Annonce
Erhverv

Tidligere dommer spår topplacering til Noma i verdenskåring

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Restauranten, der tidligere er blevet kåret som verdens bedste, har aldrig været bedre, mener eksdommer.

Tirsdag bliver sløret løftet for verdens bedste restauranter, når prisuddelingen World’s 50 Best Restaurants bliver afholdt i Singapore.

Og det bliver med stor sandsynlighed den danske restaurant Noma, der løber med en af topplaceringerne.

Det vurderer redaktør på Den Danske Spiseguide og tidligere dommer ved netop World’s 50 Best Restaurants Bent Christensen i hvert fald.

- Dem, som jeg har talt med, og som mener have viden om det, har nævnt for mig, at Noma har rigtig gode chancer for at tage prisen i år, siger Bent Christensen og tilføjer:

- Den satsning, som de har kastet sig ud i, gør, at Noma arbejder mere i tidens ånd, og da deres kreativitet på ingen måde er blevet formindsket, så vil jeg mene, at de helt klart vil komme i top-3, og jeg vil ikke blive overrasket, hvis de bliver nummer ét.

Noma er fire gange tidligere blevet kåret som verdens bedste restaurant. Den seneste topplacering blev dog givet til køkkenchef René Redzepi og resten af holdet i 2014.

Siden blev det til et par sekundære placeringer, og i 2018 var Noma end ikke med i konkurrencen på grund af en midlertidig lukning.

Men en lukning og flytning til Refshaleøen i København er ikke gået ud over kreativiteten i køkkenet på den hæderkronede restaurant – tværtimod, mener Bent Christensen.

- De har på intet tidspunkt hvilet på laurbærrene. Jeg har spist alle menuer derude, og det er helt klart for mig, at de aldrig har været bedre.

Bent Christensen mener, at dommerne vil tage godt imod de ændringer, som René Redzepi har foretaget på Noma.

- De er ikke så dogmatiske, som de tidligere har været. Før kunne man ikke finde én ting på menuen, som ikke havde rod i det nordiske. Så strengt ser de ikke på det i dag, og det har givet dem en ekstra dimension, at de kan tage lidt vanilje, hvis der er brug for det.

I 2018 var Geranium den eneste danske restaurant, der med en 19.-plads optrådte på den prestigefulde liste.

Bent Christensen forventer også, at Geraniums køkkenchef, Rasmus Kofoed, kan se frem til at tage nogle skridt frem på listen, når den nye liste bliver afsløret tirsdag.

- De bliver under alle omstændigheder pænt placeret, og efter min mening bør de også ryge op på listen, lyder vurderingen.

Trods Nomas fravær på listen i 2018 vurderer Bent Christensen ikke, at Danmark har mistet sin position på det gastronomiske verdenskort.

Alligevel vil det have stor betydning for Danmark, hvis Noma eller Geranium løber med titlen i Singapore.

- Det vil betyde, at hele verden vil forstærke indtrykket af Danmark og Norden: At det er et gastronomisk omdrejningspunkt for kreative kræfter. Så det vil selvfølgelig have uvurderlig betydning for Danmark, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Blog

Er du agil nok til fremtiden?

Er du parat til fremtiden med en kampklar hjerne og følelsesmæssig agilitet? Hvis du ikke aner, hvad agil betyder, så læs med, for det er ordet, som du skal flashe i din jobansøgning og til mus-samtaler i øjeblikket. Agil er ifølge ordnet.dk afledt af at agere og betyder, at man kan agere hurtigt, let og smidigt i sine bevægelser. Mest forbinder jeg agil med hundetræning, men af for mig ubegribelige veje er det blevet oversat til, at man kan ”navigere i uvished, handle passende under pres, tage kalkulerede risici i ukendte territorier, innovere og skabe en stabil fremdrift i høj sø”, som det står på en hjemmeside, hos en af de mange konsulenter, der tilbyder at give dig en kampklar hjerne, emotionel agilitet og agil lederkompetence. Her kunne en og anden jo nok føle sig koblet af fra start. Det kan man måske også i Landbrugsstyrelsens stillingsopslag, hvor man søger en ny medarbejder i form af en agil coach og anvender ordet ”agil” 26 gange i annoncen, hvis jeg har talt rigtigt. Som så mange andre stedet rulles det agile koncept nu ud for fuld skrue, også på offentlige arbejdspladser. Det består af en række sikkert gode og brugbare metoder, der kræver mere indsigt end jeg har, men det er ifølge stillingsannoncen noget med Daily Stand-ups og en række agile ceremonier, hvilket lyder lige vel ”loge-agtigt” for mig. Indtil for nylig var det disruption, der blæste ind over det ganske land. Enhver arbejdsplads stod med risiko for at blive disruptet eller på mere lavdansk forstyrret af ”nogen”, der på grund af den globale digitale motorvej kunne udføre jobbet hurtigere, billigere og med mere individuelle services. Til konferencer gjorde forretningsfolk sig klar til kamp, når det lød fra talerstolen, at mange vil blive overflødiggjort i løbet af de næste 5-10 år. Så er der brug for disruption-eksperter, hvis ikke angstens sved skal få overtaget. Det med disruption er ved at være overstået. Altså ikke konkurrencen, men som de fleste hotte ord kan management konsulenter kun leve af dem i få sæsoner. Som fremtidsforsker lever jeg også som konsulent, og jo mere forvirring og rav i gaden nye ord kan skabe, desto bedre for mig. Når det regner på præsten, drypper det også i min biks. For som fremtidsforsker har man fokus på at vende skråen og vurdere nye ord og tendenser, og det er der heldigvis i tiltagende grad brug for. Jo mere man forstår de vigtigste megatrends og krydspresset imellem dem, jo større er chancen for ikke at blive grebet af panik og angst, også når de nye hektiske buzzword opstår. Hvad er så det næste? Det er forhåbentlig ordet ”nænsomhed” og det er ikke så blødt, som det lyder. For måske er nænsomhed den nye effektivitet? Mange af de frække ord kan hurtigt slå en hjem i utilstrækkelighedsludo, for hvem evner eller orker i virkeligheden at besidde evige kampklare agile hjerner og hjerter? I fremtiden skal vi – bedste bud – leve af innovation og udvikling blandt andet i forhold til den grønne opstilling. Derfor skal alle byde ind med sine kompetencer og betragtninger, for den gode ide respekterer ikke ledelseslag. Det kan snildt være Lise i omstillingen, der opfatter et signal fra en kunde, der kan give anledning til en bedre service fremover. En sådan åben innovation kræver, at alle tør komme med deres ideer og ikke er så stresslammede, at kreative tanker er gået i baglås. Måske skal vi i fremtiden være mere nænsomme med hinanden, ikke grine af fjollede ideer og fejl eller dømme hinanden ikke agile, bare fordi man insisterer på at nyde sin traditionelle madpakke i sine ikke-agile sutsko.

Aarhus

Pladsmangel og dårlige faciliteter: Politiet drømmer om at flytte fra Politigården

Annonce