Annonce
Kultur

Thriller: Vold, hævn og storpolitik

Bøger: Keld Broksø har begået en delvis vellykket thriller om vold og ondskab næret af hypernationalisme, pengebegær og en uudslukkelig hævntørst.

En konflikt, som folder sig ud i især Estland og Rusland - det handler om ejendomsretten til et stykke jord, som en ester mistede, da Sovjetunionen under/efter Anden Verdenskrig annekterede landet. Esteren sluttede sig senere til den tyske Wehrmacht og flygtede til Danmark, hvor et barnebarn i dag lever et tarveligt liv uden mål og med.

Barnebarnet konfronteres med sine delvis ukendte rødder og får i løbet af romanen styr på sit liv, alt imens kampen om jordstykket spidser til i en konflikt, der truer med at udvikle sig til et opgør mellem Nato og Rusland.

Et plot, der ikke bare synes realistisk, jævnfør f.eks. Ruslands annektering af Krim og (borger)krigstilstanden i Ukraine, men som forfatteren også får foldet ud, så det er svært at lægge bogen fra sig.

Skildringen af den afstumpede vold og råheden i øvrigt hos kriminelle og nationalistiske enkeltpersoner og grupper er taget på kornet. Som f.eks. den ukrainske milts, der stordrikker, ind imellem at den plaffer løs på sin russiske modstandere, lige indtil den - mod betaling - skifter side.

Personklichéer

Knap så overbevisende er Broksøs personkarakteristikker, hvor f.eks. en politikommissær fremstilles som en ren parodi på den i øvrigt klassiske kliché: den koleriske chef, og værre endnu hvor en kvindelig hovedperson i det meste af bogen fremstilles som en gennemført ond og afstumpet person for så efter mødet med den gode betjent aldeles at ændre karakter. Det bliver endda til kærlighed ved første blik mellem de to. En efter min mening aldeles utroværdig fremstilling.

Det er ellers en god idé at lade forskellige typer møde hinanden på tværs af uddannelse, nationalitet og alder, som den pensionerede tyske tømrer, der helst vil passe sin have og nyde en øl på stamværshuset, der nok er den mest vellykkede figur i romanen.

Keld Broksø: "Koldfronter", 544 sider, 299 kroner, Forlaget Egolibris

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Påkørt betjent opereret i hjernen: Han er stadig i livskritisk tilstand

Aarhus

Far og bror til sigtet i sag om påkørt betjent: Vi fik overtalt Mohamad til at melde sig

Annonce