Annonce
Mærk Aarhus

Tatovør, kunstner og butiksejer i én

Foto: Mærk Aarhus
Når ryggen ikke holder til at sidde foroverbøjet i flere timer som tatovør, og man ikke dur til at have en chef, må man finde på noget andet. Julaika Jooma Jensen åbnede egen butik, og sælger blandt andet sin egen kunst i butikken Jooma

Bestselleren er et udsnit af et mandeskridt. Der er fokus på de nedre kønsdele med et antikt præg, og det er bevidst, at flere af billedernes motiver forestiller kroppe.

Det fortæller ejer af butikken og kunstneren bag, Julaika Jooma Jensens. Hun laver linoleumstrykkene i sit værksted derhjemme hver mandag, hvor butikken holder lukket.

Billederne må godt rykke et eller andet i folk og forhåbentlig få dem til at få en mere naturlig snak om og tilgang til kroppen, når de forlader butikken.

- Jeg kan godt lide at afbillede kroppen på en sjov måde, og vise, og hvordan idealerne har rykket sig igennem årtierne, fortæller 33-årige Julaika Jooma Jensen.

- Og så elsker jeg arbejdet i selv at skære motiverne sirligt ud, dyppe det i sværte og se det rustikke og lidt uperfekte udtryk, det ender med i sådan et håndværk.

En million omveje

Linoleumstrykkene er indrammet i egetræsrammer og står op ad væggen i butikken, opkaldt efter hendes mellemnavn.

Der er også andre motiver end mandlige kønsorganer. Nedenunder står detaljerede sort/hvid tegninger, hun også selv laver med inspiration i det håndværk, hun kender fra sin fortid som tatovør.

- Jeg har arbejdet som tatovør i rigtig mange år, men min krop kunne ikke holde til det mere. Ved siden af min tid som tatovør, har jeg lavet en million andre ting, men det er først nu jeg trives som butiksejer og egen chef, samtidig med jeg kan holde mit håndværk i live, siger Julaika Jooma Jensen og tilføjer:

- Og så dur jeg virkelig bare ikke til at have en chef.

Træt af stillesiddende arbejde

Julaika Jooma Jensen fortæller, at hun aldrig har kunnet finde ud af at indrette sig under en chef og var træt af at få et ”nej”, når hun præsenterede nye ideer.

Desuden var hun træt af at meget arbejde foregik bag en computerskærm, og at kede sig lidt i det andre ville have hende til at lave. Derfor åbnede hun sin egen butik i Volden 11 i januar, men slog først dørene op til genåbningen i marts.

- Tidligere havde jeg mit eget studie som tatovør i Sydhavnen, men man bruger simpelthen for mange timer på at sidde stille, og det er jeg rigtig dårlig til. Så der skulle ske noget nyt, siger Julaika Jooma Jensen.

Solgte kolonihavehuset for et varelager

Julaika Jooma Jensen skulle forbi mange andre pit-stop som, foruden tatovør forskellige steder, indebar sminkør på Aarhus Teater, bestyrer i flere århusianske butikker og hundrede andre ting, før hun til sidst valgte at sælge sit kolonihavehus for at smide penge efter et varelager til sin butik.

- Det er en ret stor satsning, der er anderledes fra det andet, jeg har lavet før. Men ofte elsker jeg at være min egen chef, og selv kunne styre det hele, men nogle gange tænker man da lige ”fuck, hvad har jeg gang i”, siger hun.

Da Julaika Jooma Jensen skulle finde varer til hylderne, føltes det naturligt at vælge økologiske materialer og mærker, der er bæredygtigt produceret. Ligesom det var vigtigt for hende ikke at varerne ikke sælges lige inde ved nabobutikken, fortæller hun.

Butikkens indhold afspejler derfor meget godt den person, hun selv er.

- Jeg har aldrig lignet alle de andre. Jeg har altid skillet mig ud. Derfor skal jeg ikke have en strøg- eller kædebutik, men unikke, farverige og skæve ting, siger Julaika Jooma Jensen.

Skæve varer fra skæve kunstnere

Hendes egne håndlavede tegninger og linoleumstryk står blandt andre unika varer i butikken. Eksempelvis krøllede glasvaser i forskellige pastelfarver, der er mundpustet af en kunstner i Ebeltoft, eller planteophæng af FSC-certificeret træ fra en kunstner på Orø.

Her er der ikke metervare-tøj, overfyldte stativer med udsalgsvarer eller hurtige modetrends. Tøj, interiør og kunst er nøje udvalgte ud fra et formål om at fylde butikken med unikke varer fra kunstnere som hende selv, fortæller Julaika Jooma Jensen.

- Igennem mine billeder, som jeg har solgt på markeder før, kender jeg til andre kunstnere, og derfor er butikkens varer sammensat af udvalgte personer, der laver et fantastisk stykke arbejde, som jeg kan stå inde for, fortæller Julaika Jooma Jensen.

Aarhus

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

AGF For abonnenter

Gult kort til AGF, for det er i den grad på tide, at de leverer sådan en rigtig brandkamp

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Mandagens coronatal: 1411 nye coronasmittede - højeste tal i efteråret

Byudvikling

Ny bydel: Her kan du komme til at bo på nedlagt hospital

Aarhus For abonnenter

Fortætning i midtbyen: Beboere og politikere i infight om nyt byggeprojekt

Alarm 112

Frontalt sammenstød i Ryomgård: 18-årig mand sendt på hospitalet

Erhverv

Længe ventet erhvervstårn får sin første lejer

Alarm 112

Ballade ved lokalopgør: Fodboldfans indkasserede 29 sigtelser

Aarhus For abonnenter

Lise mistede to ægtefæller og sit syn: - Men jeg er nok typen, der får det bedste ud af alting

Mærk Aarhus

Lidt at varme sig på – tre steder med fiskesuppe

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Tæt på udsolgt: Nicolinehus runder en milliard kroner i salg af ejerlejligheder

Byudvikling

Flere læsere undrer sig: Hvad sker der med byens mest forfaldne ejendom?

Aarhus

Lynhurtigt el-løbehjul beslaglagt: 31-årig kørte slalom med 60 km/t mellem cyklisterne

AGF For abonnenter

AGF var et hold uden plan og retning søndag eftermiddag i det kronjyske

Erhverv

Ny portal skal gøre det nemmere at finde job som ufaglært: - Alle har ret til et godt arbejdsliv