Annonce
Aarhus

Teknologi tiltrækker kvinder i Aarhus: - Kodning er ikke kun for mænd

Ida Christine Andersen (tv.) og Lise Lystlund står bag it-fælleskabet Co-coders, som blev skabt for halvandet år siden. Hver måned arrangerer de Code Nights, hvor man diskuterer nyt teknologi.20 pct. af medlemmerne er kvinder, og der kommer hele tiden flere til. Foto: Marie Ravn.
Lise Lystlund og Ida Christine Andersen har etableret tech-fællesskabet Co-coders i Aarhus. Blandt de 800 medlemmer dukker flere og flere kvinder op til de månedlige Code Nights, hvor tech-folket diskuterer ny teknologi

AARHUS: Målet er at tiltrække flere kvinder.

- Der er en opfattelse af, at teknologi og kodning kun er for mænd og for dem, der har siddet foran en computer hele livet. Det er vigtigt at få flere kvinder til at interessere sig for tech, for det er vigtigt, at hele befolkningen gør det, og ikke kun den ene halvdel. Vi har succes med at tiltrække kvinder. Det går fremad, vi hører, at vi har flere kvinder med end ved andre tech-arrangementer.

Sådan lyder det fra Lise Lystlund, uddannet matematikøkonom og til daglig dataanalytiker i energirådgivningsfirmaet Transition. Hun har sammen med Ida Christine Andersen, digital markedskonsulent i Musikhuset Aarhus, skabt techmiljøet Co-coders.

Co-coders er et netværk for tech-interesserede for folk, der enten har arbejdet med tech hele deres liv og synes, at det er spændende at vidensdele, eller for folk der ikke har berørt tech-området før og gerne vil lære mere.

Fællesskabet har over 800 medlemmer, hvoraf ca. 20 pct. er kvinder, og der kommer hele tiden flere til.

- Vi vil gerne lukke tech-miljøet op, for det er et meget lukket miljø for dem, der arbejder med det til daglig. Vi vil gerne vise, at alle er velkommen, siger Lise Lystlund.

Vi vil gerne lukke tech-miljøet op, for det er et meget lukket miljø for dem, der arbejder med det til daglig. Vi vil gerne vise, at alle er velkommen.

Lise Lystlund

Mangel på arbejdskraft

Hun peger på, at teknologi og it er et område, hvor der er mangel på arbejdskraft, det er et område, der kommer til at dominere vores fremtid, så det er vigtigt, at kvinder også forholder sig til det.

- Det er vigtigt at få flere kvinder til at uddanne sig inden for tech, for dem, der kommer til at bygge teknologierne, er også dem, der kommer til at præge udviklingen. Det er vigtigt at have et fællesskab, fordi mere og mere i samfundet bliver digitaliseret: Kunstig intelligens, machine learning, og det er vigtigt også for kvinder at forholde sig til, siger Lise Lystlund.

Hun er selv uddannet matematik-økonom og opfordrer unge kvinder til at søge ind på f.eks. datalogistudiet eller en anden it-relateret uddannelse.

- Uanset hvad man uddanner sig til, så skal man forstå teknologi, siger hun.

Annonce

Glæde hos professor

De to kvinders aktiviteter glæder leder af Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, professor Kaj Grønbæk. Instituttet har også en målsætning om at få flere kvinder optaget på studierne.

Det er godt, at der spirer it-initiativer frem, som tiltrækker kvinder. Samfundet mangler desperat it-udviklere, og vi vil gerne uddanne mange flere dataloger og it-produktudviklere. Men ironisk nok mangler vi kvalificerede ansøgere til vore uddannelser, og vi har under ti pct. kvinder på uddannelserne nu, siger Kaj Grønbæk.

Vi kan se, at de dygtige kvinder vælger at bruge deres høje gymnasiesnit til at komme ind på andre typer uddannelser. Her er et initiativ som Co-coders meget vigtigt og glædeligt, fordi de sætter fokus på de kreative aspekter ved it. Vi glæder os til at se de tech-interesserede kvinder på vores uddannelser, der både dækker design, softwareudvikling, og matematik. Når man får job, kan man f.eks. bidrage til at løse problemer, der giver bedre sundhed og klima, siger Kaj Grønbæk.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere 11 er døde - 4326 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Corona spænder ben for prestigehotel på Aarhus Ø: Må droppe kæmpe konferencesal

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Alarm 112

Ledende rockermedlem i Aarhus dømt for omfattende hashhandel

Alarm 112

Involverede i dødsdrama efterlod deres dansk indregistrerede bil på parkeringsplads lige syd for grænsen

Løvkvist: Messerschmidt kæmper for at vriste magten ud af døende hænder

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Debat

Ergoterapeuterne opfordrer: Hold op med at tænke i sygeplejersker, tænk i patienter

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Skoleleder om mulig Omikron-variant: Der er så mange ansatte, der skal testes, at vi ikke kan tage imod elever

Aarhus

Det bliver dyrere at komme af med skraldet: Se hvor meget mere du skal betale efter nytår

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus

Dagens corona-tal: Aarhus nærmer sig nyt rundt tal

Annonce