Annonce
Aarhus

Teknikbygning gemmer på ny gratis udstilling til århusianerne

Det behøver ikke være så kedeligt. Maskinrummet, som bygningen her hedder, er i sig selv en oplevelse. Døgnet rundt har bygningen en lysudsmykning og store vinduespartier giver indkig til noget af den tekniske infrastruktur, der får Aarhus Ø til at fungere. Foto: Michael Svenningsen
Lørdag 11. januar er der åbent hus i Maskinrummet, hvor man kan komme med helt ind i hjertet af bygningen, der styrer både fjernvarme og affaldssug på Aarhus Ø.
Annonce

AARHUS Ø: Er det et lille parkeringshus, eller...?

Mange århusianere med deres gang på havnen har sikkert undret sig over den firkantede, lyse bygning på Hjortholmsvej skråt over for grillbaren Havnens Perle.

Det er ikke et parkeringshus, men derimod et teknikhus, der så at sige driver hele Aarhus Ø. I hvert fald den del som Affaldvarme Aarhus har del i, hvilket vil sige fjernvarme samt affaldshåndtering.

Lørdag 11. januar fra 13.30 til 16.00 vil bygningen helt ekstraordinært være åben for alle nysgerrige i forbindelse med den officielle indvielse af Maskinrummet.

4 herrer du kan møde lørdag

11. januar er der åbent hus for alle interesserede i Maskinhuset ved Østbanetorvet fra klokken 13.30.

Ud over at udforske bygningen kan man også høre følgende fire personer fortælle mere om stedet:

  1. Bünyamin Simsek (V), rådmand for Teknik og Miljø - der officielt indvier huset.
  2. Erhardt Nielsen, Engineering Manager for Produktudvikling hos Johnson Controls - der fortæller om havvandvarmepumpen, der henter energi ud af havvand til brug for fjernvarme.
  3. Jesper Bach, direktør ved De Bynære Havnearealers Affaldsværk - der fortæller om affaldssuget under Aarhus Ø.
  4. Stadsarkitekt Stephen Willacy - der fortæller om arbejdet med at gøre en ellers kedelig teknikbygning til et åbent og indbydende byggeri, der spiller sammen med omgivelserne på Aarhus Ø.
Annonce

Permanent udstilling

Har du allerede lagt planer lørdag, så er der alligevel grund til at læse videre.

Øverst oppe under taget er der nemlig skabt et udstillingsrum, som fremover vil være åbent alle ugens dage fra 8.00 til 16.00.

- Det er til alle, der godt kunne tænke sig at vide lidt mere om fjernvarmen i Aarhus. Lige fra starten har ideen været at få bygningen til at formidle, hvad fjernvarme er, fordi den ligger på så centralt et sted. Det er også derfor, der er store vinduer, så man fra gaden kan kigge ind til teknikken, fortæller marketingchef ved Affaldvarme Aarhus, Signe Hollensen.

Annonce

Slut med sort varme

Udstillingen fortæller om alt det, der normalt er skjult i anonyme teknikanlæg rundt omkring i kommunen eller gemt væk under byens fortove.

Hele gulvet er således et stort kort over fjernvarmenettets mange forgreninger i det østjyske - og det er detaljeret nok til, at man kan finde sin egen gade og se, om der går en fjernvarmeledning der.

- Vi synes selv, at vi er ret seje til at lave fjernvarme i Aarhus. Eksempelvis vil det nok komme bag på en del, at vi stort set ikke bruger olie og kul længere. Vi vil gerne fortælle historien om, hvor grøn og innovativ fjernvarmen i Aarhus er blevet, siger Signe Hollensen.

Udstillingen fortæller også om det kæmpe, centrale affaldssug, der via store, underjordiske rør slubrer al affald fra hele Aarhus Ø til sig og samler det under Maskinrummet, klar til afhentning.

Vil du gerne se udstillingen, så indstil gps'en på Hjortholmsvej 2A.

I den lille udstilling fortæller væggene om fjernvarmen derhjemme, og om fjernvarmens grønne rejse fra fossile brændsler til stadig mere klimavenlig fjernvarme. Foto: Affaldvarme Aarhus
Fra 2016 er det gået rigtig stærkt med at skifte olie og kul ud med træpiller, affald og flis i stedet. Men Affaldvarme Aarhus vil endnu hellere udnytte energien fra vinden og vandet til at skabe varme til de østjyske radiatorer. Foto: Michael Svenningsen
Maskinrummet set om aftenen. Foto: Kollision
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Frosten stoppede igen letbanen: Trods varsler fra DMI fik kulden frit spil

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

AGF For abonnenter

Kommentar: Sportschefen er smuttet, men det betyder ikke, at AGF skal trække håndbremsen

Annonce