x
Annonce
Kultur

Thriller: Vold, hævn og storpolitik

Bøger: Keld Broksø har begået en delvis vellykket thriller om vold og ondskab næret af hypernationalisme, pengebegær og en uudslukkelig hævntørst.

En konflikt, som folder sig ud i især Estland og Rusland - det handler om ejendomsretten til et stykke jord, som en ester mistede, da Sovjetunionen under/efter Anden Verdenskrig annekterede landet. Esteren sluttede sig senere til den tyske Wehrmacht og flygtede til Danmark, hvor et barnebarn i dag lever et tarveligt liv uden mål og med.

Barnebarnet konfronteres med sine delvis ukendte rødder og får i løbet af romanen styr på sit liv, alt imens kampen om jordstykket spidser til i en konflikt, der truer med at udvikle sig til et opgør mellem Nato og Rusland.

Et plot, der ikke bare synes realistisk, jævnfør f.eks. Ruslands annektering af Krim og (borger)krigstilstanden i Ukraine, men som forfatteren også får foldet ud, så det er svært at lægge bogen fra sig.

Skildringen af den afstumpede vold og råheden i øvrigt hos kriminelle og nationalistiske enkeltpersoner og grupper er taget på kornet. Som f.eks. den ukrainske milts, der stordrikker, ind imellem at den plaffer løs på sin russiske modstandere, lige indtil den - mod betaling - skifter side.

Annonce

Personklichéer

Knap så overbevisende er Broksøs personkarakteristikker, hvor f.eks. en politikommissær fremstilles som en ren parodi på den i øvrigt klassiske kliché: den koleriske chef, og værre endnu hvor en kvindelig hovedperson i det meste af bogen fremstilles som en gennemført ond og afstumpet person for så efter mødet med den gode betjent aldeles at ændre karakter. Det bliver endda til kærlighed ved første blik mellem de to. En efter min mening aldeles utroværdig fremstilling.

Det er ellers en god idé at lade forskellige typer møde hinanden på tværs af uddannelse, nationalitet og alder, som den pensionerede tyske tømrer, der helst vil passe sin have og nyde en øl på stamværshuset, der nok er den mest vellykkede figur i romanen.

Keld Broksø: "Koldfronter", 544 sider, 299 kroner, Forlaget Egolibris

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Kæmpe tak til undervisere og ”forældre-tutorer” for den store indsats

Vores børn og unges trivsel og læring er vigtig. Også selvom vores hverdag er vendt på hovedet. Og vi endnu ikke ved, hvor længe nedlukningen kommer til at vare. Det er imponerende at se den enorme indsats, som de danske gymnasie- og skolelærere lægger for dagen i øjeblikket. Hvordan de engagerer børn og unge. Hvordan de skaber en så normal hverdag, som det overhovedet er muligt. I en unormal tid. På vores lokale gymnasium har lærerne været klar fra første dag. Med virtuel undervisning, virtuelt gruppearbejde og travle skoledage. Med undervisere, der er i hopla. Hvor der er plads til sjov. Alt imens de unge bliver udfordret af ny viden. Det er bare flot. Det samme hører jeg fra flere forældre til børn i fri- og folkeskoler. Der er fuld damp på. Lærerne knokler for at sikre, at børnenes hverdag kører. Selvfølgelig er der skønhedsfejl, plads til forbedring. Men fremfor alt er det utrolig positivt at se, hvordan teknologien bliver brugt. Hvordan alle kaster sig over de nye udfordringer. Men jeg taler også med forældre, der mildt sagt er presset af at være hjælpelærere mange timer hver dag. Samtidig med at de selv skal passe fuldtidsarbejde med opgaver, der skal løses. Virtuelle møder med kollegaer og kunder, der skal holdes. At den nye hverdag kan være svær at få til at gå op. Og det er der vel sådan set ikke noget at sige til. Alle løfter ekstra opgaver i denne tid. Vi må hjælpes ad. Vi må være klar til at trykke på PYT-knappen, de gange hvor vi eller andre ikke kommer i mål, som vi kunne ønske os. Det tror jeg såmænd også, at lærerne i den anden ende er klar over. Men lige nu, midt i den globale sundhedskrise, bør vi trods alt glæde os over, at mange skoler og gymnasier lykkes med at engagere børn, unge og forældre – i et stærkt og nødvendigt samarbejde. Det er sammenhold.

Aarhus

Så klappede fælden: Serie-svindler fanget efter forvirrende løgne i Aarhus

Aarhus

Østjyllands Politi: - Det er vigtigt at vi stadig holder sammen - på afstand

Annonce