Annonce
Aarhus

Se billederne: 70 gartnere samlet for at pynte gravsteder op til jul

Henning Jochumsen river gruset, så det ikke "roder" på gravstedet, hvor han har lagt gran ned sammen med Dan Caspersen. Foto: Jens Thaysen
Der pyntes op til jul på landets kirkegårde, hvor gravstederne traditionen tro skal dækkes med gran inden første søndag i advent. Hvordan det kan gøres særligt flot, det udveksler gartnere ideer om.

BRABRAND: Det er en fast tradition, at gravstederne på kirkegårdene pyntes op med gran inden den første søndag i advent. Mandag havde 70 østjyske kirkegårdgartnere sat hinanden i stævne ved Brabrand Kirke, for at se hvem der er bedst.

- At pynte op er en juletradition, og samtidig en god afslutning på året for os gartnere, fortæller Henning Jochumsen fra Skanderup Kirke i Skanderborg.

Sammen med Dan Caspersen fra Åbyhøj Kirke har han pyntet en dobbeltgrav op med gran. En "flod" af nordmannsgran med sølvskinnende "bred" af nobilis. På floden sejler en rød "moseskurv" af kristtorn.

- Man bliver i godt humør af at lægge gran. Jeg har en kollega, der synger hele tiden, mens hun arbejder, siger Henning Jochumsen.

Han er også glad for arbejdet.

- Vi har det sjovt, når vi pynter. Man må godt være i godt humør på kirkegården. Det triste kan vi også, men det tager vi med de pårørende, siger han.

Annonce

Man bliver i godt humør af at lægge gran. Jeg har en kollega, der synger hele tiden, mens hun arbejder.

- Henning Jochumsen.

Kollegialt fællesskab

Kirkegårdgartner er ikke en uddannelse, men man kan tage et grandækningskursus på Jordbrugets Uddannelsescenter (tidligere Beder Gartnerskole, red).

- Man lærer meget af at tage med til sådan et arrangement her og se, hvordan de andre gartnere arbejder, siger Henning Jochumsen.

Sammen med sine to kolleger, skal Henning Jochumsen nå at pynte 400 gravsteder i løbet af november.

- Man bestemmer selv, hvordan man lægger grannet. Der er frie hænder, men det skal ligge "roligt", så gravstedet ikke virker rodet, fortæller Henning Jochumsen.

Han har ikke nogen uddannelse, men arbejdede som ung på et gartneri og senere på Gasa i Aarhus.

- Mange, der har været på gartneri, ender på kirkegården. Da Gasa lukkede, ville jeg prøve noget nyt. Det har været rigtig godt, jeg kan næsten ikke holde op igen, siger 67-årige Henning Jochumsen.

Konkurrencen var en del af en temadag, der årligt afholdes af erfa-gruppen Østjyske Kirkegårde. Dagen afholdes på skift af de østjyske kirker.

Så flot kan der se ud. Læg mærke til det fritliggende granhjerte. Foto: Jens Thaysen
En moseskurv af kristorn i en flod af gran. Foto: Jens Thaysen
Firedobbelt hjerte. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Brabrand kirke. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Læserbrev: Ligestillingsministeren skylder stadig svar

Det glæder mig, at mit indlæg (4. november, red.) om regeringens sløvsind på ligestillingsområdet nåede frem til rette vedkommende. Ligestillingsministerens modsvar (8. november, red.) lader dog noget tilbage at ønske, så jeg håber, han læser med endnu en gang. Mogens Jensen forstår mig helt rigtigt, når han tager mig til indtægt for, at ligestillingen ikke halter i Danmark. Faktisk er Danmark det næstmest lige land i EU, kun, overgået af Sverige, ifølge en ny undersøgelse fra EU’s ligestillingsinstitut. Senest har Megafon også bedt danskerne tage stilling til, om kampen for ligestilling mellem kønnene er gået for vidt. Når 43 procent af de adspurgte erklærer sig enige i det udsagn, fortæller det mig, at danskerne generelt oplever en høj grad af lighed. Det kan Mogens Jensen jo tage med, før han taler ligestillingen længere ned, end virkeligheden tillader. Selv om det generelt går godt med ligestillingen i Danmark, mener jeg stadig, der er plads til forbedring. Det ville Mogens Jensen også vide, hvis han læste, hvad jeg skrev. Meget belejligt undlader ministeren fuldstændig at forholde sig til mine tre eksempler på steder, hvor ligestillingen er udfordret. Ligestillingsministeren skylder stadig et svar på, hvad han vil gøre for at hjælpe de mange kvinder i visse etniske minoritetsmiljøer, som lever i social kontrol uden frihed til at bestemme selv. Når Mogens Jensen undlader at forholde sig til en af vor tids største ligestillingsudfordringer, er det så, fordi han ikke har nogen svar på at løse problemstillingen? I så fald vil jeg opfordre ham til at komme i gang med arbejdet. Jeg mangler også Mogens Jensens svar på, hvordan han vil hjælpe de prostituerede, som ikke ønsker at forlade miljøet, men som i stedet ønsker rettigheder svarende til deres pligter. Hykleriet skriger jo til himlen, når socialdemokraterne med den ene hånd tager imod skattebetaling fra de prostituerede og med den anden hånd peger stigmatiserende på dem. På trods af uenigheden vil jeg rose Mogens Jensen for at afsætte midler til en undersøgelse af internetfora, hvor navnlig unge mænd opildner hinanden til diskrimination og seksuelle krænkelser mod kvinder. Det hører ingen steder hjemme, og det vil jeg gerne rose ministeren for at reagere på. Når det er sagt, savner jeg stadig Socialdemokraternes reflekterede bud på at løse nogle af vor tids største ligestillingsudfordringer. Det gælder ikke mindst i landets ghettoområder, hvor ligestilling langt fra er normen. Jeg er med på, at socialdemokraterne tror, de kan løse problemerne ved at bruge flere penge, men er det virkelig Mogens Jensens alvor at løse de store sociale udfordringer med et kursus og en kampagne til 600.000 kroner? Endelig vil jeg gerne opfordre ministeren til at tale ligestillingen op i stedet for ned. Det er muligt, at ligestillingen halter i Mogens Jensens hoved, men det generelle billede viser Danmark som et af verdens bedste lande, når det kommer til rettigheder og muligheder for alle mennesker.

Kultur

To gange L.O.C. på hjemmebane

Annonce