Annonce
Livsstil

Test af Sony A6300: Er et tre år gammelt kamera stadig et godt køb?

Sony a6300 er udstyret med en 24,2 MP billedsensor - den samme sensor som storebroderen a6500. Pressefoto: Sony

Ultrahurtig autofokus og videooptagelser i 4K. Sony a6300 er stadig et fremragende kamera, selvom efterfølgeren a6500 har stjålet rampelyset. Det medfølgende standardobjektiv er dog en hån mod et kamerahus fyldt med overbevisende features.

Da Sony a6300 kom på markedet i februar 2016, måtte man betale små 11.000 kroner for at få fingrene i det populære spejlløse kompaktkamera inkl. standardobjektiv. I dag er prisen næsten halveret, fordi Sony har lanceret efterfølgeren Sony a6500, og til 6000 kroner er a6300 pludselig blevet et virkelig godt køb, selvom kameraet har nogle år på bagen.

Kameraet vandt for eksempel prisen som årets kompaktkamera i 2016, ligesom det meget grundige anmeldermedie DPReview gav modellen en guldmedalje, som er den højest opnåelige karakter. Ser man på specifikationerne, forstår man godt hypen. Da kameraet blev lanceret, var det med verdens hurtigste autofokus, som finder objektet på kun 0,05 sekunder (det samme som efterfølgeren). Så har man vist ikke brug for hurtigere autofokus!

Autofokussen kan desuden låse sig fast på hele 425 punkter på skærmen og stadig fungere, selvom man skyder med op til 11 billeder i sekundet. Det gør kammeret sældeles velegnet til fotoentusiaster, som godt kan lide at tage billeder af sport eller andre ting, der bevæger sig hurtigt.

Annonce
Kameraet er ikke vandtæt, men det er ifølge Sony støv og vejrbetandig, så du kan sagtens skyde billeder, selvom det f.eks. støvregner. Pressefoto: Sony

Også velegnet til video

Sony a6300 optager video i 4K med 30 billeder i sekundet (fps), og kan man leve med "kun" at optage i fuld HD, kan man lave video med 120 fps, hvilket giver mulighed for optagelse i silkeblød slowmotion. Sony har også været søde at lave en minijack-lydindgang, så man kan tilslutte en ekstern mikrofon, der kan fastgøres på toppen af kameraet. Jeg savner dog en indgang til høretelefoner, så man kan teste og lytte til lyden på optagelserne.

En anden - og lidt større anke mod Sony a6300 - er det medfølgende standardobjektiv (16-50mm, blænde 3.5-5.6). Kvaliteten lever desværre slet ikke op til kamerahuset. Det bliver særligt tydeligt, hvis man tager billeder indenfor i dårlig belysning. Her må objektivet give fortabt, og selv med ISO'en sparket i vejret, er det tæt på umuligt at lave brugbare billeder uden blitz. Jeg vil derfor ikke anbefale et køb, hvis ikke man samtidig investerer i et bedre og gerne mere lysstærkt objektiv - f.eks. Sonys faste 35mm objektiv med blænde 1.8.

Design er selvfølgelig en smagssag, men også her mener jeg, at Sony har plads til forbedring. Sammenlignet med mirrorless kamerahuse fra f.eks. Fujifilm og Olympus, så fremstår Sonys design kønsløst og uden finesse. Når det er sagt, er Sony a6300 et rigtig godt kamerahus til prisen, og kan man leve med ikke at have de allernyeste funktioner (f.eks. bedre billedstabilisering), så vil dette kamera - alderen til trods - levere superskarpe billeder og video i mange år frem.

Pris og tilgængelighed: Sony a6300 kan købes på nettet for cirka 6000 kroner inkl. standardobjektiv og 5.400 kroner for kamerahuset alene.

Produkterne vi anmelder i Jysk Fynske Medier er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Skærmen kan vippes på Sony a6300, hvilket især er rart ved videooptagelser. Skærmen er dog ikke trykfølsom som efterfølgeren a6500. Pressefoto: Sony
Desginet er meget "standard", og der er ikke ligefrem kælet for lækkerheden på Sonys kompaktkameraer. Her kunne Sony lære noget af f.eks. Fujifilm eller Olympus' OMD-serie. Pressefoto: Sony
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

25-årig dræbt af skud i Tilst

Leder

Socialdemokraterne hader idræt

Indrømmet, overskriften er måske nok strammet en anelse, men når man ser på, hvordan borgmesterpartiet optræder i spørgsmålet om at sikre ordentlige og tilstrækkelige idrætsfaciliteter til de århusianske borgere, så kan man ikke helt undgå at sidde tilbage med fornemmelsen af, at partiet egentlig ikke tager den del særlig seriøst. Sammenligner man Aarhus med alle andre byer i Danmark, er det nemlig kun indbyggerne i hovedstaden, der er dårligere stillet end århusianerne. En rapport fastslog for nylig, at hvis udviklingen fortsætter, vil Aarhus i 2030 mangle hele 32 fodboldbaner og 22 idrætshaller, hvis byen bare skal opretholde den nuværende fordeling af borgere per facilitet - og det er endda uden at medregne, at byen vokser med over 5000 indbyggere om året. Det er naturligvis ikke alene Socialdemokratiets ansvar, men lige nu er det i hvert fald fair at fastslå, at det er byrådets største parti, der står i vejen for, at idrætsområdet kan få det tiltrængte løft. Både Venstre og Radikale har gentagne gange forsøgt at råbe de øvrige partier op, men specielt den røde del af byrådssalen virker til helt at have mistet hørelsen, når det handler om idrætsfaciliteter. Ufatteligt, når man ved, hvor meget et velfungerende forenings- og idrætsliv betyder for alt lige fra integration til sund livsstil og mindre kriminalitet.

Annonce