Annonce
Kultur

Tegnestue skal skabe ny festuge-succes: Sådan bliver deres skovbad på Aarhus Ø

SLA, der sidste år stod bag det populære vandfald på Vesterbro Torv er tilbage med et skovbad på Aarhus Ø. Illustration: SLA

Sidste år skabte den anerkendte tegnestue SLA Vesterbrofaldet på Vesterbro Torv, og i år rykker de ind på Aarhus Ø med et grønt projekt og 600 træer midt i det byggede.

AARHUS: Aarhus Ø er et populært område i Aarhus, men det er også tæt bygget og med mange belagte overflader. Men for at mennesker skal have det godt i byen, skal der også være plads til det grønne og naturen, påpeger Stig L. Andersson, som er designdirektør og grundlægger af tegnestuen SLA.

Sammen med Aarhus Festuge laver tegnestuen et treårigt samarbejde, som sidste år omfattede et midlertidigt projekt på Vesterbro Torv, der fik folk til at samles omkring et grønt område med et stort vandfald. I år er turen så kommet til Aarhus Ø, mens man i 2019 rykker til Gellerup.

- Det, vi kigger på i det her tre-årige samarbejde, er forskellige måder at løse de problemer, som opstår i de byggede miljøer. Jo mere man bygger på konventionelle områder med belagte overflader, jo længere væk kommer folk fra det grønne, og naturen er helt essentiel for vores livskvalitet samt vores mentale og fysiske sundhed, understreger Stig L. Andersson.

Annonce

Skovbadet Ø

Skovbadet Ø, Bernhard Jensens Boulevard, Aarhus Ø (fra Dalargade til Jette Tikjøbs Plads)

Fredag 31. august -- søndag 9. september.

Efter Festugen flyttes de 600 træer til Gellerup, hvor de vil indgå i den nye SLA-designede bypark. Illustration: SLA

Skovbadet Ø

I den ubenyttede midterrabat på Bernhard Jensens Boulevard, hvor den næste letbaneetape skal placeres, skabes i forbindelse med Aarhus Festuge et midlertidigt byrum.

Her opstilles 600 træer, som skal være med til at skabe et andet liv og stemning på den ellers bare og golde strækning. Projektet bygger på det japanske begreb Shinrin Yoku, der bogstavelig talt betyder "skovbadning". Her udnyttes naturens dokumenterede fysiske og mentalt helende effekt og ordineres af læger som led i behandling.

- Normalt er der jo træer i forbindelse med en boulevard, som vi kender det fra Paris. Det giver sociale fordele, og det medvirker til reduktionen af luftforurening. På den måde er der mange gode faktorer for byen, når man har naturens tilstedeværelse i det byggede. På Aarhus Ø kan man påpege, at der er en påfaldende mangel på natur. Projektet kan derfor være med til at vise, at man godt kan lave en infrastruktur, hvor der er plads til både natur og mennesker, vurderer Stig L. Andersson.

De forskellige træsorter i Skovbadet Ø er desuden valgt ud fra deres evne til naturligt at rense luftens bilos, reducere CO2 og skabe et godt mikroklima i området, der også huser det nye havnebad. Efter Festugen flyttes de 600 træer til Gellerup, hvor de vil indgå i den nye SLA-designede bypark og samtidig være en del af byrumsprojektet til Aarhus Festuge 2019, hvor Gellerups transformation fra udsat boligområde til integreret bydel markeres.

De forskellige træsorter er valgt ud fra deres evne til naturligt at rense luftens bilos, reducere CO2 og skabe et godt mikroklima i området. Illustration: SLA

Markant projekt i Paris

At tegnestuen SLA er en vigtig spiller i debatten omkring grøn byfornyelse kan også ses i deres engagement i et af de mest visionære projekter på området, som pt. er under udarbejdelse i Paris. I Paris er SLA, gennem deres franske samarbejdspartner, involveret i et projekt, der skal rense den yderst forurenede luft over Boulevard Le Périphérique, der er en stor motorvejsring rundt om Paris.

Selve projektet består af to bygninger på otte og ti etager med både bolig, butikker og erhverv, mens et grønt byrum danner forbindelse hen over selve motorvejen.

- Bygningens konstruktion har som sådan ikke en facade, fordi den er grøn og levende. Det er på samme tid en æstetisk og miljømæssig god løsning, og byggede man flere af den slags bygninger, ville man få en renere luft, forklarer Stig L. Andersson.

- Med vores permanente og midlertidige projekter ønsker vi at udforske og maksimere alle naturens helsebringende, sociale og livskvalitetsforøgende egenskaber. Vi glæder os meget til at præsentere Skovbadet Ø i Aarhus og opleve, hvordan folk kommer til at tage i mod det, afslutter han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland For abonnenter

Udsigt og indblik: Den nye nationalparkdirektør har stået på toppen af Kilimanjaro og mæglet mellem offer og gerningsmand

Læserbrev

Læserbrev: Det koster at lade være med at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp

Der er behov for et akut livreddende løft af psykiatrien – både den kommunale og regionale del. Psykiatrien og den mentale sundhed er massivt underprioriteret, og selvom jeg ser frem til arbejdet med en 10-års plan, så er der akut behov for at understøtte disse områder nu. I øvrigt har der også været tale om at udskyde 10-årsplanen foreløbig. 10 ud af 13 partier kom dog med løfter om at løfte psykiatrien i de sidste dage af valgkampen op til folketingsvalget - løfterne er ikke indfriet! Jeg trøster mig dog ved, at der er sat 2,1 milliarder i forhandlingsreserve, og at psykiatrien også er et vigtigt tema for både støttepartier og dele af oppositionen. Mennesker kan dø af psykisk sygdom, og andre kan ende ud i sociale derouter, der kunne være undgået ved rettidig og tilstrækkelig hjælp. Det er dyrere for samfundet ikke at investere i tilstrækkelig psykiatrisk hjælp. Selvom en ambitiøs investering i både forebyggelse, behandling og rehabilitering og støtte koster, så koster det tifold mere at lade stå til bl.a. i form af afledte udgifter som overførselsindkomster, sygefravær og nedsat arbejdsevne. Indirekte omkostninger pga. psykisk sygdom koster hvert år samfundet omkring 100 milliarder kroner ved siden af udgifterne til behandling. Der kan frigøres mange af disse midler, hvis vi får vendt udviklingen til større fokus på forebyggelse og på hurtig og tilstrækkelig behandling og støtte. Vi ved, at vi kan redde en masse menneskeskæbner, og at vi kan spare samfundet for en masse udgifter, hvis vi aktivt vælger at prioritere området. Vi skal heller ikke glemme de ringe i vandet, det bringer for de pårørende, som ofte står desperate på sidelinjen. I psykiatrien er den basale omsorg skåret væk. Og det er der, skoen trykker. Det kræver ro, samtale, indhold og omsorg at blive rask efter psykisk sygdom. Derfor er der brug for flere ansatte til flere syge patienter, og det skal være sådan, at er man syg, skal det være muligt at blive indlagt - det er i virkeligheden ret enkelt. Jeg kan fortælle så mange forfærdelige historier fra psykiatrien. Virkelige historier om mennesker, der kunne være hjulpet, såfremt rammerne var til det, og området var politisk prioriteret i anstændig grad. Lige nu skal de lavthængende frugter plukkes, så liv kan reddes. Det betyder mere personale ansat både i ambulatorier, på sengeafsnit, på bosteder, flere bostøtter og brobyggere. Derudover skal der være nok sengepladser og aflastningspladser, så den syge ikke afvises, til trods for akut behov for hjælp. Det er det, man kan gøre lige nu! Det vil ret hurtig have effekt på anvendelsen af tvang, antallet af selvmord, antal genindlæggelser, antallet af gode behandlingsforløb, og flere der kommer sig hurtigere af deres sygdom.

Danmark For abonnenter

Skandaleramt omskæringslæge er tilbage i Aarhus: Styrelse kæmper for at stoppe ham

112

19-årig kvinde røvet midt om natten: Elefanthuer skjulte røvernes ansigt

Annonce