aarhus For abonnenter

Lasse er stemplet som en kold hånd i ældreplejen:  - Det gør ondt og rammer arbejdsglæden, at nogen vil af med os

AGF

AGF-frontløber ryster ikke i bukserne: - Niveauet er højere her i Danmark, så jeg vidste godt, at det ville blive svært i starten

Alarm 112

Tre biler stødte sammen: E45 Motorvejen var spærret i et spor uden om Aarhus

Tyske oversvømmelser chokerede verden: Det kan også ske i Danmark, for vi bygger for tæt på vandet

AGF For abonnenter

Niklas Backman kigger tilbage på seks år i AGF-tjeneste: - Jeg føler ikke skyld, men nok lidt dårlig samvittighed, for jeg ville gerne have givet mere til AGF

Debat

Jeg siger nej tak til, at vi bygger to dyre stadioner i Aarhus: Lad AGF blive i Vejlby på permanent basis

Alarm 112

Kvinde havde betjent i røret, da hun så en stor skygge udenfor døren: - Der er nogen ved min dør ... Det sker nu! Han har en kniv!

Løvkvist om formandsdebat i DF: Messerschmidt skal tirres, indtil han forløber sig

AGF

Bundu og Co. leverede sensationen mod Champions League topscorer og rekordindkøb

Aarhus For abonnenter

Der er hundredevis af "kolde hænder" i ældreplejen i Aarhus: Er det alt for mange - eller bør der faktisk være flere?

Aarhus

Sikkerhedsnettet foldes ud: Jacob lever livet på trods af, at han risikerer et alvorligt covid-forløb

Annonce