Annonce
Digitalt

Test: Sony Xperia 1 iii er lynhurtig luksus – men koster derefter

Sony Xperia 1 iii bygger videre på dyderne fra forgængeren Xperia 1 ii, og der var mange - men desværre er skærmen blevet ret sensitiv for sollys, og det trækker ned. Design, kamera og ikke mindst hastighed trækker op, og der skal også være mange positiver, når prisskiltet lyder på næsten 10.000 kroner. Pr-foto
Sony opgraderer både skærm, kamera og ikke mindst processor med Xperia 1 III, der er lynhurtig og lækker – men også koster

Jeg havde næsten kun roser til overs for Sony Xperia 1 ii, da den blev testet sidste sommer, og derfor er forventningerne store, da Sony Xperia 1 iii lander på redaktionen.

Og lad det med det samme være sagt, at hvis man er fan af Xperia 1 ii, så vil efterfølgeren Xperia 1 iii også vække begejstring. Sony genopfinder ikke den dybe tallerken, men forfiner og forbedrer konceptet. Det betyder en lynhurtig processor, et meget anvendeligt kamera og en skærm, der kan meget mere, end man rimeligt kan forlange af en mobiltelefons skærm. Og dog, der er én relativt stor akilleshæl, men ellers er der nærmest udelukkende tale om forbedringer.

Lang og slank

Hvis vi lægger ud med designet, så ligner det til forveksling forgængeren fra sidste år. Og det er overvejende positivt. Xperia 1 iii er en flot telefon med 6,5” OLED skærm, der kan vise 4K i imponerende 120 hz. Den vejer kun 186 gram, men fylder lidt mere end forgængeren. Den måler således 16,5x7,1x0,8 cm. Den er med andre ord lang og slank, og mens den er utrolig flot at se og holde på, så er den altså også – ja – lang, og derfor noget mere uhåndterbar end mindre telefoner. Privat foretrækker jeg en iPhone SE frem for de større iPhones, da den skal kunne være i lommen uden problemer, men det er en smagssag, om man er til de større telefoner eller ej.

Den lange form betyder også, at skærmen holder fast i 21:9-ratio. Jeg blev sidste år overrasket over hvor meget video, der fungerede fint i 21:9 – og der er ikke kommet mindre indhold siden da. Det er lidt som at skyde gråspurve med kanoner, at den 6,5” lille skærm har 4K 120hz – men flot ser det ud, når American Gods ruller over den lille skærm på Prime Video. Der er flotte farver, og det er muligt at udlede detaljerne i de mange mørke scener i serien. Hvis man er indenfor i hvert fald, for Xperia 1 iii’s helt store akilleshæl er lys. Sollys. Jeg har testet telefonen i august måned, hvor der trods en del regn også har været sollys, og dét er skærmen på Xperia 1 iii ikke særlig glad for. Der er meget mere genskin, end jeg er vant til på de andre telefoner, jeg bruger, og det er både overraskende og ærgerligt.

Skærmen er i beskyttet af gorilla glas, og telefonen har derudover IP65- og IP68-certificering, så den kan med andre ord holde til at blive brugt.

Xperia 1 iii kan veksle mellem to SIM-kort, og det er meget let at åbne og skifte SIM-kort. Det er ikke ofte, jeg har behov for at skifte SIM-kort på min telefon, men jeg hilser alligevel velkomment, at Sony har gjort det så let, at man ikke behøver et lille specialværktøj som med mange andre telefoner.

Der er desuden gjort plads til både et Micro SD-kort og til minijack-kabel, selvom telefonen selvfølgelig understøtter bluetooth 5.2 med AptX HD.

Annonce

Hurtig og skarp

Xperia 1 iii er en af de allerhurtigste telefoner, hvis ikke den hurtigste, jeg har haft i hænderne. Den kommer med Snapdragon 888-processoren, og den gør et fortrinligt stykke arbejde, når det kommer til at jonglere apps, streaming og internetsurf. En sideeffekt ved dette er, at telefonen har det med at blive varm ved længere tids brug – men ikke så varm, at det er problematisk.

Telefonen undestøtter 5G, som jeg godt nok ikke har haft mulighed for at teste samt wifi 6. Derudover lover Sony, at Xperia 1 iii ved hjælp af såkaldt smart-forbindelse-teknologi selv vurderer, om det er et tilgængeligt wifi-netværk eller mobil-forbindelsen, der giver hurtigst internet, og så vælger dette. Jeg kan på baggrund af min test ikke med sikkerhed sige, om den teknologi gør det, den lover – men jeg har i alle tilfælde haft hurtigt internet både hjemme og på farten.

Batteriet er på 4500 mAh, og selvom det ikke er det største blandt topmodellerne, har batteritiden i min test været godkendt. Der kan gå flere dage mellem opladningerne, som både kan klares med usb-C eller trådløst. Telefonen kan desuden selv fungere som en trådløs oplader for andre telefoner, når den har strøm til det.

Kameraet er en stor del af værdien i Sony Xperia 1. Det gjaldt ved ii-modellen fra sidste år, og det gælder også ved iii-modellen. Sony trækker på erfaringerne fra deres Alpha-kameraer, og lader teknologierne derfra komme telefonen til gode. Telefonen kommer med tre kameraer og fire objektiver. Der tages billeder i 12 megapixel, men Sony lover bedre billeder end konkurrenter, der har højere kameraer med højere megapixel på baggrund af deres auto-fokus teknologi. Der er en dedikeret knap til at tage billeder og en stribe apps på telefonen, som dels hjælper med at tage de bedste billeder, og dels hjælper med at behandle dem efterfølgende. Alt i alt er kamera-muligheder Sony Xperia 1 iii overvældende, og det er muligt at tage nogle rigtig flotte billeder med telefonen.

Om testen og prislinks

Produkterne, vi anmelder i Jysk Fynske Medier, er udlånt af virksomheden bag produktet. Vi tester og anmelder altid objektivt, uden at virksomheden har indflydelse på processen eller den færdige anmeldelse.

Artiklen kan indeholde affiliate links til Jysk Fynske Mediers samarbejdspartner PriceRunner. Når læserne klikker på de links, modtager vi en mindre betaling, men de har ingen betydning for, hvilke tests vi bringer eller vores bedømmelse af produkterne.

Sony Xperia 1 iii bygger videre på de dyder, der gjorde Xperia 1 ii til en imponerende telefon, og bortset fra den højere sensitivitet over for sollys, gør den ikke noget dårligere. Som det var tilfældet med sidste års topmodel er prisen dog i den høje ende. Den vejledende salgspris fra Sony er hele 9999 kr., og til den pris er der også mange andre gode topmodeller på markedet, som er værd at se nærmere på, før man køber telefon.

Annonce
Digitalt

Test: Bliver bare ved og ved - JBL Tune 230 NC giver fuld valuta for pengene

Annonce
Digitalt

Test: IKEA opgraderer designet med ny Symfonisk-lampe

Annonce
Digitalt

Test: Lad ikke størrelsen snyde dig; kompakt kamera gemmer på imponerende funktioner

Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus

Rådmand i Aarhus har fået corona: - Nu står den på isolation og onlinemøder

Aarhus

Markant fald i antallet af nye corona-tilfælde i Aarhus: Men der er desværre ingen grund til at juble

Kæmpe smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Annonce