Annonce
Aarhus

Tavshed udfordrer politiet: Bandemedlemmer stikker ikke - heller ikke fjenden

Siden 26. maj, hvor Loyal to Familia (LTF) havde åbningsfest for den nye afdeling i Aarhus, eskalerede bandekrigen i Aarhus Vest hurtigt med flere drabsforsøg, knivoverfald og tæskehold med kamphunde. I dag sidder en lang række medlemmer på begge side af konflikten dog varetægtsfængslet. Privatfoto

2016 blev året, hvor bandekonflikterne for alvor kom til Aarhus. Det giver helt nye udfordringer for både politi og anklagemyndighed, da ingen af de involverede ønsker at hjælpe til med opklaringen.

Røgen fra en storbrand i industrikvarteret i Højbjerg kunne ses over hele Aarhus tilbage i oktober 2016, og det tiltrak straks hundredvis af århusianere, der ville se branden tæt på.

Endnu mere drama opstod, da en 24-årig mand blev stukket flere gange med kniv, mens han betragtede branden. Knivoverfaldet viste sig at trække tråde til en verserende konflikt mellem grupperinger i Rundhøj og Rosenhøj i Aarhus Syd, men på grund af branden var der et stort video-materiale taget af tilskuerne, der også viste, hvad der skete ved overfaldet.

Mens flammerne buldrede løs og raserede flere bygninger i et industrikvarter i Højbjerg blev en 24-årig mand stukket flere gange med kniv. Han fik hurtigt hjælp af politiet, der var på stedet, men måtte hastes til sygehuset med en punkteret lunge. Under retssagen var den 24-årige dog ikke til stor hjælp, da han ændrede forklaring flere gange og satte spørgsmålstegn ved, om det var den rigtige gerningsmand. Privatfoto

Sagen har netop været for Retten i Aarhus, hvor den 22-årige mand var tiltalt for forsøg på manddrab. Offeret for knivoverfaldet ændrede dog forklaring flere gange undervejs og satte spørgsmålstegn ved, om det var den rette gerningsmand, og den 22-årige blev dømt efter straffelovens paragraf 245 - grov vold - og fik to års fængsel.

Den 22-årige ankede straks dommen til Landsretten i Viborg.

Ny udfordring for anklager

Sagen er et rigtigt godt eksempel på de nye udfordringer, politi og anklagemyndighed er blevet mødt med gennem det seneste års tid.

2016 blev nemlig året, hvor bandekonflikterne for alvor kom til Aarhus, først konflikten mellem grupperinger i Rundhøj og Rosenhøj og siden krigen mellem den nye Loyal to Familia-afdeling (LTF) i Bispehaven og diverse grupperinger i Brabrand.

Og med konflikterne kom også en række personer med relation til bandemiljøet, som ikke ønsker at tale.

Hverken med politiet - hvilket senest blev tydeligt, da en 33-årig mand blev tæsket med køller og kæder af en større grupper mænd, men valgte ikke at samarbejde med politiet - eller i retssalen.

Det får konsekvens for både anklagemyndighedens måde at arbejde på, men det kan også få betydning for strafudmålingen, ligesom visse sager aldrig bliver ført.

- Vi har eksempler på sager, hvor folk er skudt i arme eller ben, og hvor politiet har brugt enorme ressourcer på at efterforske sagen, men hvor hovedbeviset ligger hos offeret, og hvis vedkommende ikke ønsker at deltage eller hjælpe med en forklaring, så er vi nødt til at afslutte sagen uden retsforfølgning, siger specialanklager ved Østjyllands Politi Dorthe Lysgaard.

Hun er én blandt flere anklagere hos Østjyllands Politi, der fører sagerne mod formodede bandemedlemmer.

- Jeg synes, at vi inden for det seneste år har set en ændring i måden at agere på over for politi og anklagere. Det er sket før, at involverede ikke ønskede at forklare sig, og det var som regel i narko- eller rockersager. Men det er nyt, at der er rigtig, rigtig mange, der kommer til skade både med små og store forseelser, og ingen af dem vil hjælpe politiet, siger Dorthe Lysgaard.

I august bad Østjyllands Politi om hjælp i en sag om drabsforsøg. Den 24. juni kl. 17:03 kørte en bil forbi Auto Bazaren ved Bazar Vest på Edwin Rahrsvej. Ud for værksted, hvor der stod flere personer, afgav personer i bilen flere skud med en automatriffel. Ingen blev ramt. Da bilen kørte fra stedet, afgav personerne i bilen skud mod en person på parkeringspladsen bag Bazar Vest. Han blev dog heller ikke ramt. Kort efter blev bilen, som blev brugt i forbindelse med skyderierne, fundet brændende i et skovstykke syd for Skjoldhøjparken. Fra dette sted kørte en anden flugtbil med fire personer i retning ad Skjoldhøjvej mod Anelystvej og blev filmet. Østjyllands Politi håber, at nogen kan genkende føreren eller passageren i bilen. Privatfoto
Annonce

Massivt politiopbud

Den nye tendens blandt både gerningsmænd og ofre for bandekonflikterne betyder, at anklagemyndigheden er nødt til at arbejde på en lidt anden måde, hvor der lægges stor vægt på beviser i form af tekniske beviser, videoovervågning eller vidneudsagn fra borgere.

Set fra tilhørerbænken må det være svært ikke at blive frustreret, når et offer ændrer forklaring eller sår tvivl om beviserne, men sådan fungerer det ikke i retssalen.

- Det er vores job. Jeg lægger selvfølgelig en strategi inden sagen, velvidende at der måske ikke bliver meget hjælp at hente, men så må jeg forsøge at få beviserne fremstillet så klart som muligt på anden vis. Det er da klart, at vi er udfordret på en helt anden måde nu i forhold til tidligere. Men det er nu engang det, vi er sat i verden for. At få ro i gaderne og få straffet de skyldige, forklarer Dorthe Lysgaard.

Det politimæssige opbud til sager - og specielt grundlovsforhør - med personer med relation til bandemiljøet kan være enormt stort både i retssalen og uden for retsbygningen, men det er ikke noget, der påvirker anklageren.

- Specielt til grundlovsforhør kan de involverede parter stadig være "lidt oppe at køre", og der kan være spændinger i miljøet, så vi ved aldrig, om det kan tiltrække venner eller fjender til retten, og derfor skal vi være på den sikre side. Men den del forvalter politiet så professionelt, og det kører bare, når først grundlovsforhøret går i gang. For mit vedkommende som anklager er det også en speciel dag, hvor jeg hurtigt skal sætte mig ind i, hvor langt vi er med efterforskningen, og om vi har nok til en varetægtsfængsling.

- Kan du forstå de personer, ofre som gerningsmænd, der ikke ønsker at hjælpe til med opklaringen?

- Jeg kan se den sag fra to sider. De personer, der er presset af omstændighederne som for eksempel en narkogæld eller deres familie er presset, og så får de at vide, at det er betalingen, at de skal undlade at give en forklaring i retten. De personer kan jeg godt have forståelse for. I modsætning til dem, der er ude på at lave en "bytter", for sådan fungerer vores system ikke. Vi har et retssystem, som fungerer rigtigt godt, og det gør det også her i Østjylland. Og vi har alle en fornemmelse af, hvad vi opfatter som rigtigt og forkert. Når de her ting sker i det offentlige rum, så skal vi gribe ind, og så skal vi lade retssystemet udmåle skyld og straf, siger specialanklager Dorthe Lysgaard.

- Du står over for personer, der blandt andet skyder efter hinanden på åben gade, og du skal være ret konfrontatorisk. Er det noget, du tænker over?

- Nej, for så kunne jeg ikke have det her job. Min opgave er at fremlægge beviserne og i bedste fald få den forklaring, der er tættest på sandheden. Og så er jeg af den overbevisning, at hvis jeg behandler de, der sidder i retten, ordentlig og taler ordentligt til dem, så behandler de også mig ordentligt. Jeg fremlægger beviserne, og så er det retten, der beslutter, hvad straffen skal være, siger Dorthe Lysgaard.

Efter en sommer med bandekrig i Aarhus Vest har Østjyllands Politi anholdt en lang række personer med relation til bandemiljøet. Derfor venter mange sager i de kommende måneder, der skal for retten og prøves i forhold til Bandepakke II, der kan give længere straffe end tidligere.

Her skal specialanklager Dorthe Lysgaard så igen prøve kræfter med gerningsmænd og ofre, der ikke ønsker at samarbejde med retssystemet.

- Tror du, I får styr på dem?

- Det korte svar er ja. Det uddybende svar er, at vi er så dygtige til at komme efter dem både på gaden og med visitationszoner, så de har ikke kunnet holde trykket. Nu skal vi have en del personer for retten, hvor de risikerer lange straffe og ingen prøveløsladelse for bandemedlemmer, så det vil forhåbentlig give ro i nogle år. Men dermed ikke sagt, at der ikke kan komme andre spillere på gaden, der skaber uro, siger Dorthe Lysgaard.

26 varetægtsfængslet - venter på tiltale


  • En 22-årig mand med relationer til bandegrupperingen Black Army blev 15. august idømt syv måneders fængsel i Retten i Aarhus, efter han i juli blev anholdt i Rosenhøj med en stor kniv på sig.
  • Det var den 24. juli i år, at den 22-årige sammen med en gruppe andre personer skabte utryghed på Rosenhøj Torv i Aarhus. Politiet visiterede ham og fandt en kniv på omkring 10 centimeter gemt i hans underbukser.
  • Retten fandt det bevist, at den 22-årige har relationer til bandemiljøet, og det giver en særlig skærpet straf. Samtidigt havde det indflydelse på straffen, at det er anden gang, han blev taget med et ulovligt våben på sig, og at han tidligere er dømt for personfarlig kriminalitet.
  • Den 22-årige er den anden person med banderelationer, der får en dom, i forbindelse med bandekonflikten.
  • Ifølge Østjyllands Politi sidder yderligere 26 varetægtsfængslet og venter på, at der bliver rejst tiltale mod dem.
Annonce

Lever efter gadens regler

At der ikke er meget hjælp at hente for hverken politi eller anklagemyndighed kommer ikke som nogen overraskelse for Poul Kellberg, der er kriminolog og direktør i Comeback, en socialøkonomisk virksomhed, der hjælper marginaliserede unge mænd tilbage i job eller uddannelse.

- Det værste, du kan være i den verden - det er stikker. Så selv om man normalt gerne vil se en gerningsmand fængslet så længe som muligt, så gælder der andre regler i det her miljø. Her gælder gadens regler, og derfor er det også vigtigt at holde sin røv fri i forhold til at få et ry som stikker, forklarer Poul Kellberg.

For bandemedlemmer eller personer med relation til bandemiljøet, så gælder én vigtig regel - man klarer tingene selv.

- Konsekvensen ved at gøre sig til stikker er langt større end at ryge i fængsel. Hvis man har en konflikt eller et udestående, så er det noget, der klares internt. Man klarer tingene selv, og det skal andre ikke blandes ind i. Stikker er det værste prædikat, du kan få, så derfor er der ingen, der synger, uanset hvor åbenlyst det end måtte være, siger Poul Kellberg.

Mens bandekrigen var på sit højeste valgte Loyal to Familia at flytte sine aktiviteter til Tilst. Østjyllands Politi fulgte efter, oprettede visitationszone og satte en mobil politistation op på torvet. Foto: Kim Haugaard
Annonce
Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce