Annonce
Erhverv

Termas stjernekameraer sendes op: Vejrudsigten bliver bedre

Terma har leveret to stjernekameraer af typen HE-5AS Star Trackers til hovedleverandøren af Aeolus, Airbus Defence & Space i Stevenage. Her er de sidste detaljer ved at blive gjort færdige inden opsendelsen tirsdag fra Kourou i Fransk Guyana. Foto: Terma

LYSTRUP: Måske bliver vejret ikke bedre. Men det gør vejrudsigterne. Når Terma med hovedkvarter i Lystrup tirsdag er med i endnu en opsendelse til rummet, er der udsigt til ikke mindre end bedre vejrudsigter i fremtiden. To stjernekameraer fra den århusianske rumfartsvirksomhed giver nemlig meteorologerne bedre data.

Det er den europæiske satellit Aeolus, der ryger i vejret fra den europæiske rumfartsorganisation ESA's rumcenter i Fransk Guyana.

Kameraerne fra Terma skal sikre, at satellittens kontrolsystem hele tiden med en overordentlig høj nøjagtighed har styr på, hvordan satellitten er orienteret i rummet. Viden om satellittens orientering er ikke kun vigtig i forbindelse med kontrol men også for, at de videnskabelige målinger overhovedet kan benyttes af blandt andre meteorologer, skriver Terma i en pressemeddelelse.

Annonce

Den højteknologiske virksomhed Terma udvikler produkter og systemer til civile, militære og sikkerhedsmæssige formål, herunder kommando- og kontrolsystemer, radarsystemer, systemer til beskyttelse af fly, rumfartsteknologi og strukturdele til flyindustrien.

Ny europæisk vindmåler

Aeolus' primære opgave er at måle vindhastigheder i den lave del af atmosfæren - op til 30 kilometer over jorden. Præcise data om vindforhold og -hastigheder er en udfordring for meteorologer, som med data fra Aeolus håber at få en mere underbygget viden om samspillet mellem vind, trykforhold, temperaturer og luftfugtighed. Der er således store forventninger til satellitten, når den fra sin bane 320 kilometer over jorden begynder at sende data til European Center for Medium-Range Weather Forecasts i Reading i England. Herfra forsynes en lang række nationale meteorologiske institutter med data til vejrudsigter.

Termas to stjernekameraer er af typen HE-5AS Star Trackers til hovedleverandøren af Aeolus, Airbus Defence & Space i Stevenage, der ligger i Storbritannien.

Stjernekamera med total nøjagtighed

Et stjernekamera er basalt set et autonomt digitalkamera, som ved hjælp af en "Lost in Space" funktionalitet kan fastslå en satellits orientering i løbet af få sekunder. Det sker ved, at kameraet tager billeder af stjernehimlen og sammenholder billederne med et digitalt katalog over 5.000 stjernekonstellationer. Når der er et match mellem kameraets observationer og et stjernebillede i computeren, ved man præcist hvordan satellitten er orienteret i banen omkring jorden. Det sker med en nøjagtighed på 1 bue-sekund eller 1/3600 grads nøjagtighed.

Terma er specialist i stjernekameraer og har leveret flere end 25 HE-5AS stjernekameraer til en række ESA-missioner og til missioner under U.S. Naval Research Laboratory, U.S. Air Force Research Laboratory, U.S. National Reconnaissance Office og U.S. Missile.

Aeolus er i øvrigt den latinske navneform af Aiolos, grækernes gud for vindene. Missionen blev vedtaget tilbage i 1999 med planlagt opsendelse i 2007, men blandt andet på grund af store udfordringer med at udvikle det videnskabelige hovedinstrument Aladin blev missionen forsinket. Prisen for missionen er godt 3,5 milliarder kroner.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Bedre neurorehabilitering eller besparelse?

I næste uge skal Region Midtjyllands hospitalsudvalg og udvalg for nære sundhedstilbud igen tage stilling til et forslag om at flytte neurorehabilitering fra Horsens og Randers til Aarhus. Som næstformand i udvalget for nære sundhedstilbud har jeg naturligvis fulgt sagen tæt, for netop spørgsmålet om nærhed og kvalitet i behandlingen betyder meget for Alternativet. Fagligt er der både fordele og ulemper ved at samle neurorehabiliteringen i Aarhus. En samling i Aarhus vil fjerne behovet for overflytning mellem hospitalerne, og det giver mulighed for større specialisering. Desuden vil der også være fordele alene i placeringen tæt ved neurologien. Til gengæld kan placeringen længere væk fra patienternes hjem give mindre støtte fra patienternes pårørende. Der er næppe tvivl om, at fordelene trods alt overstiger ulemperne, og samlingen dermed vil være et kvalitetsmæssigt løft af neurorehabiliteringen. Der er til gengæld heller ikke tvivl om, at det giver en større udgift, end den nuværende løsning. Hvis vi skal lave ændringen, skal vi derfor være klar til at betale mere for det. I den nuværende indstilling skal ændringen finansieres af andre besparelser på de tre hospitaler. Det er ikke i orden! Alternativet kan derfor kun støtte forslaget om at flytte neurorehabiliteringen fra Horsens og Randers til Aarhus, hvis vi kan finde pengene til merudgiften uden at de tre hospitaler skal lave kompenserende besparelser.

Aarhus

Århusiansk syrienkriger anholdt ved ankomst til Danmark

Annonce