Annonce
Sport

Tidligere dansk landsholdsanfører er ramt af kræft

48-årige René Henriksen fik tidligere i år konstateret knoglemarvskræft, som han nu er i behandling for.

Den tidligere anfører for det danske fodboldlandshold René Henriksen er blevet ramt af kræft.

Det fortæller den i dag 48-årige tidligere AB- og Panathinaikos-spiller i et interview med Ekstra Bladet.

René Henriksen fik tidligere i år konstateret knoglemarvskræft, som årligt rammer cirka 200 mænd i Danmark.

- Det er en kræftform, der ikke kan kureres, men den kan holdes i ro. Og det er en sygdom, jeg sagtens kan leve med i mange år, siger han til Ekstra Bladet.

Eksspilleren, der brød igennem på topplan i en sen alder, men som alligevel nåede at være med i fire slutrunder for Danmark, har holdt formen ved lige siden karrierestoppet i 2006.

Tidligere i år oplevede René Henriksen imidlertid, at han trods sin gode form blev forpustet, når han gik på trapper.

Undersøgelser viste senere, at han har knoglemarvskræft, og han har allerede været i kemobehandling. Flere behandlinger venter i fremtiden.

- Til august skal jeg afslutte med en stamcelle-transplantation som afslutning på min behandling, hvorefter sygdommen forhåbentlig er bragt til hvile, siger René Henriksen.

Forsvarsspilleren, der var kendt for sin elegante spillestil, brød igennem hos AB's succesrige hold i slutningen af 1990'erne.

I 1999 vandt han den danske pokalturnering med klubben, og han blev desuden kåret som årets pokalfighter.

Samme år skiftede René Henriksen til græske Panathinaikos, hvor han blev i seks år. I 2004 var han med til at vinde det græske mesterskab og den græske pokalturnering med klubben.

I 2005 vendte René Henriksen hjem til AB og sluttede af med en sæson i den næstbedste række.

Forsvareren var 28 år, da han i marts 1998 debuterede på A-landsholdet.

Samme år var han med ved VM i Frankrig uden at få spilletid, men det skulle snart ændre sig.

René Henriksen blev fast mand i landsholdets forsvar fra 1999 og frem til stoppet på landsholdet i 2004.

Det resulterede i 66 A-landskampe og fire slutrundedeltagelser, VM i 1998 og 2002 samt EM i 2000 og 2004.

René Henriksen overtog anførerbindet for Danmark midt under VM i 2002, da daværende landstræner Morten Olsen satte anfører Jan Heintze på bænken til den afsluttende kamp i gruppespillet mod Frankrig.

René Henriksen beholdt anførerbindet, indtil han i 2004 indstillede karrieren på landsholdet efter 0-3-nederlaget til Tjekkiet ved EM.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce