Annonce
Debat

Terrasse-filosofi

Nønne Mai Svalholm, koreograf og kunstnerisk leder i Svalholm Dans

I går aftes sad jeg på terrassen med lab-toppen i skødet og så en række videointerviews og interviews under titlen "Rehearsal Matters" - et koncept og initiativ bragt til verden af instruktørerne Isabelle Reynaud, Deborah Vlaeymans and Barbara Simonsen i perioden 2008 - 2016. "Rehearsal Matters" indeholder korte interviews med 40 forskellige professionelle koreografer, instruktører og performere fra Skandinavien, Europa og Nord Amerika, som fortæller om deres arbejdsmetoder, personlige erfaringer og idéer omkring processen at skabe scenekunst. I alle interviews bliver kunstnerne bedt om at besvare spørgsmål om f.eks. deres skabelsesproces og inspiration.

Det er virkelig interessant at høre, hvor forskelligt de forholder sig til deres arbejdsproces, og det er en oplevelse i sig selv at komme helt tæt på tankerne, og arbejdet der går langt forud, og i mange tilfælde kræver flere års arbejde, før det bliver til det endelige værk eller færdige forestilling, vi som publikum oplever en time eller to på scenen. Det er vigtigt at fokusere på det arbejde og den viden som går forud for det endelige resultat, fordi det er i den proces at ny viden og brændstof til nye værker bliver til. Det være sig undersøgelse og kortlægning af problemstillinger som afleder nye spørgsmål, udvikling af færdigheder, som inspirerer til at forfine en teknik, et greb eller en metode yderligere, eller et problem, en fejl eller fiasko, som medfører at nysgerrighed og nye spørgsmål opstår. Det giver mig et nyt blik på min arbejdsmetode at lytte til, hvordan andre griber deres arbejde an, og jeg får lyst til at forholde mig til de samme spørgsmål. Her kommer mine svar på tre af spørgsmålene:

Hvad var baggrunden for, at du valgte at arbejde med koreografi og performance? Jeg har meget tydelige minder af allerede som 5-årig at hænge med hovedet ned ad og svinge frem og tilbage i de ringe og den trapez, som min søster og jeg voksede op med på vores børneværelse. Det faldt mig helt naturligt at opfinde og afprøve bevægelser, at udfordre min egen fysisk og at sammensætte små serier af bevægelser og udtryk, som efterfølgende indgik i historier jeg digtede om flyvende alfer, feer og bjergkrystals-prinsesser. Universet af kreativitet, fysik, spænding og fællesskab, var det naturligste og mest lykkelige sted for mig.

Hvornår oplever du, at en prøveproces er et lykkeligt forløb? Et prøveforløb er på mange måder utrolig skrøbeligt, og i den første lange periode er det vigtigt for mig ikke at tale med udeforstående om de idéer, problemstillinger og tematikker jeg arbejder med. Sådan holder jeg fokus, for på dette tidspunkt i processen at fastholde den magiske og naive tro på at alt er muligt og alle veje vil føre mig til målet. Det mind set avler rigtig mange muligheder og løsninger, som er vigtigt at høste, og først langt senere i processen genoverveje og sortere i. En prøveperiode er i realiteten både en magisk rejse, en forelskelse, og en lang række af udfordringer, forhindringer, uforudsete, ubegribelige begivenheder som opstår, fordi værket skabes af og med mennesker live på scenen.

Kan du fortælle, hvad du opfatter som essentielle betingelser for, at det lykkes bedst? De bedste betingelser er, når prøveforløbet finder sted på et teater, et museum, en festival eller en anden form eller ramme, hvor der er stor interesse for og opbakning omkring mit kunstneriske arbejde, og hvor jeg sammen med de medvirkende og det kreative team kan skabe et inspirerende, intimt, respektfuldt og tillidsfuldt arbejdsmiljø. Jeg kan anbefale alle nysgerrige, både novicer indenfor scenekunst og garvede eksperter, at klikke ind på siden www.rehearsalmatters.org.

Annonce

Jeg har meget tydelige minder af allerede som 5-årig at hænge med hovedet ned ad og svinge frem og tilbage i de ringe og den trapez, som min søster og jeg voksede op med på vores børneværelse

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Vand oversvømmer kørebanen på E45: Kraftige opbremsninger giver farlige situationer

Annonce