Annonce
Aarhus

Tidligere ældrerådmand: Jette Skive løber fra sit ansvar for plejesvigt på Kongsgården

Jette Skive løber fra sit ansvar som rådmand og har travlt med at pege på alle mulige andre som ansvarlige for de forhold i ældreplejen i Aarhus, som blev afdækket i TV2s "Plejehjemmene bag facaden", mener Dorthe Laustsen, der var mangeårig SF-rådmand for Sundhed og Omsorg, inden Jette Skive overtog posten. Foto: Kim Haugaard
Dorthe Laustsen ville egentlig ikke blande sig i debatten om Kongsgården, men nu kan den tidligere ældrerådmand ikke tie længere. Hun synes, at Jette Skive har travlt med at fralægge sig ansvaret og putte det over på alle andre.
Annonce

Aarhus: Egentlig havde Dorthe Laustsen besluttet sig for ikke at blande sig i debatten i kølvandet på TV2-dokumentaren, ”Plejehjemmene bag facaden”, der viser omfattende plejesvigt på blandt andet plejehjemmet Kongsgården i Viby.

Som tidligere rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune – fra 2006 til 2014 - ville hun ikke kommentere Kongsgården-sagen og det stormvejr, sagen har bragt hendes efterfølger på rådmandsposten, Jette Skive (DF) i.

- Men nu kan jeg simpelthen ikke holde mig tilbage længere. Det er utilgiveligt, hvad der er foregået på Kongsgården – og Jette Skive render stærkere end nogen hest fra sit ansvar. Og det er ikke i orden, siger Dorthe Laustsen og fortsætter:

- Som rådmand er hun politisk og administrativ chef for Sundhed og Omsorg. Så kan det ikke nytte, at hun skyder ansvaret over på borgmesteren og byrådet. Det er hendes ansvar.


Jette Skive bliver nødt til at erkende, at ansvaret i sidste ende er hendes og være bare en lille smule ydmyg. I stedet står hun bare og peger på alle mulige andre, mens hun siger, at hun sandelig har gjort, hvad hun skulle, og at hun har sagt undskyld til de pårørende fra Kongsgården.

Dorthe Laustsen (SF), tidligere rådmand for Sundhed og Omsorg


- Hovedet på sømmet for mig var, da hun sendte ansvaret videre til sine medarbejdere. Jette Skive bliver nødt til at erkende, at ansvaret i sidste ende er hendes og være bare en lille smule ydmyg. I stedet står hun bare og peger på alle mulige andre, mens hun siger, at hun sandelig har gjort, hvad hun skulle, og at hun har sagt undskyld til de pårørende fra Kongsgården, lyder det fra den tidligere SF-rådmand.

Dorthe Laustsen kan udmærket sætte sig ind i, at sagen om Kongsgården er rigtig træls for Jette Skive:

Annonce

Hovedet på sømmet

- Jeg tror da bestemt ikke, at hun synes, det er sjovt at stå med en sag af den kaliber – og den kommer jo også helt på tværs af, hvad Dansk Folkeparti siger, at de vil gøre for de ældre. Jeg er ked af at skulle sige det, men Jette Skive har altså ikke gjort det godt nok.

Dorthe Laustsen mener, at der er tale om ledelsessvigt hele vejen op gennem systemet, når ingen tilsyneladende har lyttet til de pårørende fra Kongsgården. Noget er gået rivende galt i forløbet, mener hun.

Sagen kort

Dokumentaren har været vældig omtalt de sidste måneder, fordi Aarhus Kommune først forsøgte at standse visningen af den.

Flere embedsmænd og politikere blev vist dokumentaren, og det fik kommunen til at gå rettens vej for at stoppe udsendelsen.

13. marts besluttede Retten i Aarhus, at TV 2 ikke måtte vise optagelserne fra plejehjemmet Kongsgården.

- Midt i den største sundhedskrise i nyere tid, er det trods alt opløftende for de mange medarbejdere, som i dag knokler løs på plejehjem og i hjemmeplejen, at de ikke skal bekymre sig om at blive overvåget af TV2 samtidig, lød det fra vicedirektør Thune Korsager fra området for sundhed og omsorg i Aarhus Kommune efter rettens afgørelse.

Efterfølgende forsøgte et stort flertal i byrådet både at få vist dokumentaren og at få forbuddet hævet. Uden held. Begrundelsen hertil lød, at kommunen har pligt til at beskytte sine borgere mod krænkelser.

7. juli valgte Ekstra Bladet at vise de skjulte optagelser på deres hjemmeside, og det fik bolden til at rulle. 23. juli blev forbuddet ophævet, og torsdag 30. juli kunne TV 2 så endelig få lov til at vise dokumentaren.

- Der er en forventning om, at pårørende viser sig på plejehjemmene og er end del af det. Så duer det ikke, at de bliver stemplet som besværlige, hvis de klager over plejen. Her har det ikke været tydeligt, hvor man skulle gå hen for at blive hørt med sine klager.

-Mellemlederne yderst i systemet er pressede fra alle sider. Det er vigtigt, at de går videre op ad i systemet med klager. Hvis ikke man kan se kaptajnen på skuden, så går det nogle gange galt. Ledere skal være synlige, siger Dorthe Laustsen.

TV2-dokumentaren om plejesvigt på Kongsgården i Viby er en rigtig træls sag for ældrerådmand Jette Skive (DF), men alligevel burde hun påtage sig ansvaret i stedet for at prøve at tørre det af på borgmester, byråd og medarbejdere, mener hendes forgænger på rådmandsposten, Dorthe Laustsen (SF). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Efter en alvorlig trafikulykke i 2012 mistede hun selv førligheden og har siden selv været af kommunens hjemmepleje.

- Jeg synes, at jeg får en ordentlig behandling af medarbejderne, men mit indtryk er også, at de må løbe stærkt. De har brug for at blive bakket op, når de går opad i systemet med problemer, de oplever, siger hun.

Annonce

Rådmandens position

Udover at være rådmand er Jette Skive også medlem af bestyrelsen i KL – Kommunernes Landsforening. Og hun er formand for KLs udvalg for Sundhed og Omsorg.

-Jette Skive har helt ret i, at der er skåret ned på budgetterne på ældreområdet gennem årene. Folketinget har ikke været opmærksomt på, at det var ved at udsulte området. Det er det så blevet nu på grund af tv-dokumentaren, siger Dorthe Laustsen og fortsætter:

- Men Jette Skive er altså ikke hvem som helst. Hun kunne have brugt sin position som rådmand og i KL til at påvirke tingene på et langt tidligere tidspunkt, siger Dorthe Laustsen.

Plejehjemmene bag facaden

TV2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" blev sendt på TV2 torsdag 30. juli.

De skjulte optagelser er optaget på Kongsgården i Viby ved Aarhus og Huset Nyvang i Randers.

Aarhus Kommune forsøgte at få standset visningen af dokumentaren. I første omgang lykkedes det kommunen at få nedlagt forbud mod optagelserne først i byretten og senere i landsretten. Forbuddet er dog ophævet nu, og udsendelsen kan stadig ses på TV2 Play.

Ifølge den ansvarlige rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune, Jette Skive (DF), har de forhold, som afdækkes i dokumentaren, fået konsekvenser for 13 ansatte i ældreplejen.


Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
USA

Indsættelsesceremonien er slut: Joe Biden tweeter for første gang som præsident

AGF For abonnenter

Og her så nogle af de ting, vi har lært af de første AGF-testkampe

Annonce