Annonce
Aarhus

Terma på vej til Merkur: Den århusianske virksomhed leverer strøm til rumrejse

Satelitten, der blev sendt op lørdag morgen, vil være syv år undervejs, før den når Merkur.

Tidligt lørdag morgen blev satelitten BepiColombo med dansk teknologi ombord sendt afsted mod planeten Merkur.

Der er stadig masser at lære om planeterne i vores solsystem, og lørdag klokken 03.45 dansk tid blev endnu en satellit sendt ud for at løse mysterier i det mørke rum.

Denne gang til planeten Merkur, som er den planet, der er tættest på solen.

Med sig har den teknologi fra den danske teknologivirksomhed Terma.

På en syv år lang rejse er der nemlig brug for strømforsyning til satellittens motorer. Det er blandt andet denne strømforsyning, som Terma har leveret.

Virksomheden har arbejdet på projektet i næsten 15 år, og det har da også affødt flere opgaver, sagde Termas spacedirektør, Carsten Jørgensen, før opsendelsen.

- Udviklingen af vores teknologi har bevirket en stor mængde nye kontrakter til Terma, lød det fra Carsten Jørgensen.

- Vi er med på nogle spektakulære missioner i øjeblikket, som vi ikke havde været med på, hvis ikke vi havde været med på BebiColombo.

Opsendelsen fandt sted fra Fransk Guyana i Sydamerika.

BebiColombo-missionen er blot den tredje, der sendes af sted mod Merkur.

Planetens afstand til solen på 60 millioner kilometer er nemlig langt mindre end Jordens 150 millioner kilometer. Og det gør, at rejser til Merkur kan være udfordrende.

Samtidig har Merkur store udsving i overfladetemperaturen, der om dagen kan nå op på over 400 grader celcius. Om natten kan den falde helt til minus 170 grader.

I december 2025 går BebiColombo i kredsløb om Merkur.

Her vil den frigøre to særskilte rumfartøjer - et fra det europæiske rumagentur, Esa, og et fra det japanske rumforskningsagentur, Jaxa.

Mercury Planetary Orbiter, fartøjet fra Esa, skal undersøge planetens overflade og indvendige komposition for at bestemme Merkurs jernindhold.

Desuden skal det undersøge, hvorfor planetens kerne er delvis flydende.

Jaxas fartøj, Mercury Magnetospheric Orbiter, skal indsamle data om Merkurs magnetosfære.

Annonce
Merkur. Foto: Scanpix
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Stop fodboldbaners plastsvineri

Vidste du, at det måske smadrer havmiljøet, når dit barn går til fodbold? Hvis dit barn spiller på en gammel kunstgræsbane, er det desværre tilfældet. Kunstgræsbaner er ofte lavet af gamle bildæk, der bliver sprættet op og raspet. Det gør banen blød og rar at falde på. På den måde minder det om rigtige græsbaner. Men det raspede bildæk, bliver ikke på banerne, det hentes med hjem og alle mulige andre steder, hvor fodboldspillerne færdes. Derfor kommer det også i grundvandet, og det ryger i havene, derved ødelægges havmiljøet. Og vi risikerer selv at komme til at spise mikroplasten, når de fisk, vi spiser, har indtaget plasten enten som direkte føde, eller fordi de spiser andre dyr, der har det i sig. Nåh, ja de fisk spises også af andre dyr, der spises af større dyr, og så har vi det overalt i naturen. Enhedslisten kræver derfor et stop for anlæg af kunstgræsbaner med det forurenende granulat i, og at vi får de gamle baner skiftet ud med nyt, miljøvenligt kunstgræs. Der findes i dag alternativer lavet af f.eks. kokosfibre, sukkerroer eller olivenkerner – så der er ingen undskyldning for ikke at komme i gang! Sverige overvejer et forbud, og EU-Kommissionen skal til foråret diskutere, hvilke tiltag der skal til. Lad den grønne bølge gå på vores boldbaner – så vi og vores børn kan spille fodbold med god samvittighed!

Aarhus For abonnenter

Bevaringsværdigt byggeri til salg: Prisen starter ved 14 millioner

Aarhus

Bruno har uddannet 400 til at spille jagthorn: - Jeg bliver ved med at spille, så længe jeg kan tygge smør

Danmark

Fund af væsentligt bevismateriale: Ledende nynazist og 27-årig varetægtsfængslet for hærværk på jødisk gravplads

Annonce