Annonce
Aarhus

Test af fartspærre på løbehjul: Virker de?

Nu kan det ikke længere lade sig gøre at køre hurtigt på for eksempel Strøget på de elektriske løbehjul. Vi har testet løsningen.

AARHUS: De har været meget omdiskuterede, de orange el-løbehjul fra Voi, som de seneste måneder har kunnet ses på de århusianske gader.

Især deres tilstedeværelse på Strøget og andre gågader har været til diskussion, og det er der nu blevet gjort noget ved.

Voi har nemlig installeret en fartspærre på løbehjulene, så det ikke burde kunne lade sig gøre at køre mere end to kilometer i timen på dem i områder, som firmaet har registreret som "'langsomme zoner". Men virker det så?

Det satte vi os for at teste.

Annonce
Det kan godt lade sig gøre at få hjulene på løbehjulene til dreje rundt... Foto: Jens Thaysen

Det korte svar er ja.

Vi testede løbehjulet på Banegårdspladsen og i Ryesgade, som er to af zonerne, og her slog elmotoren fra og løbehjulet blev bremset. Ikke på en voldsom måde, men mere en følelse af at løbehjulet tabte pusten og ikke kunne startes igen.

Hjulene låste dog ikke, og det var stadig muligt eksempelvis at trille ned ad bakke, men ikke komme op i fart med hjælp fra motoren, som tværtimod virker til at modarbejde, at man kommer op i fart. Det kunne godt lade sig gøre at få den over de to kilometer i timen, som Voi ellers siger er grænsen, men kun, hvis det altså også gik ned ad bakke.

Gør det ikke det, kunne jeg ikke holde balancen på dem, og var nødt til at stå af og trække.

Løbehjulene står parkeret flere steder, blandt andet i toppen af Ryesgade, hvor vi lejede et. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce