Annonce
Livsstil

Test af Jura ENA 8: Kan en fuldautomatisk espressomaskine tilfredsstille en barista?

ENA 8 har indbygget JURAs nyeste AromaG3 kværn, der efter sigende gør, at maskinen efterlader 60 procent mindre kaffegrums i kværnen. Kværnen kan indstilles manuelt, men denne anmelder var godt tilfreds med standardindstillingen. Foto: JURA

Juras nyeste espressomaskine, ENA 8, excellerer i lynhurtig kaffebrygning og brugervenlighed. Selvom denne anmelder sværger til manuelle maskiner, må han alligevel indrømme, at ENA 8 laver kaffe på niveau med industrimaskinerne på caféerne.

Lad mig begynde med at være ærlig: Jeg har aldrig været fan af fuldautomatiske kaffemaskiner. Jeg er typen, der gerne står et kvarter tidligere op for at have tid til at lave latteart på min morgenkaffe, og jeg ejer privat et monster af en manuel italiensk espressomaskine, der lige så godt kunne stå på en café.

Så i min anmeldelse af Juras nyeste automatiske espressomaskine, ENA 8, kan jeg ikke sammenligne med en masse andre mærker og modeller alene af den årsag, at jeg aldrig har interesseret mig for denne type maskiner. Til gengæld ved jeg mere end de fleste om kaffe, og jeg har tidligere arbejdet som barista, så jeg fortæller mig selv, at jeg kan smage forskel på god og dårlig kaffe.

Så hvordan præsterer Jura ENA 8 sammenlignet med - i min optik - "rigtige" espressomaskiner?

Svaret er: Fremragende!

Én af hemmelighederne er selvfølgelig den indbyggede kværn, der søger for, at dine bønner bliver malet få sekunder før, at kaffen lander i koppen. Den efterlader et silkeblødt lag af crema på din espresso eller americano, og jeg er ret sikker på, at jeg i en blindtest ikke vil kunne smage forskel på kaffen fra min egen manuelle maskine og denne.

Annonce

Godt:


  • Den indbyggede bønnebeholder og kværn sikrer, at der kun kværnes lige præcis den mængde bønner, der skal bruges til en enkelt kop.
  • Alle kaffetyper kan justeres manuelt i indstillingsmenuen. Der kan f.eks. skrues op og ned for styrken, vand- og mælkemængden og temperaturen.
  • Holder man sig til almindelige kaffetyper uden mælk, så rengør maskinen sig selv, og det eneste, du skal gøre, er at tømme grumsbakken efter cirka 10 kopper

Mindre godt:


  • Rengøringen er lidt besværlig, når man har lavet en mælkedrik - især de første gange, hvor man lige skal finde ud af fremgangsmåden.
  • Byggekvaliteten kunne godt være mere solid. Især spildbakken virker lidt klejn.
Bønnebeholderen har plads til 125 gram hele bønner. I et andet hul ved siden af bønnebeholderen kan man også tilsætte malet kaffe, hvis man f.eks. ønsker koffeinfri kaffe om aftenen. Foto: JURA

Simpelt og nemt

Den helt store fordel ved fuldautomatiske espressomaskiner er, at man brygger en kop kaffe med lynets hast. Jura ENA 8 varmer op, som var det en elkedel på steroider, og den rengør sig selv, når man slukker for den, hvis man holder sig til kaffedrikke uden mælk.

Afkalkning slipper man også for, da der i vandbeholderen sidder et kalkfilter, som blødgør vandet. Den minder sågar én om, når det er tid til at skifte filteret. Så hvis man leder efter en ukompliceret espressomaskine, der holder én i hånden igennem alle processer, er ENA 8 et oplagt valg.

ENA 8 fås også i farven Sunset Red, som er 3000 kroner billigere end signaturudgaven i alu.

Flot mikroskum

Mange køber en espressomaskine for at kunne lave caffe latte og cappuccino ved morgenbordet i weekenden.

Her hælder man mælk i en lille beholder, som man forbinder til maskinen med en silikoneslange. Jura ENA 8 kan selvfølgelig ikke lave latteart som på Starbucks, men smagen fejler ikke noget, og det lykkedes mig faktisk alligevel at lave et flot mønster på toppen ved at bruge den rene mælkefunktion, og manuelt hælde mælken over et almindeligt espressoshot fra maskinen.

Det siger lidt om, hvor god den er til at lave det eftertragtede mikroskum, som er en forudsætning for at lave hjerter, rosettaer og andre latteart-design.

Laver man en mælkedrik, skal man dog være opmærksom på, at rengøringen ikke er helt så nem som ved de almindelige kaffetyper. Mælkesystemet skal renses efter hvert brug med et særligt rengøringsmiddel fra Jura. De anbefaler desuden i manualen, at man hver tredje måned udskifter silikoneslangen og mælkedysen. Så ved mælkedrikke skal man altså påregne et par minutters rengøring, inden maskinen kan slukkes.

Designet på ENA 8 passer ind i de fleste køkkener, men personligt synes jeg, at udseendet bliver for upersonligt. Den dyre signaturudgave er beklædt med 0,3-mm aluminiumsplader, men alligevel virker modellen plastik-agtig - i hvert fald sammenlignet med manuelle espressomaskiner i samme prisleje. Det ændrer dog ikke på, at JURA ENA 8 imponerer med fantastisk kaffe, og jeg vil til hver en tid anbefale den til kaffeelskere på udkig efter en problemfri maskine.

Pris og tilgængelighed: Jura ENA 8 kan købes på nettet for cirka 10.995 kroner i "Massive Alu" og 7996 kroner i "Sunset Red", "Metropolitan Black" og "Nordic White".

Produkterne vi anmelder i Jysk Fynske Medier er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Inhabilitet: Unfair og usædvanligt rygtetjek

En usædvanlig sag. Sådan kan Enhedslisten og Radikales 10-dages forespørgsel om Teknik og Miljø-rådmand Bünyamin Simseks habilitet i sagen om Risskov Strandpark betegnes. De to partier med Keld Hvalsø (EL) og Eva Borchorst Mejnertz (R) i spidsen har rejst forespørgslen, hvor de blandt andet spørger borgmesterens afdeling, hvordan den anbefaler rådmænd at agere i sager, ”der vedrører personlige venner, logebrødre og økonomiske bidragsydere.” Man sætter derfor den store projektørlampe på rådmanden og mistænker ham for vennetjenester og forklarer det med, at man har hørt rygter fra folk i området. Hvis formålet var at belyse, hvorvidt der var et inhabilitetsproblem i sagen om en udstykket villa i Risskov, så er der andre og mindre larmende måder at gøre det på. At rejse en 10-dages forespørgsel, fordi man har hørt nogle rygter, er en usædvanlig fremgangsmåde, der kun er med til at rejse opmærksomhed og mistillid i en sag, der i forvejen har været ramt af myter og misforståelser. Det er en gratis omgang for Enhedslisten og Radikale på denne måde indirekte at insinuere, at der er problemer i sagen om Risskov Strandpark, så selvom der intet viser sig at være i sagen, vil det stadig summe af rygter og snak efterfølgende. Især når man blot går videre med rygter og ikke har dokumentation for beskyldningerne. Det er ikke fremmende for tilliden til systemet og langt fra noget, man har brug for i Aarhus lige nu. Systemet er nu engang indrettet sådan, at det er en politiker selv, der skal oplyse om der er problemer med inhabilitet, og derfor kan Enhedslistens og Radikales forespørgsel ses som mangel på tillid til rådmanden. Nu er det en del af et officielt dokument, og derfor er det, der lige nu blot er rygter, blevet en offentlig mistanke om rådmanden, og det er ganske enkelt voldsomt og usædvanligt. Selvfølgelig skal man reagere, hvis man har en mistanke, men enten skal man have mere håndgribelig dokumentation, ellers skal man lufte sin mistanke mindre offentligt. Det andet er unfair.

Østjylland

Brand i etageejendom i Grenaa

AGF For abonnenter

AGF giver stort skulderklap til klubbens unge keepere: - Står 100 procent på mål for det her

112

Mand vendte bil med anhænger på motorvejen

Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];