Annonce
Kultur

Teaterfestivalen Ilt kan fejre ti års jubilæum

"Isabella's Room" er livshistorien om en blind, aldrende kvinde. Isabella fortæller historien om sit liv sammen med alle dem, der engang var vigtige for hende. De ni skuespillere på scenen fortæller og synger hendes historie, og afslører sammen hemmeligheden bag Isabellas værelse. Foto: Eveline Vanassche

Teaterbiennalen Ilt Festival kan i år fejre ti års jubilæum. For sjette gang går Aarhus Teater, Teatret Svalegangen og Teatret Gruppe 38 sammen om at invitere det århusianske publikum på internationale sceneoplevelser.

AARHUS: Klassisk drama, dans, nycirkus, fysisk teater, dukke- og animationsteater, musik- og teaterkoncerter, og udendørs gadeforestillinger - Ilt Festival har gennem årene præsenteret en bred vifte af internationale forestillinger på byens scener.

I år er ingen undtagelse, når Ilt Festival for sjette gang byder det århusianske publikum på sceneoplevelser fra udlandet. Forestillinger fra otte-ni forskellige nationer er repræsenteret i programmet, der tæller produktioner fra blandt andet Canada, Korea, Finland, Israel, England, Frankrig og Belgien. Derudover er der co-produktioner, som spænder på tværs af flere lande.

I anledning af, at det er ti år siden den første Ilt Festival, vil der være flere venues i spil, fortæller Tine Hinzel Thomsen, der er kommunikationsansvarlig:

- Det er det største program, vi har haft hidtil. Vi kommer til at præsentere i alt 14 forestillinger, hvoraf de ti er offentliggjort.

Det er de tre teatre, Aarhus Teater, Teatret Svalegangen og Teatret Gruppe 38, som arrangerer festivalen. De samarbejder med en lang række af byens scener.

- Vi vil gerne samarbejde med så mange som muligt. I år har vi som noget nyt fået Musikhuset og Filuren med. Scenerne leverer gratis mandskab og scener til festivalen, og det er en af de eneste grunde til, at vi kan løfte opgaven, forklarer Tine Hinzel Thomsen.

Annonce

Ilt Festival

Ilt Festival er arrangeret af Aarhus Teater, Teatret Svalegangen og Teatret Gruppe 38 - i samarbejde med Bora Bora, Teater Refleksion, Teater Katapult, Åbne Scene/Godsbanen, Musikhuset Aarhus, Teaterhuset Filuren og andre lokale samarbejder.Festivalen er siden 2009 blevet afholdt hvert andet år i Aarhus.

Festivalen er støttet af Aarhus Kommune, Statens Kunstfond og Knud Højgaards Fond.

Ilt Festival finder sted 23.-26. maj i hele byen.

Billetpris 0-150 kroner, partoutkort 450 kroner.

Billetsalget går i gang 27. februar på www.iltfestival.dk

"Invisible Lands" hedder forestillingen fra finske Livsmedlet Theatre. Det er en rørende og anderledes forestilling, der tager fat i og iscenesætter flugten fra de krigshærgede lande i Mellemøsten i slipstrømmen på Det Arabiske Forår. De to performeres kroppe bliver til en levende scene, hvor mennesker på flugt forsøger at finde en vej at gå. Foto: Pernilla Lindgren

Sidste stop

Publikum kan blandt andet se frem til belgiske Needcompanys ældste forestilling, "Isabellas Room", der er på en afsluttende turné. Ja faktisk er Ilt Festival sidste stop på turnéen, og så bliver den populære forestilling pakket ned for altid.

Forestillingen har Belgiens grand old lady, Viviane De Muynck, i hovedrollen.

- Hun er en mega kendt skuespiller i Belgien, og det er en forestilling, som man bruger i undervisningen på dramaturgi, fordi den har været skelsættende for europæisk scenekunst i det 21. århundrede. Så det er lidt et scoop at få den hertil, siger Tine Hinzel Thomsen.

Ilt er med ti år på bagen blevet en anerkendt festival i scenekunstkredse, oplever hun:

- Vi får rigtig mange henvendelser fra kompagnier og kan desværre ikke rumme dem alle.

Arrangørerne bag festivalen satser på, at der også i 2021 vil være Ilt Festival i Aarhus.

- Herfra er ambitionerne at fortsætte. Men vi er selvfølgelig afhængige af støtte, for at vi kan løfte opgaven, siger Tine Hinzel Thomsen.

Det er allerede nu muligt at købe et partoutkort til festivalen, der giver adgang til samtlige forestillinger og fortrinsret til billetreservation på det samlede Ilt-program, når billetterne til de enkelte forestillinger sættes i salg 27. februar.

Det prisbelønnede sydkoreanske kompagni Laboratory Dance Projects forestilling "No Comment" er inspireret af et nyhedsprogram på den tyske TV-kanal Euronews. De otte dansere blander moderne dans med hiphop, breakdance og nordafrikansk folkedans. Foto: Sinae Kim
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop barnepigestaten

Hæv prisen på cigaretter, forbyd rygning på gymnasier osv. Ja, hetzen vil ingen ende tage mod rygere. Nu vil Aarhus Kommune tage næste skridt – nemlig at forbyde rygning på offentlige steder. Jeg tror, alle kan blive enige om, at rygning er usundt. Men selvom vi som samfund har en bred konsensus om, at rygning ikke er godt, og vi skal forhindre unge i at ryge, så mener jeg ikke, statens og heriblandt Aarhus Kommunes tiltag for at mindske rygning er rigtige. Efter sommerferien lancerede den nye socialdemokratiske regering, at man vil sætte cigaretpriserne op med fem-ti kroner. Størstedelen af Folketingets partier mener, at prisen skal sættes yderligere op. Jeg har den grundlæggende holdning, at når man er over 18 år, så er man selv herre over, om man ryger eller ej. Det er ikke statens opgave at fortælle, hvorvidt det er okay at ryge eller ej. Derudover vil man med regeringens forslag ramme de svageste i samfundet. Folk, der har en bedre indkomst end gennemsnittet, bliver ikke ramt, da de har pengene til at forsætte. Men de borgere i samfundet, der hverken har penge til at ryge, hvis prisen bliver sat op, eller har overskuddet til at stoppe, vil blive ramt. Staten skal ikke ramme de svageste på pengepungen, men derimod hjælpe folk til at stoppe med rygestopskursus. Omkring 62 procent af rygerne vil gerne stoppe med at ryge, lad os give de mennesker nogle redskaber til at stoppe med at ryge. Hvis folk derimod er under 18 år, så mener jeg, at man skal sætte meget mere ind for at fortælle unge mennesker, at rygning er usundt, for at få begrænset muligheden for, at unge under 18 år i første omgang får adgang til tobak. Aarhus Kommune vil nu vedtage, at man ikke må ryge ude på bestemte offentlige steder. Rent basalt mener jeg ikke, at områder udenfor kan være røgfrie, da det er under åben himmel. Dette betyder dog ikke, at jeg ikke har den fulde forståelse for, at det kan være til gene for ikke-rygere, at de bliver tvunget til blive passivrygere, når de færdes på offentlige grunde. Aarhus Kommune skal ikke begynde at påtage sig barnepigerollen og bestemme, hvor man må ryge, og hvor man ikke må. Men jeg mener, at det vil være helt på sin plads, at man opfordrer folk til ikke at ryge på offentlige grunde. På den måde undgår man at køre videre på den uendelige hetz mod rygere, men skaber samtidig plads til ikke-rygere.

Danmark For abonnenter

Myndighederne vil stoppe ham: - Jeg er den bedste omskæringslæge i Skandinavien

Aarhus

Nyt miljøvenligt våben mod glatte fortove: Vulkansk aske erstatter salt og sand

Annonce