Annonce
Danmark

Tidligere folketingsmedlem for DF: Nu er jeg socialdemokrat

Nu er der tyngde nok bag Socialdemokratiets strammerkurs på udlændingepolitikken til, at Claus Kvist Hansen mener, at han kan føle sig hjemme i partiet efter at have været folkevalgt for Dansk Folkeparti i årevis. Arkivfoto: Morten Pape
De DF'ere, der ikke kan få det hårdt og sort nok, flygter til Nye Borgerlige, og de velfærdsbløde lusker hjem til Socialdemokratiet. Da Claus Kvist Hansen i sidste periode sad i Folketinget for DF var han kendt som en af de hårde, men nu har han meldt sig ind i Socialdemokratiet. - Partiet har fået en realistisk udlændingepolitik, og så er jeg klar, siger han til Avisen Danmarks Kasper Løvkvist.

Partihopper: Claus Kvist Hansen blev båret ind på Christiansborg af den bølge af folkelig opbakning, Dansk Folkeparti oplevede i 2015. Og blev skyllet med ud, da vælgerne i 2019 mistede tilliden til partiet.

Han nåede aldrig at blive den store profil for partiet - ud over på hjemegnen i Horsens, hvor han var spidskandidat og gruppeformand i Horsens Byråd - men var kendt som en af dem, der i den grad havde en benhård udlændingepolitik og islamkritik i hjertet. Flest vil huske ham som politikeren, der satte en landsdagsorden ved at insistere på, at alt kød i kommunale institutioner i Horsens skulle været garanteret ikke-halalslagtet.

Som nyvalgt folketingsmedlem blev han beskrevet som "blogger fra den ekstreme højrefløj", fordi han i ny og næ skrev indlæg på hjemmesiderne Uriasposten og Snaphanen.

Annonce

Nu er Claus Kvist Hansen socialdemokrat. Og da han søndag annoncerede partiskiftet på Twitter, blev han klappet ind i partiet af bl.a. indenrigsminister Kaare Dybvad, EU-ordfører Jens Joel, sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff og DSU-formand Frederik Vad Nielsen.

Hår i suppen

Claus Kvist Hansen er ikke længere valgt nogen steder. Byrådet i Horsens forlod han i sommer, da han meldte sig ud af DF og lod en suppleant komme til.

- Siden 2015 har jeg bemærket, at Socialdemokratiet har fået en realistisk udlændingepolitik. Stille og roligt har man bevæget sig derhen, hvor en stor del af befolkningen er. Og nu kan jeg se, at partiet fortsætter i samme spor, efter det er kommet til magten. Og så er jeg med, siger Claus Kvist Hansen.

Han giver ikke noget for, at hans gamle parti ikke mener, at S har ændret sig nok. At det følger strategi og ikke hjertet.


For fem år siden kunne man finde store stumper af reb i den socialdemokratiske suppe - nu skal man lede efter hår.

Claus Kvist Hansen, eks-DF'er


- Det er kun forventeligt, at man forsøger at lægge afstand til et parti, som er ved at indhente en. For fem år siden kunne man finde store stumper af reb i den socialdemokratiske suppe - nu skal man lede efter hår.

- Regeringen lukker kvoteflygtninge ind - er det hår i suppen for en værdikriger som dig?

- Det er det nok. Jeg forlod DF, fordi de røde elementer i politikken ikke længere har en fremtid i blå blok, mens Socialdemokratiet faktisk leverer på velfærdspolitikken. I det lys kan jeg godt leve med, at der stadig er en mikroskopisk forskel i udlændingepolitikken.

Annonce

Den fine flirt

Der er opstået konsensus om, at en væsentlig årsag til DF's massive nederlag var, at partiet og formanden Kristian Thulesen Dahl helt ublu flirtede med Mette Frederiksen og socialdemokraterne.

Claus Kvist Hansen er uenig. Han var vild med flirten og ville have mere af den.

- Hvis det virkelig var så dårlig en ide, var der nok nogle, der havde indset det, mens det stod på. Hvis tingene var faldet anderledes ud, ville det have gået over i historien som den største politiske genistreg. Så står man bagefter og råber, at det var en fantastisk fejl. Jeg giver ikke meget for det, siger han.

Hvad var så årsagen til det elendige valg?

- Jeg vil ikke dissekere mit gamle parti. Jeg havde en supergod tid i DF, så jeg vil ikke sidde og kloge mig nu. Jeg vil kunne møde DF'ere fra både top og bund på en ordentlig måde, kunne give dem hånden og sige tak for en god tid.

Annonce

Hårdt og sort

Claus Kvist Hansen fortæller om en kløft i Dansk Folkepartis medlemsskare. Om to blokke: Arven fra det ultraborgerlige Fremskridtspartiet over for gamle socialdemokrater. Han hørte til de sidste - nu er han både ny og gammel socialdemokrat.

- Fremskridtsfolkene er nu på vej over i Nye Borgerlige, og de gamle socialdemokrater har det svært i DF i øjeblikket.

Det er en noget dyster analyse af vilkårene for dit gamle parti, hvis du og andre gamle socialdemokrater gerne vil hjem samtidig med, at Nye Borgerlige tager sig af de rigtigt borgerlige DF'ere?

- Det er måske det, der afspejler sig i meningsmålingerne. De, der kom til ved valget i 2015, søger hjem, og dem, der ikke kan få det hårdt og sort nok, finder, hvad de vil have hos Nye Borgerlige.

Man kan også sige, at du forlader skuden, fordi den er ved at synke, og du har fået øje på en anden med mere fart i. Er det helt forkert?

- Det synes jeg selvfølgelig. Jeg går til S, fordi partiet arbejder for en stærk velfærdsstat og en stram udlændingepolitik. Hvis jeg var meget karriereorienteret, havde jeg beholdt mit mandat i Horsens Byråd, men det gjorde jeg jo ikke. Nu er jeg menigt medlem i S, en nobody, og den eneste grund til, du taler med mig, er, fordi jeg har været en af de hårde drenge i et andet parti.

Så vi kommer ikke til at se dig stille op for S i fremtiden?

- Der skal lige vendes en del skråer først. Det er for tidligt at gisne om.

Det lyder ikke som en afvisning?

- Politikere afviser aldrig noget. Jeg ved det ikke.

Lige før refererede du til dig selv som en nobody - nu blev du lige politiker igen.

- Jeg er menigt medlem af S. Hvis det nogensinde skal blive til mere, skal både jeg selv og i høj grad også andre have gjort sig nogle tanker. Det står ikke lige for.

Tre punkter Claus Kvist Hansen kan leve med i S

Frem til 2006 var Claus Kvist Hansen medlem af Socialdemokratiet, men meldte sig ind i DF, fordi han ville have stram udlændingepolitik og ud af EU.

  1. Har EU-politikken i S også ændret sig så meget, at du nu er enig i den?
    - Det er der, jeg har haft størst hovedbrud. Jeg ville ønske, at vi for 30-40 år siden havde kæmpet for et andet og bedre forhold til EU - nu har det ikke længere gang på jord at forsøge at komme ud. Det vil knække Danmark. Det får jeg ikke mavesår af. Sådan har udviklingen været. Alternativet er værre.
  2. Får du mavesår af, at S ikke vil melde Danmark ud af internationale konventioner?
    - Det vil der aldrig blive flertal for i Danmark. Vi kan diskutere det til evig tid - det kommer ikke til at ske. Spændende akademisk diskussion, men helt uden betydning.
  3. Og at udrejsecentret på Lindholm blev skrottet af regeringen har du det fint med?
    - Lindholm har aldrig været andet end streger på et papir. Nu er papiret væk. I den reelle verden gør det ingen forskel.
Annonce
Annonce
Aarhus

Kolleger i kulturlivet: Rebecca Matthews er et godt valg

Aarhus For abonnenter

Christian kan ikke få gjort rent i syv uger: Kollaps i Berits Hjemmepleje presser kommunens rengøringshjælp i knæ

Debat

Det popsmarte fodgængerfelt i Mejlgade er blevet til bargæsternes dansegulv: Kommunen svigter både os og trafiksikkerheden

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Det her er mildt og mageløst - men også med mangler

AGF

AGF-anfører holder hovedet højt trods måltørke: - Nej, nej, jeg er ikke ramt på selvtilliden

Aarhus For abonnenter

Aros-direktør har hovedet fuld af idéer: Men det kunne være dejligt, hvis hun blev bedre til at tale dansk

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Debat

Debat: Cykelpolitik handler om meget mere end cykler

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Indland

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

Alarm 112

Har du også undret dig? Derfor er der ekstra meget udrykning i disse dage

AGF

Se højdepunkterne: AGF sendt ud i pokalmørket efter ny tandløs indsats

Aarhus For abonnenter

Giftig sag rammer byrådet: Vil Aarhus Kommune tilbyde at undersøge kræftramt brandmand for PFOS-skader?

Kultur For abonnenter

Ny stor dansk filmsatsning smider Karen og Robert ud af deres villa - de bor nemlig i en kopi af kendt dansk sangers barndomshjem

Annonce