Annonce
Indland

Teledatainstruks udskyder straffesager i landsretten

Instruks fra Rigsadvokaten betyder, at straffesager bliver udskudt, og varetægtsfængslede bliver løsladt.

Siden justitsminister Nick Hækkerup (S) og Rigsadvokaten fortalte, at der er flere problemer end først antaget med behandlingen af teledata, har det danske retsvæsen været på den anden ende.

Det har allerede ført til løsladelse af varetægtsfængslede personer og udsættelse af planlagte straffesager.

Foreløbig har Vestre Landsret udsat to straffesager som en direkte konsekvens af fejl i behandlingen af de såkaldte teledata, oplyser John Lundum, der er pressekontaktdommer i Vestre Landsret.

- Den ene er en tredagessag, der skulle være kørt i Esbjerg. Den anden er en sag i Aarhus, der skulle være kørt over to dage, siger han.

Derudover har Statsadvokaten bedt om at få udsat yderligere tre sager.

Men her har en eller flere forsvarsadvokater protesteret mod udsættelserne.

Derfor er det nu op til en dommer at vurdere, om sagerne skal køre som planlagt eller ej.

Rigsadvokaten, som er øverste chef for anklagemyndigheden, udsendte i weekenden en instruks om, at de såkaldte historiske teleoplysninger midlertidigt ikke skal indgå som bevis i straffesager.

Teleoplysningerne bruges i straffesager til at angive, hvor en bestemt mobiltelefon har befundet sig på et bestemt tidspunkt. Men det viser sig, at systemet måske ikke er så pålideligt, som man troede.

Instruksen fra Rigsadvokaten har også allerede haft betydning for andre sager. Blandt andet i en sag om drab på tre ældre mennesker.

Ekstra Bladet skrev tirsdag, at den sigtede i den sag tirsdag fik sin varetægtsfængsling forlænget i to uger. Normalt forlænges en fængsling i den type sager med fire uger ad gangen.

Anklageren i sagen, Søren Harbo, oplyser til Ritzau, at der er berammet et særligt retsmøde i september.

Her skal en dommer tage stilling til, om der er grundlag for varetægtsfængslingen, hvis man ser bort fra teleoplysninger.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

25-årig dræbt af skud i Tilst

Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce