Annonce
Kultur

Teaterfestivalen Ilt kan fejre ti års jubilæum

"Isabella's Room" er livshistorien om en blind, aldrende kvinde. Isabella fortæller historien om sit liv sammen med alle dem, der engang var vigtige for hende. De ni skuespillere på scenen fortæller og synger hendes historie, og afslører sammen hemmeligheden bag Isabellas værelse. Foto: Eveline Vanassche

Teaterbiennalen Ilt Festival kan i år fejre ti års jubilæum. For sjette gang går Aarhus Teater, Teatret Svalegangen og Teatret Gruppe 38 sammen om at invitere det århusianske publikum på internationale sceneoplevelser.

AARHUS: Klassisk drama, dans, nycirkus, fysisk teater, dukke- og animationsteater, musik- og teaterkoncerter, og udendørs gadeforestillinger - Ilt Festival har gennem årene præsenteret en bred vifte af internationale forestillinger på byens scener.

I år er ingen undtagelse, når Ilt Festival for sjette gang byder det århusianske publikum på sceneoplevelser fra udlandet. Forestillinger fra otte-ni forskellige nationer er repræsenteret i programmet, der tæller produktioner fra blandt andet Canada, Korea, Finland, Israel, England, Frankrig og Belgien. Derudover er der co-produktioner, som spænder på tværs af flere lande.

I anledning af, at det er ti år siden den første Ilt Festival, vil der være flere venues i spil, fortæller Tine Hinzel Thomsen, der er kommunikationsansvarlig:

- Det er det største program, vi har haft hidtil. Vi kommer til at præsentere i alt 14 forestillinger, hvoraf de ti er offentliggjort.

Det er de tre teatre, Aarhus Teater, Teatret Svalegangen og Teatret Gruppe 38, som arrangerer festivalen. De samarbejder med en lang række af byens scener.

- Vi vil gerne samarbejde med så mange som muligt. I år har vi som noget nyt fået Musikhuset og Filuren med. Scenerne leverer gratis mandskab og scener til festivalen, og det er en af de eneste grunde til, at vi kan løfte opgaven, forklarer Tine Hinzel Thomsen.

Annonce

Ilt Festival

Ilt Festival er arrangeret af Aarhus Teater, Teatret Svalegangen og Teatret Gruppe 38 - i samarbejde med Bora Bora, Teater Refleksion, Teater Katapult, Åbne Scene/Godsbanen, Musikhuset Aarhus, Teaterhuset Filuren og andre lokale samarbejder.Festivalen er siden 2009 blevet afholdt hvert andet år i Aarhus.

Festivalen er støttet af Aarhus Kommune, Statens Kunstfond og Knud Højgaards Fond.

Ilt Festival finder sted 23.-26. maj i hele byen.

Billetpris 0-150 kroner, partoutkort 450 kroner.

Billetsalget går i gang 27. februar på www.iltfestival.dk

"Invisible Lands" hedder forestillingen fra finske Livsmedlet Theatre. Det er en rørende og anderledes forestilling, der tager fat i og iscenesætter flugten fra de krigshærgede lande i Mellemøsten i slipstrømmen på Det Arabiske Forår. De to performeres kroppe bliver til en levende scene, hvor mennesker på flugt forsøger at finde en vej at gå. Foto: Pernilla Lindgren

Sidste stop

Publikum kan blandt andet se frem til belgiske Needcompanys ældste forestilling, "Isabellas Room", der er på en afsluttende turné. Ja faktisk er Ilt Festival sidste stop på turnéen, og så bliver den populære forestilling pakket ned for altid.

Forestillingen har Belgiens grand old lady, Viviane De Muynck, i hovedrollen.

- Hun er en mega kendt skuespiller i Belgien, og det er en forestilling, som man bruger i undervisningen på dramaturgi, fordi den har været skelsættende for europæisk scenekunst i det 21. århundrede. Så det er lidt et scoop at få den hertil, siger Tine Hinzel Thomsen.

Ilt er med ti år på bagen blevet en anerkendt festival i scenekunstkredse, oplever hun:

- Vi får rigtig mange henvendelser fra kompagnier og kan desværre ikke rumme dem alle.

Arrangørerne bag festivalen satser på, at der også i 2021 vil være Ilt Festival i Aarhus.

- Herfra er ambitionerne at fortsætte. Men vi er selvfølgelig afhængige af støtte, for at vi kan løfte opgaven, siger Tine Hinzel Thomsen.

Det er allerede nu muligt at købe et partoutkort til festivalen, der giver adgang til samtlige forestillinger og fortrinsret til billetreservation på det samlede Ilt-program, når billetterne til de enkelte forestillinger sættes i salg 27. februar.

Det prisbelønnede sydkoreanske kompagni Laboratory Dance Projects forestilling "No Comment" er inspireret af et nyhedsprogram på den tyske TV-kanal Euronews. De otte dansere blander moderne dans med hiphop, breakdance og nordafrikansk folkedans. Foto: Sinae Kim
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Gå- og cykelgader i midtbyen

Søren Kierkegaard har sagt: ”Af alle latterlige Ting forekommer det mig at være det allerlatterligste at have travlt.” Mit ærinde er at få person-mobilitet i midtbyen til at glide på en god måde. Og derfor foreslår jeg kombinerede gå- og cykelgader i store dele af det centrale Aarhus. Det skal omfatte midtbyens gamle og smalle gader, hvor der ikke er plads til at etablere cykelstier og reelt heller ikke til gennemgående biltrafik, hvis gående skal kunne færdes sikkert her. Det omfatter ikke de nuværende gågader, som fortsat skal være forbeholdt gående. Ej heller nuværende cykelstier. Men de erstatter de nuværende ’cykelgader’, som ikke rigtigt fungerer, fordi trafikken her fortsat foregår på bilernes præmisser og skaber farlige situationer. Se på Mejlgade. Kun de bløde trafikanter har adgang. Fodgængere, løbehjul, skateboard, cykler og måske andre små el-køretøjer blander sig mellem hinanden. Området og gaderne er markeret og utvetydigt skiltet, så selv de mest retningsforvirrede turister forstår det. Fodgængerne har som den ’svageste’ gruppe fortrinsret. Ellers er konceptet, at alle tager hensyn til hinanden – det er den eneste regel. Og det indbefatter naturligvis, at der kun må køres eller cykles i et beskedent tempo. Beboerne kan sive ind og ud med deres biler. Ligesom den nødvendige varetransport. Desuden kan der være adgang for små grønne el-taxaer med en særlig tilladelse, så alle har mulighed for adgang. Og naturligvis skal der være nogle få større trafikårer ind i centrum til den øvrige bil-, bus- og cykeltrafik. Som vi kender det i dag. Kan denne ’sammenblanding’ nu lade sig gøre? JA. Jeg har set det fungere i Bergen, som har en masse bycykler, som kører overalt uden problemer. Og jeg mener, at når vi blot ved, hvad betingelsen er, nemlig at der her skal være plads til alle, så får vi dét til at fungere. Det er vores ansvar, hver især. Det kræver, for det første, at vi tager ansvaret på os og viser hensyn, og for det andet, at vi giver os tid – og her kommer Søren Kierkegaard ind – da det ikke lader sig gøre, hvis vi er fortravlede og stressede. Vi kan godt tage 10 minutter tidligere afsted. Vi kan godt tage det roligt, når der opstår uforudsete ting og forhindringer - for det gør der altid, før eller siden - det er et vilkår i trafikken. Vi kan anerkende, at vi ikke hjælper nogen som helst – og da slet ikke os selv - ved at fare sted og konstant have travlt. Tværtimod. Det hindrer os i at være til stede og omgås andre på en god, rummelig og hensynsfuld måde. Udover hensynsfuldheden gælder trafikkens gyldne hovedregel selvfølgelig; nemlig at køre, gå eller bevæge sig efter forholdene. Og det gør vi altså bedst på den Kierkegaardske måde…

Annonce