Annonce
Aarhus

Tidligere end normalt: Nu sættes julelys op på Strøget

Fra Banegården til Domkirken er der godt 850 meter. På det stykke kommer der til at blive sat godt en halv million LED-pærer op i de kommende fire uger. Foto: Camilla Wilhardt Boesen

Nogle vil mene, det er alt for tidligt med både julestads i butikkerne og snart julelys på Strøget. Lysene sættes op en uge tidligere end normalt, da man også har rykket datoen for, hvornår lysene bliver tændt.

AARHUS: I denne uge bliver de første lyskæder hængt op på Strøget i Aarhus. Til de århusianere, som undrer sig og synes, det er utrolig tidligt, så er det også en smule tidligere end de sidste par år.

- Vi er startet tidligere, men ikke meget i forhold til sidste år. Det hænger sammen med, at vi i år tænder lysene 10. november og ikke den sidste fredag i november, som det plejer at være, oplyser Niels Erik Pedersen, der er afdelingschef for Mariendal El i Aarhus.

Den tidligere opsætning og dato for, hvornår julelysene bliver tændt skyldes blandt andet, at Strøgforeningen gerne vil have tændt lysene under Black Friday.

Hos Mariendal El startede de mandag 9. oktober med de første kæder omkring Ryesgade, og derfra arbejder de sig ned mod Domkirken.

- Fra Banegården til Domkirken er der 850 meter, hvor lyskæderne skal hænges op. Det er sammenlagt en halv million LED-pærer, fortæller Niels Erik Pedersen.

Annonce
Mandag 9. oktober begyndte Mariendal El at sætte lyskæder op på Strøget i Aarhus. Det er godt en uge tidligere, end de plejer. Foto: Camilla Wilhardt Boesen

Det tager cirka tre til fire uger at hænge op afhængig af vejret. Der kommer til at være regnvejrsdage, og der kan vi ikike hænge så meget op. Vi kunne godt have ventet med at starte til uge 42, men der for mange mennesker på Strøget, og vi har brug for plads til vores lifter.

Niels Erik Pedersen, afdelingschef for Mariendal El, Aarhus

Nødvendigt at starte i oktober

Selvom det for nogen kan virke fjollet at starte med at hænge julelys op allerede før efterårsferien, er det en nødvendighed, fortæller afdelingschefen.

- Det tager cirka tre til fire uger at hænge op afhængigt af vejret. Der kommer til at være regnvejrsdage, og der kan vi ikke hænge så meget op. Vi kunne godt have ventet med at starte til uge 42, men der er for mange mennesker på Strøget, og vi har brug for plads til vores lifter. Derfor er vi gået i gang lidt før for at kunne nå det, og så er der heller ikke så pokkers lang tid til, at lysene skal tændes.

En del teknik bag

Hos Mariendal El i Aarhus er der syv mand, der de fire kommende uger står for opsætning af lyskæderne - og al den sikkerhed, som ligger bag den halve million LED-pærer.

- Folk tænker måske ikke over, at der er en del teknik, som skal ordnes, når lyskæderne er hængt op. Vi skal teste det hele og sørge for, at alle tavler er korrekte. Der er utrolig meget teknik og sikkerhed, der skal på plads, hvilket tager en del tid, forklarer afdelingschef Niels Erik Pedersen.

Både el-tavler og ure skal indstilles rigtigt, og derudover sørger Mariendal El for, at skulle der opstå en fejl, slår fejlen ned i jorden, så der ikke er fare ved at opholde sig på Strøget.

Igennem tiden er der også kommet mere julelys til Aarhus i julemånederne.

- Med tiden har vi fået Frederiksgade og Sønderalle med. Der er bestemt ikke kommet mindre, men derimod mere julelys og pynt i Aarhus. Det meste lys er fra 2009, så mit bud er, at vi snart nærmer os slutfasen for, hvor mange år pynten kan blive ved med at holde, siger Niels Erik Pedersen, afdelingschef for Mariendal El i Aarhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

Annonce