Annonce
Danmark

Tidligere forsvarsminister skal vidne i Højesteret om Irak

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Gade (V) skal i Højesteret forklare, hvad han i 2004 vidste om risikoen for mishandling af irakere.

For første gang skal en ansvarlig minister under vidneansvar fortælle, hvad regeringen i 2004 vidste om danske soldaters håndtering af fanger i Irak.

Det sker, når daværende forsvarsminister Søren Gade (V) skal vidne i sagen i Højesteret.

Det skriver Politiken.

Tidligere har Forsvarsministeriet afvist, at Søren Gade skulle vidne, fordi man mente, at det ikke kom sagen ved. Søren Gade er i dag medlem af EU-Parlamentet.

Sagen omhandler Danmarks tilstedeværelse i Irak. Her blev en gruppe irakiske bønder i 2004 taget til fange under det, der hed "Operation Green Desert", som var en danskledet militæroperation.

Irakerne blev taget til fange i det sydlige Irak og overleveret til irakiske styrker, hvor de blev mishandlet.

Det understregede Østre Landsret i hvert fald i 2018, da retten efter en årelang erstatningssag besluttede, at Forsvarsministeriet skulle betale 30.000 kroner til hver af de 18 irakere.

Dommen faldt ud således, fordi Østre Landsret mente, at irakerne var blevet mishandlet - og at Danmark kendte til risikoen, men alligevel undlod at forsøge at hindre det.

Retten mente dog ikke, at der var tale om tortur, eller at Danmark havde deltaget i mishandlingen.

Allerede da sagen kørte i landsretten, ville de irakiske anklagere have afhørt Søren Gade, som var forsvarsminister fra 2004 til 2010.

Men dengang modsatte Forsvarsministeriets advokat, Kammeradvokaten, sig dette. Det gør det ikke længere.

- Sagen står anderledes nu end i Østre Landsret, forklarer Peter Biering fra Kammeradvokaten til Politiken.

- Når vi har bedt Søren Gade afgive forklaring i Højesteret, så er det, fordi landsretten i sin dom siger, at nogle af irakerne skal have en erstatning, fordi ministeriet vidste - eller burde vide - at forholdene i Irak ikke var de bedste, tilføjer han.

Dermed kommer Søren Gade i Højesteret til at skulle forklare, hvad han vidste om den omdiskuterede militæroperation "Green Desert". Herunder om risikoen for, at de tilfangetagne irakere kunne blive mishandlet af irakiske styrker.

Desuden kommer sagen til at gennemgå 50 til 60 andre vidner, som Højesteret ifølge Politiken har godkendt.

Søren Gade har dog ikke ønsket at udtale sig om den nye rolle som centralt vidne, skriver Politiken.

/ritzau/

Annonce
Citeret artikel på politiken.dk
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus For abonnenter

Se hele listen: Her er lå de bevaringsværdige bygninger, der er revet ned

Læserbrev

Læserbrev: Det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker

Til forretningsudvalgsmødet i Region Midtjylland 18. februar under punkt 4 omkring regeringens tilførsel af midler til sygeplejersker har vi stemt imod (Marianne Karlsmose fra Kristendemokraterne tog forbehold). Alle øvrige partier stemte for, at psykiatrien ikke får nogen af pengene til ekstra sygeplejersker til trods for regeringens intention. Baggrunden er, at Region Midtjylland med virkning fra 2021 og frem får i alt 128,9 mio. kr. til at ansætte 215 ekstra sygeplejersker. Det er en virkelig god nyhed for sundhedsvæsnet! Der mangler i den grad hænder, og 128,9 mio. kr. gør helt klart en forskel! I 2020 får vi det halve. Direktionen har indstillet, at alle pengene skal gå til somatikken og fordeles forholdsmæssigt mellem de somatiske hospitaler. Psykiatrien skal også have flere sygeplejersker, men pengene til det skal komme fra psykiatriens eget budget (herunder de penge, psykiatrien har modtaget særskilt på finansloven). Alternativet og Psykiatri-Listen mener, at psykatrien skal have en forholdsmæssig andel af pengene, så psykiatrien kan ansætte endnu flere sygeplejersker. Det drejer sig om 15,5 mio. kr. i varige midler, hvilket svarer til ca. 30 sygeplejerskestillinger. Dermed vil psykiatrien blive løftet med 70 sygeplejersker i stedet for 40. Det mener vi, der er behov for. Der er ingen tvivl om, at der både er behov for flere hænder i psykiatrien og i somatikken - og vi ville godt kunne acceptere en vis skævdeling af midlerne i 2020 og 2021. Men der er tale om varige midler, og det er altså vigtigt, at psykiatrien får sin fulde andel af pengene senest fra 2022, og det er helt uacceptabelt, at psykiatrien slet ikke får nogen af pengene. Regionsrådet skal behandle sagen på onsdag, og vi vil naturligvis fortsætte med at arbejde for at samle flertal for, at psykiatrien også får del i pengene. I forbindelse med sagen er det vigtigt at huske: - At det er regeringens intention, at pengene til yderligere sygeplejersker både bruges til somatik og psykiatri. - At de somatiske hospitaler i budget 2020 fik et samlet løft på ca. 288 mio. kr., mens psykiatrien fik et løft på 10,6 mio. kr. - At psykiatrien i forbindelse med flytningen fra Risskov til Skejby afleverede en besparelse på otte procent. - At sygeplejerskerne skal ansættes løbende frem mod 4. kvartal 2021 - ikke på én gang.

Aarhus

Oversvømmelser lukkede to veje, og så blev folk tossede: - Vi fik fingeren og skældud

Østjylland

Politi advarer om risiko for akvaplaning efter uheld på østjysk motorvej: Det er meget farligt

Annonce