Annonce
Kultur

Ti år med litteratur: Festivalen Vild med Ord har jubilæum

Lørdag kan man blandt andre møde kendte forfattere som Svend Aage Madsen, Leonora Christine Skov og Sissel-Jo-Gazan. Fotos: Sofie Mathiassen, Axel Schütt og Kim Haugaard

Aarhus' ældste litteraturfestival, "Vild med Ord", har jubilæum. Det bliver fejret med en masse litteraturoplevelser på Godsbanen.

AARHUS: "Vild med Ord" startede for ti år siden i Ridehuset og har siden været i Filmbyen, tilbage i Ridehuset i Aarhus Festuge og de seneste to år på Dokk1 på havnen i Aarhus.

I år er festivalen flyttet til Godsbanen for at imødekomme et ønske fra publikum om en mere intim ramme om festivalen.

- Vi vil inspirere til nye og anderledes læse- og lytteoplevelser og rokke ved forestillingen om, at litteratur og bøger er noget elitært. Vi vil give publikum mulighed for at blive overraskede, og som en kulturinstitution drevet udelukkende på frivillig basis, synes vi, det er utrolig flot at kunne fejre ti års jubilæum, lyder det fra konstitueret festivalformand Anja Tønning.

Vild med Ord er drevet af en gruppe frivillige ildsjæle, som gør et stort arbejde for hvert år at stable en festival på benene, hvor publikum kan møde forfattere og komme helt tæt på ordet.

Ifølge arrangørerne handler festivalen ikke om bestsellere eller de nyeste udgivelser, men om at skabe et rum, hvor publikum får unikke litterære oplevelser.

Annonce

Vild med Ord - Program

Litteraturfestivalen Vild med Ord finder i år sted på Godsbanen i Aarhus, hvor der vil være program på tre scener.

Fredag 23. februar kl. 19.00-22.00 i Remisen: Festivalen åbner v. rådmand Rabih Azad-Ahmad (R), åbningstale v. professor Dan Ringgaard, Litteraturquiz med Adrian Hughes, musisk foredrag om Tove Ditlevsen.

Lørdag 24. februar kl. 9.30-18.00: Festivalen åbner med morgenyoga med ord, musik og oplæsning kl. 9.30 i Kedlen.

Kl. 10.30, Remisen: Svend Åge Madsen

Kl. 13.30, Remisen: Leonora Christina Skov

Kl. 15, Remisen: Vild med Jazz: At fortælle menneskene - Svend Åge Madsens tekster i musikalsk fortolkning

Kl. 16, Remisen: Sissel-Jo Gazan

Kl. 17, Kedlen: Ti års jubilæumstale v. forfatter Jens Blendstrup

Hele lørdag er der gratis foredrag og talks på Foyerscenen.

Se det fulde program og køb billetter på vildmedord.dk

Forfattere fortæller

Festivalen har i år skærpet profilen og vil fremover tage yderligere afsæt i det lokale og regionale, udtaler Anja Tønning:

- Vores ambition er at give Aarhus den litteraturfestival, som byen fortjener, og der er vi ikke helt endnu. Det er en opgave, som skal løses i samarbejde med mange andre aktører i byen og regionen. Jubilæet og den kendsgerning, at Aarhus fra i år også får en international litteraturfestival, har vi benyttet til at gentænke konceptet for festivalen, som fremover vil have et endnu stærkere lokalt og regionalt fokus - dog stadig med "vinduer" til den nationale og internationale litteratur.

Samtidig arbejder man på at skabe samarbejdsbånd til en række lokale kulturinstitutioner. Det drejer sig for eksempel om byens mange forlag, Aarhus Jazz Festival og biografen Øst for Paradis, som deltager i årets festival.

Jubilæet markeres fredage aften fra kl. 19.30, hvor kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad (R) åbner festivalen i Remisen på Godsbanen. Herefter byder programmet blandt andet på litteratur-quiz med DR-vært Adrian Hughes og et musikalsk foredrag om Tove Ditlevsen, "Til alle os, der elsker Tove", med forfatter Dy Plambeck og sanger Jeanett Albeck.

Festivalen fortsætter lørdag fra kl. 9.30-18.00, hvor der vil være et stort program på tre scener. Her kan publikum blandt andet møde kendte forfattere som Svend Aage Madsen, Leonora Christine Skov, Jens Blendstrup og Sissel-Jo-Gazan, men også oversætterne Karsten Sand Iversen og Allan Lillelund Andersen, samt tegnerne Mikkel Ørsted Sauzet og Dan Ræder Knudsen.

På scenen i Godsbanens Foyer vil der dagen igennem være gratis program.

Sissel-Jo Gazans seneste roman "Blækhat" (2017) udspiller sig i forfatterens barndomsby Aarhus i 1980'erne. Til Vild med Ord fortæller Sissel-Jo Gazan om den og sit forfatterskab. Foto: Kim Haugaard
Aarhus-forfatteren Svend Åge Madsen har gæstet Vild med Ord flere gange. Denne gang fortæller han om sin seneste roman "Af den anden verden" (2017) og sit øvrige forfatterskab. Foto: Axel Schütt
Leonora Christina Skov gæster Vild med Ord i anledning af sin spritnye romanudgivelse, "Den, der lever stille" (2018). Det er hendes første selvbiografiske værk. En stærk fortælling om hendes opvækst i Helsinge, komplicerede familierelationer og et anstrengt mor/datter-forhold. Foto: Sofie Mathiassen /Ritzau Scanpix
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Mere tilskud til hurtigt internet - hvor der er behov for det

Som vi fortalte mandag, så vil Aarhus fortsætte med at vokse i vildskab i de kommende år. Med hvad deraf følger. Trafikkaos, for eksempel. Af samme grund arbejder kommunen med trafikplaner, som skal sikre, at vi også i fremtiden kan komme på arbejde. De handler blandt andet om Marselistunnel, flere spor på motorvejen, Kattegatbro og andre, hamrende dyre investeringer, som kan tage spidsen af trængslen. En idé, som af gode grunde ikke indgår i planen - fordi det selvfølgelig ikke primært bør være storbyen, som tager det initiativ - kunne oplagt handle om at sikre, at der er hurtige netforbindelser i kommunerne rundt om byen. Det vil give flere mulighed for at etablere højteknologiske firmaer i udkanten af metropolen, og det vil give flere ansatte i Aarhus-virksomheder mulighed for at arbejde hjemme, hvilket også vil bidrage til mindre trængsel på vejene. Hidtil har staten faktisk interesseret sig for at udbrede hurtigt internet i udkantområderne qua bredbåndspuljen, som giver tilskud til at sætte fart på internetforbindelserne i områder, hvor det dårligt betaler sig for netudbyder-selskaberne. Men den ordning var kun en hårsbredde fra at blive skrottet, da den nye S-regering fremlagde sit første finanslovsudkast. Heldigvis er regeringen nu - efter at Avisen Danmark har stillet kritiske spørgsmål til beslutningen - kommet på andre og bedre tanker. Nu er den parat til at lade puljen fortsætte - dog med den tilføjelse, at den vil fremskynde en evaluering af, hvordan pengene er blevet brugt hidtil. Hvilket er en rigtig god idé. For det er en kendsgerning, at i hvert fald det første år røg masser af tilskudskronerne til adresser i byområder, mens ensomt liggende huse på bl.a. Djursland ikke kunne få tilskud, fordi der var forrygende fejl i kortmaterialet over bredbåndsmulighederne landet over. Ret skal være ret. Med tiden blev kortmaterialet justeret, så Djursland har fået en pænt stor portion af støttekronerne i de seneste år. Men hvor mange husstande og virksomheder på Djursland og i andre udkantsegne af landet, der stadig hænger i netbremsen, er der næppe nogen, der har overblik over. Så lad os få det kortlagt i en fart, så pengene ryger derhen, hvor der er mest behov for dem, når regeringen atter åbner for kassen.

Annonce