Annonce
Aarhus

Terma skal i rummet igen: Satellit med århusiansk islæt sendes mod Merkur lørdag

Lørdag morgen sendes Europas første satellit mod Merkur. Et dansk firma har spillet en central rolle med udviklingen af teknologi til missionen.

Terma spiller en central rolle, når Europa sender sin første satellit til Merkur. Rejsen er ni mia. kilometer.

Lørdag morgen sendes en europæiske satellit på en ni milliarder kilometer lang rejse, der varer syv år.

Satellitten skal sendes i kredsløb om planeten Merkur. Missionen hedder BepiColombo.

Missionen har et dansk islæt, da teknologivirksomheden Terma, der har til huse i Lystrup nær Aarhus, har bidraget med teknologi til missionen.

Det er første gang, at det europæiske rumagentur, Esa, sender en satellit mod Merkur, der er den planet, som er tættest på solen.

Teknologien, som Terma har leveret, er blandt andet en strømforsyning, testsystemer. Strømforsyningen skal fodre motorerne, der driver BepiColombo.

Derudover bidrager selskabet med ingeniører, der følger opsendelsen.

Termas spacedirektør, Carsten Jørgensen, skal til Darmstadt i Tyskland for at overvære opsendelsen. Og der er kriller i maven hos direktøren.

- Det er meget stort for os, siger Carsten Jørgensen og fortæller, at det virkeligt er et stort projekt, hvor det danske selskab spiller en central rolle.

Hele missionen skal give et billede af, hvordan Merkur er sammensat.

- Det går ud på, at lære og forstå hvordan vores planetsystem og verden er sat sammen. Merkur er en af de få planeter, som man ikke forstår, hvordan er sammensat, siger spacedirektøren.

Når satellitten er fremme i 2025, skal den i kredsløb omkring planeten i mindst et år for at samle data, fremgår det af Esas hjemmeside.

Terma har arbejdet på projektet i godt 15 år, mens hele missionen og planlægningen har været undervejs i mere end 20 år. Missionen beløber sig til omkring 12 milliarder kroner.

For Terma har det lange arbejde været med til at give selskabet flere projekter.

- Udviklingen af vores teknologi har bevirket en stor mængde nye kontrakter til Terma, siger Carsten Jørgensen og fortsætter:

- Vi er med på nogen meget spektakulære missioner i øjeblikket, som vi ikke havde været med på, hvis ikke vi havde været med på BepiColombo.

Opsendelsen er planlagt til at ske lørdag morgen klokken kvart i fire fra Kourou i Fransk Guyana i Sydamerika.

BepiColombo er et samarbejde mellem Europa og Japan.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Bilister skal ud på omvej: Veje i det vestlige Aarhus er også spærret mandag

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Borgere frygter oversvømmede boliger: Nu udleverer kommunen sandsække til århusianerne

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce