Annonce
Livsstil

Test af Citation 100: Intelligent og velspillende højttaler i anonymt design

Man kan streame musik til Citation 100-højttaleren via sit wifi-netværk ved hjælp af Google Chromecast eller ved brug af Bluetooth. Man kan dog ikke streame direkte fra sin iPhone eller iPad ved hjælp af AirPlay. Pressefoto: Harman Kardon

Lyden er god og stemmestyringen imponerende i Harman Kardons smarthøjttaler fra den nye trådløse serie Citation.

Man bliver i den grad afhængig af at have en stemmestyret smarthøjttaler i sit hjem. Det må jeg sande efter i tre uger at have testet en ny højttaler fra amerikanske Harman Kardon, der med sin nye produktserie Citation tager kampen op mod Sonos' trådløse multirumshøjttalere.

Citation 100 er én af de mindste modeller i serien, som alle har det tilfælles, at de har indbygget Googles personlige assistent (der taler dansk), så man blot ved at sige "Hey Google" kan sætte musik på, tænde for radioen eller få svar på et simpelt spørgsmål.

Min testhøjttaler blev placeret i mit køkken-alrum, og jeg fandt ud af, at netop køkkenet er et genialt sted at placere en smarthøjttaler. For hvor tit står man ikke med hænderne i en pizzadej eller med fedtede fiskehænder og har brug for at skrue op eller ned for musikken, starte et minutur eller tænde for den seneste radioavis?

Stemmestyringen i Citation 100 virker forbløffende godt. Selv på lang afstand opfanger den ens stemme, og kun enkelte gange oplevede jeg, at den misforstod et spørgsmål og fremstod ufrivilligt morsom, som da min kone spurgte den, hvor lang tid en gennemsnitsfødsel varer, og højttaleren i stedet forklarede, hvor lang tid et gennemsnitssamleje varer.

Min søn på 15 måneder har desuden haft stor fornøjelse af, at Google-assistenten kan sige som stort set alle dyr i verden, og at vi kan starte "Gurli Gris" på fjernsynet blot ved at sige "afspil Gurli Gris på Netflix", hvorefter tv'et automatisk tænder i stuen ved hjælp at vores Chromecast. Der åbner sig en endnu større verden af stemmestyrede muligheder, hvis man henter appen IFTTT (if this, then that), der kan bruges til at programmere assistenten til mange andre opgaver.

For eksempel lykkedes det mig på denne måde at få højttaleren til også at tale sammen med mit Sonos-anlæg i stuen og få hjælp til at finde min iPhone, når den er væk i huset.

Annonce

Produkterne vi anmelder i Jysk Fynske Medier er udlånt af virksomheden bag produktet.Vi tester og anmelder altid objektivt, uden virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Citation-serien byder på højttalere i mange forskellige størrelser. Der kan desuden tilkøbes en subwoofer. Pressefoto: Harman Kardon

Behagelig lyd

Citation 100 har en forstærker på begrænsede 50 watt, men det skal man ikke lade sig snyde af. Den kan spille forholdsvis højt. Bassen giver ikke en mavepuster, men lydbilledet er behageligt og afbalanceret, og mange vil ikke have behov for flere muskler.

Skal du levere musik til dansegulvet, bør du dog overveje at opgradere til en større udgave og eventuelt tilføje en subwoofer fra samme serie.

Designet på Citation-serien er ifølge Harman Kardon inspireret af "det nordiske designs fokus på detaljen". Virksomheden har samarbejdet med den danske tekstilproducent Kvadrat, så alle højttalere i serien er beklædt med uldtekstiler for at give et minimalistisk udtryk. I realiteten fremstår højttaleren dog ret anonym, og jeg savner følelsen og fornemmelsen af kvalitet (undskyld, Harman Kardon - men designet ligner lidt noget, man kunne have fundet i Bilka).

Og nu vi er ved malurten, så er betjeningspanelet i toppen ikke super intuitivt. Der er ikke nogen lyd, som indikerer, at man har trykket på en knap, så jeg oplevede ofte at skulle trykke to-tre gange, før højttaleren reagerede (for eksempel hvis man vil skrue op og ned for volumen uden brug af stemmestyring).

Jeg oplevede også et par gange, at Citation 100 helt stoppede med at reagere, og hvor eneste løsning var at slukke strømmen og genstarte systemet. Det rokker dog ikke ved, at Citation-serien er et rigtig interessant bud på trådløs lyd til hjemmet.

Pris og tilgængelighed: Harman Kardon Citation 100 kan købes i danske butikker og på nettet til 2.499 kroner. Den fås i farverne grå og sort.

Priserne starter fra 1699 kroner for den mindste højttaler til 20.000 kroner for et sæt store gulvhøjttalere. Pressefoto: Harman Kardon
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tilbagegang til det bedre

Der er ingen grund til at ærgre sig eller græde over, at der bliver lånt færre bøger på bibliotekerne i Aarhus end tidligere - hvis nogen skulle komme på den tanke. For der er masser af folk på bibliotekerne. De henter viden, lærdom eller erfaring på andre måder end ved at slæbe bøger med hjem. De låner også stadig bøger, bare lidt færre end tidligere. De nye tider er såmænd bedre end de gamle. For mulighederne for at finde det, man har brug for, er øget betydeligt. Selvfølgelig står bibliotekerne ligesom andre, der opererer med trykte ting, i et vadested. For ingen ved, om den trykte verden helt forsvinder. Det gør den næppe. Under alle omstændigheder har elektronikken helt forandret vores verden, oftest til det bedre, ja, selv i lande, der gerne vil bestemme, hvad deres indbyggere skal tro og mene, må magthaverne give op. Det er nemt at finde oplysninger og nemt at komme ud med sine budskaber. Både det århusianske hovedbibliotek Dokk1 og de 18 lokale biblioteker låner stadig bøger ud, så på den front har de en mission, men de er også blevet så meget andet. For eksempel et sted, hvor man henter elektroniske oplysninger på computeren. Der ydes også borgerservice, og så har især Dokk1 fået en hel stribe af nye, velfungerende funktioner. Både det sted og lokalbibliotekerne er blevet mødesteder, og det var helt genialt, da Dokk1 fandt ud af at lave aftaler på forhånd med foreninger, som nu har mødested i den grå diamant på havnefronten. Flere end 100 foreninger har deres faste mødested der, hvor de ikke alene har plads, men også adgang til mange funktioner, som de har brug for i forbindelse med foreningsarbejdet. Dokk1 er også blevet et sted, hvor studerende går hen for at læse og arbejde sammen to eller flere i grupper og en legeplads for forældre med mindre børn. Det er virkelig blevet et multikulturelt hus med en god atmosfære og brugbare platforme. At omkring 1,2 millioner hvert år besøger huset vidner om dets værdi. Og så gør det ikke så meget, at de færreste kommer for at låne bøger.

Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Annonce