Annonce
Kultur

Tankevækkende fremtidsscenarie: Vågn op til et nyt liv igen og igen

Elef (Christian Hetland) og Maya (Anne Plauborg) bliver forelskede, men det er noget bøvl, når man er del af et omskifteligt samfund, og hver dag vågner op til et nyt liv med en ny kone, nyt job og nye børn. Aarhus Teater har iscenesat Svend Åge Madsens roman "Se dagens lys". Foto: Jens Thaysen
Aarhus Teater har i anledning af Svend Åge Madsens 80-års fødselsdag taget fat i forfatterens tankevækkende fremtidsroman, "Se dagens lys".

AARHUS: Konen er ny, det samme er jobbet, hjemmet og vennerne. Og livet som børnefamilie når aldrig at ryge i den trivielle madpakkefælde, for børnene bliver også skiftet ud hver dag i Svend Åge Madsens fremtidsfortælling, "Se dagens lys".

Romanen beskriver et meget omstillingsparat samfund, et fremtidigt Aarhus, hvor alt tilsyneladende er ret normalt bortset fra den detalje, at indbyggerne vågner op til en ny tilværelse hver dag.

- Det er på mange måder en god samfundsindretning, for folk bliver så stimuleret af at leve på den måde. Der er aldrig nogen, som keder sig, der er aldrig noget, der bliver rutine, og alle er enormt åbne og gode til at møde nye mennesker. Man har helt afskaffet misundelse og rædslen for at gå glip af noget, fortæller instruktør Rune David Grue, der senest instruerede "West Side Story" på Aarhus Teater.

Annonce

Se dagens lys

"Se dagens lys" er skrevet af Svend Åge Madsen og dramatiseret af Julie Petrine Glargaard.

Iscenesættelse: Rune David Grue

Scenografi og kostumedesign Julian Juhlin

Lys og lyd: Anders Kjems og Kim Engelbredt

Skuespillere:

Christian Hetland
Anne Plauborg
Anders Baggesen
Marie Marschner
Anna Nøhr
Kirsti Kærn
Kim Veisgaard
Frederik Mansø
Magnus Haugaard

Børnestatister:

Nahla Ravn Kaasing
Johanne Marie Brandt
Malou Ambrosius
Bertram Lyng Engelsted Jarkilde
Viola Madicken Bøhm Vatn
Malthe Rosenkrands Langballe

Vises på Aarhus Teater 13. september - 10. oktober

Gnidningsfri pasteller

"Se dagens lys" foregår i et gnidningsfrit univers, der bliver understreget af scenograf Julian Juhlins valg af pastelfarver på både karakterernes kostumer og de transparente huse i scenografien.

Elef, spillet af Christian Hetland, er egentlig meget godt tilfreds med sin tilværelse, men han kunne alligevel godt tænke sig at blive lidt bedre til at huske, for erindringen er prisen, man må betale for et omskifteligt samfund.

Men så møder han Maya, og hun udstikker en ny kurs i hans ellers strømlinede tilværelse. Maya (Anne Plauborg) trives ikke i dette samfund. Hun er tilbageholdende og dvæler ved fortiden.

Det gør ikke situationen bedre, at de to forelsker sig. For hvad gør man, når man har lyst til at møde det samme menneske igen?

En tåbelig idé

Ideen til fremtidsdystopien fra 1980 ville ikke gå væk, selv om forfatteren Svend Åge Madsen egentlig syntes, at det var "en fuldstændig tåbelig idé".

- Jeg blev nødt til at skrive en roman om det, fortæller Svend Åge Madsen, der senere på året fylder 80.

Aarhus Teater har fået Julie Petrine Glargaard til at dramatisere hans roman. Hun har - ligesom Madsen - været husdramatiker på Aarhus Teater i en periode.

- Det er fantastisk at få en helt anden version af romanen, siger Svend Åge Madsen.

Faktisk har dramatikeren gjort det så godt, at forfatteren er "temmelig misundelig".

- Det, at Maya bliver beskrevet som lidt mut og utilpasset, gør, at vi tror på, at hun er et menneske på en anden måde end de andre. Den scene har Julie virkelig forløst, siger Svend Åge Madsen.

Scenograf Julian Juhlin har valgt pastelfarver til at fremhæve det gnidningsfrie samfund, hvor alle er glade og omstillingsparate. Foto: Jens Thaysen

Sjov og tankevækkende

Instruktør Rune David Grue har læst flere af Svend Åge Madsens bøger, men "Se dagens lys" var ny for ham.

- Det første, der slog mig, var, hold kæft, hvor er det en sjov og tankevækkende idé at få et nyt liv hver dag. Det satte virkelig gang i min fantasi, siger han med et smil.

Samtidig syntes han, det var slående, i hvor høj grad romanen kun var blevet endnu mere aktuel, siden den blev skrevet for 39 år siden.

- For den flygtighed, der er i denne verden, ser jeg også meget i vores samfund i dag, forklarer Rune David Grue.

Angsten for at gå glip af noget har i vores tid fået sit eget begreb, FOMO (fear of missing out, red.), men i forestillingens samfund er der med garanti aldrig nogen, som går glip af noget.

- De egenskaber, som folk er gode til, er nogle egenskaber, som bliver sat meget højt i dag. De er omstillingsparate, åbne og gode til at skabe mange relationer rigtig hurtigt. Det rammer ind i en potentiel overfladiskhed i de menneskelige relationer. Og måske endnu værre, at der i en verden, som er så flygtig holder op med at være en fælles erindring og fælles fortællinger, forklarer han.

- Vi lever ikke i et samfund, der nødvendigvis altid tilskynder til fordybelse. Heller ikke i arbejdslivet. Det kan jeg også mærke i mit eget arbejdsliv. Jeg skal hele tiden levere og fungere i nye sammenhænge. Vi skal hele tiden flytte os. Derfor er det både en konstruktion, som ligger langt for vores liv, og på den anden side er der mange ting ved det her samfund, som er ret genkendelig, siger Rune David Grue.

Elef og Maya ender med at ville gøre oprør mod samfundets evigt skiftende struktur, og publikum følger dem på rejsen mod en anden tilværelse.

- Jeg kalder det et eventyr for voksne. En kærlighedshistorie med nogle eventyrelementer, som vi har betonet meget i opsætningen, siger Rune David Grue, der tilføjer at publikum godt kan gå hen og blive overraskede over, hvordan historien udvikler sig i teaterversionen.

Der er urpremiere på "Se dagens lys", 13. september på Aarhus Teater Scala.

Elef (Christian Hetland) vågner en dag om med Maya (Anne Plauborg), der ikke er som de andre koner, han har haft. Foto: Jens Thaysen
Forfatter Svend Åge Madsen fylder 80 år senere på året. Det er i den anledning, at Aarhus Teater har valgt at iscenesætte hans roman, "Se dagens lys". Foto: Jens Thaysen
Også børnene bliver hver dag skiftet ud i Svend Åge Madsens fremtidsfortælling, der også rammer også en kritik af en overfladiskhed i vores relationer. Foto. Jens Thaysen
Frygten for at gå glip af noget er ikke til stede i forestillingens samfund, for hver dag er ny. Her Frederik Mansø, Marie Marschner og Kirsti Kærn. Foto: Jens Thaysen
"Se dagens lys" på Aarhus Teater Scala. Foto: Jens Thaysen
"Se dagens lys" på Aarhus Teater Scala. Foto: Jens Thaysen
"Se dagens lys" af Svend Åge Madsen på Aarhus Teater Scala. Foto: Jens Thaysen
"Se dagens lys" på Aarhus Teater Scala. Foto: Jens Thaysen
"Se dagens lys" på Aarhus Teater Scala. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Erhverv

Manden der skabte Legofiguren er død

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce