Annonce
Sport

Team Danmark og DIF støtter forskning i spiseforstyrrelser

Albert Gea/Reuters
Både Team Danmark og DIF er gået ind i et omfattende forskningsprojekt af spiseforstyrrelser blandt atleter.

Dansk Svømmeunion kom i stormvejr sidste år, da DR afslørede, at et voldsomt fokus på vægt og fedtprocenter havde ført til spiseforstyrrelser og dårlig trivsel blandt flere landsholdssvømmere.

Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) meddeler nu, at man støtter en omfattende undersøgelse, som skal kortlægge trivsel blandt danske eliteatleter - herunder mulige problemer med spiseforstyrrelser og træningsafhængighed.

Det er forskere fra Syddansk Universitet, Københavns Universitet, Linneaus Universitet (Sverige), Universitetet i Agder (Norge), Norwegian School of Sports samt Team Danmark og DIF, der står bag undersøgelsen.

Det store forskningsprojekt er allerede sat i gang, og 800 danske eliteatleter har modtaget spørgeskemaer til brug for undersøgelsen. Flere vil blive inddraget i studiet, som forventes at være afsluttet inden sommer.

- Set i lyset af de eksempler, der var fremme sidste år, skærper vi vores fokus på spiseforstyrrelser og trivsel i eliteidræt, siger Lone Hansen, direktør i Team Danmark.

- Dansk idræt har som helhed brug for mere og opdateret viden om trivsel og relaterede problematikker.

Ifølge DIF-direktør Morten Mølholm Hansen skal den nye viden, som undersøgelsen vil give, forplante sig bredt i arbejdet i dansk idræt.

- Med en endnu mere omfattende og helt opdateret viden på området kan vi blive endnu skarpere i alt fra sparringen med vores forbund til indholdet på vores træneruddannelser, siger han.

Mia Lichtenstein fra Syddansk Universitet skal lede undersøgelsen, og tallene fra udlandet fortæller hende, at det er en vigtig undersøgelse at få udført.

- Udenlandske studier viser en forekomst af spiseforstyrrelser blandt pigerne på op mod 20 procent og 8 procent blandt drengene. I såkaldte vægtbærende idrætter er forekomsten helt op mod 40 procent, forklarer hun.

Derudover har Team Danmark og DIF sammen med Kulturministeriet iværksat en uvildig undersøgelse af trivslen i dansk elitesvømning.

Den udspringer af afsløringerne om tilstandene i dansk svømning som nævnt øverst. Det er Kammeradvokaten, som står for undersøgelsen, der forventes afsluttet sidst i januar.

/ritzau/

Annonce
Læs nyheden på Team Danmarks hjemmeside
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Regnvejr - det er alvorligt, det her

Ikke, at AGF ikke kan spille fodbold. Ikke, at kommunen er så forhippet på, at alle skal bo i midtbyen, at man nu pønser på at bebygge ganske små åndehuller lige bag Salling ved Telefonsmøgen. Nej – den menneskeskabte globale opvarmning ser nu ud til at true os. Hvis ikke de enorme regnmængder hører op, så bliver vores flade land én stor mudderpøl, hvor det ikke er til at eksistere. Jeg troede ellers på, at det først ville ramme Maldiverne, der bliver oversvømmet af havet, og dernæst landene nedenfor Himalaya, der vil komme til at mangle vand, når gletcherne er smeltet ned og Ganges, Mekong med andre floder er tørret ud. Høje temperaturer og varme giver nedbør, og det ene lavtryk efter det andet er væltet ind over os ude fra Atlanterhavet og Nordsøen (Vesterhavet) i en sådan grad, at vi kun iført gummistøvler kan bevæge os udenfor befæstede arealer. Holstebro, Horsens, Vejle og Kolding er oversvømmet, og hundredvis af villa-, sommerhus- og kolonihaver står under vand. I Århus Stiftstidendes tillæg Danmark sås torsdag 20. februar på bagsiden et luftfoto af et oversvømmet kolonihaveområde i Kolding. Hvorfor ikke bringe et sådant billede på forsiden i respekt for alvoren i det her? I en leder samme dag opfordrer Hans Petersen til at lade en rendegraver køre ind på en mark og afhjælpe en villa-nabogrund, der er truet af oversvømmelse fra marken. Ja – men hov, kan den rendegraver i det hele taget køre på marken? Og kan landmanden køre på marken? Hvad med vintersæden, den er vel regnet og rådnet væk? Det vil give enorme tab på valutabalancen, hvis ikke vores ellers udskældte landbrug kan komme i marken. Vi må virkelig krydse fingre for, at forårs- og sommersolen vil komme til at skinne i rigt mål, så der kommer gang i fordampningen, gerne samtidig med noget blæsevejr, ellers giver det blot yderligere nedbør. På en måde har vi (den ældre generation) fortjent det. Det er selvforskyldt og ville jo være ganske uretfærdigt, hvis det kun rammer vores børn og børnebørn. Vi har i den grad bygget op til den globale opvarmning med et liv i luksus og overflod. Nu kommer regningen så. For klimaet dette efterår og vinter er så ekstremt, ligesom sommeren 2018, at begge dele må skyldes den menneskeskabte globale opvarmning. Naturen er og bliver den stærkeste, trods al vores viden og teknologi. Piller vi ved den, viser den tænder.

Aarhus For abonnenter

Socialområdet i Aarhus skal spare 45 millioner kroner: Men politikerne er slet ikke færdige

Aarhus For abonnenter

Ældrerådmand vil ikke af med penge til socialområdet: - Det er da dybt uretfærdigt

Annonce