Annonce
Aarhus

Tidligere borgmester lægger navn til bykulturpris

Borgmester Bernhardt Jensen var kendt som cyklist og som en forkæmper for at bevare byens historiske huse og kvarterer. Han lægger navn til prisen, Årets Bernhardt.Foto : Børge Venge

AARHUS: Det er byens tidligere borgmester, Bernhardt Jensen, der lægger navn til Foreningen for Bykultur i Aarhus årlige pris, Årets Bernhardt.

Bernhardt Jensen var selv som borgmester med til at stifte foreningen for 52 år siden.

Foreningens mål var – og er – på én gang at bevare og forny byen og skabe en tilpasning mellem gammelt og nyt. Aarhus skulle gøre noget for at bevare elementer af byens egenart uden af den grund at ende som en museumsby.

Prisen gives til et bymiljø, hvor en lokalt forankret indsats har været med til at løfte for eksempel en bygning, et kvarter, et område, en landsby eller en park.

Bernhardt Jensen var byrådsmedlem for Socialdemokratiet gennem mange år – og byens borgmester fra 1958 til 1971.

Som borgmester arbejdede han for at bevare det gamle bymiljø i midtbyen og markerede sig som modstander af planerne om rive store dele af det ældste Aarhus ned for at lave en ny hovedgade fra Rådhuspladsen gennem Frederiksgade, Immervad, Lille Torv, Badstuegade og Studsgade til Nørreport.

I 1967 stod han i spidsen for at oprette Foreningen for Bykultur i Aarhus, og året efter kom han igennem med, at Aarhus Kommune skulle have et fast, rådgivende udvalg for bygnings- og miljøbevaring. Det findes stadig og hedder i dag Kulturmiljørådet.

Bernhardt Jensen var kendt som den cyklende borgmester. Han var modstander af bilisme, og da han blev borgmester, afskaffede han borgmesterbilen og bevægede sig i stedet rundt i byen på sin cykel.

I 2010 blev der ved Immervad rejst en statue af Bernhardt Jensen med cykel, udført af kunstneren, Jan Balling.

I dag lægger Bernhardt Jensen også navn til den nyanlagte hovedgade på Aarhus Ø – Bernhardt Jensens Boulevard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Efter drama på havnen: Turbåde indstiller al sejlads

Annonce