Annonce
forside

Thorning: Rusland er blevet en strategisk udfordring

Danmark vil sende soldater til Baltikum, fordi Ruslands opførsel i Ukraine har ændret den sikkerhedspolitiske situation. Rusland er blevet en udfordring i stedet for en partner, nok også på langt, siger statsministeren.

WALES: Det var med alvorlig mine, at statsministeren, udenrigsministeren og forsvarsministeren stillede op til fælles pressemøde i Wales forud for NATO-topmødet, der ifølge statsministeren er »historisk«, fordi den sikkerhedspolitiske situation i verden er forandret med Ruslands aggression over for Ukraine.

»Som jeg vurderer det, er det den største sikkerhedspolitiske trussel siden den kolde krig. Det er alvorlige ting, vi skal drøfte,« indledte statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ifølge Berlingske og tilføjede:

»Man må sige, at Rusland er gået fra at være en strategisk partner til at blive en strategisk udfordring, og det gælder formentligt både på kort og på langt sigt, at vi vil have nogle konkrete udfordringer.«

De danske topministre kom derfor til Wales med beskeden om, at Danmark vil levere et solidarisk og konkret bidrag til de baltiske lande og Polen i form af en udstationering af et dansk kompagni.

Der kan blive tale om op til 250-300 danske soldater, og dermed får forsvaret nok at se til, da der også efter årsskiftet vil være danske soldater i Afghanistan som et led i træningen af de afghanske sikkerhedsstyrker. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) garanterer dog, at forsvaret har mandskab til at løfte opgaverne, selv om forsvarsforliget lægger op til, at Danmark kun kan have to kompagnier ude i verden ad gangen.

»Ja, det har vi. Danmark er et land, der bidrager til solidariteten i NATO, og vi ligger helt i top, når det gælder evnen til at sende folk af sted. Det skyldes, at vi har nogle utroligt dygtige soldater og noget godt materiel. Derfor vil vi også kunne løse de opgaver, som nu ligger foran os,« sagde Nicolai Wammen.

Præcis hvor mange soldater, Danmark vil sende af sted, skal først forhandles på plads senere med NATO, men det ligger fast, at det bliver på rotationsbasis i regionen og ikke med permanent base i et af de baltiske lande.

Danmark er ganske rigtigt ret aktiv med soldater i NATO-regi i forhold til landets størrelse, men når det kommer til forsvarsbudgettets størrelse og investeringer i nyt materiel, ligger Danmark langt fra NATOs målsætninger, skriver Berlingske.

»Vi mener selvfølgelig også, at vi skal have en rimelig byrdefordeling mellem USA og Europa, og det indgår også i erklæringen. Det indgår samtidig, at det ikke kun handler om, hvor meget man bruger på forsvar, men i lige så høj grad handler om den kapacitet, man er i stand til at stille til rådighed,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

»Danmark er et godt NATO-land, når det handler om at kunne levere i pressede situationer,« tilføjede hun.

Statsministeren slår dog også fast, at det brede forsvarsforlig, der går til og med 2017, ligger fast. I 2017 vil forsvarsbudgettet være nede på 1,2 procent af BNP, mens NATOs målsætning hedder mindst 2,0 procent.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) understregede, at NATOs mange partnerskaber er vejen frem mod en fredeligere verden. Også i Mellemøsten kan truslen fra Islamisk Stat kun bekæmpes gennem partnerskaber, mener han.

»Det er kun partnerskaber, der dybest set kan løfte og løse konflikten i Irak og fjerne den trussel - måske det største sikkerhedspolitiske trussel - som ISIL (Islamisk Stat, red.) udgør,« sagde udenrigsministeren ifølge Berlingske med reference til, at det handler om at fjerne det økonomiske fundament for Islamisk Stat.

De 28 NATO-lande skal torsdag diskutere Afghanistan og Ukraine, mens det fredag handler om Rusland, Islamisk Stat og byrdefordelingen mellem NATO-landene.

Ukraines præsident Petro Porosjenko besøger topmødet torsdag aften, men han skal ikke regne med våben fra NATO. Danmark vil sende »blødt materiel«, først og fremmest GPS-udstyr.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus For abonnenter

På rundtur til de fredede bygninger i Aarhus: - Alt er gennemtænkt

Annonce