Annonce
Udland

Tidligere Fyens-journalist tæt på eksplosion: Det ser ud, som om der var placeret bomber overalt

Redningsmandskab har siden eksplosionen på havnen i Beirut tirsdag eftermiddag ledt efter overlevende. Foreløbig meldes 78 omkommet, og næsten 4000 såret af eksplosionen i et lager af ammoniumnitrat. Det ser ud, som om der var blevet placeret bomber overalt i Beirut, fortæller tidligere journalist for Fyens Stiftstidende Amanda Flyvbjerg. Foto: Anwar Amro/AFP/Ritzau Scanpix.
Libanon var allerede før tirsdagens voldsomme eksplosion i Beirut, som har kostet mindst 78 mennesker livet og såret næsten 4000, i en humanitær krise, som ifølge Red Barnet vil få børn til at dø af sult.
Annonce

Beirut: Det ser ud, som om en borgerkrig har fundet sted i byen. Og hos indbyggerne trækker det minder frem om den borgerkrig, som hærgede landet fra 1975 til 1990.

Det fortæller den tidligere Fyens Stiftstidende-journalist Amanda Flyvbjerg onsdag morgen oven på den voldsomme eksplosion i en lagerbygning på havnen i Beirut tirsdag eftermiddag har lagt sig.

Der ligger glas overalt, og bygninger står ødelagte tilbage efter eksplosionen, som sendte en trykbølge ind over byen. Eksplosionen kunne ifølge Det Europæiske Middelhavs Seimologiske Center mærkes i Cypern, som ligger et par hundrede kilometer væk. Der er faldet mere ro på byen i forhold til situationen umiddelbart efter eksplosionen tirsdag, men der går stadig folk på gaden og leder efter deres familier, fortæller Amanda Flyvbjerg.

Eksplosionen skete ifølge Libanons indenrigsminister, Mohamed Fehmi, på et lager med 2750 ton ammoniumnitrat, som kan bruges både som gødning og til fremstilling af bomber.


Amanda Flyvbjerg var i sin lejlighed cirka fire kilometer fra havnen, hvor lageret lå, da hun kunne mærke, at bygningen begyndte at ryste. Hun troede først, at det var et jordskælv, men så kom braget og trykbølgen:

- Alle vinduer i bygningen, jeg bor i, er eksploderet. Og når man kører rundt i Beirut, ser det ud, som om der var blevet placeret bomber overalt i byen. Alt er ødelagt, fortæller Amanda Flyvbjerg til Fyens Stiftstidende.

Amanda Flyvbjerg er i Beirut for at skrive sin bacheloropgave på journalistuddannelsen om Hizbollah-bevægelsen. Arkivfoto: PR.

Det er 30 år siden, borgerkrigen i Libanon sluttede, men eksplosionen har alligevel bragt minder frem om den 15 år lange konflikt.

- Der er mange af de unge, som ikke har oplevet en eksplosion, som den der skete i går, men selv dem, jeg kender, som har boet her under borgerkrigen og krigen mod Israel, har ikke oplevet noget lignende. Mange af dem, jeg har talt med, siger, at det her er den værste eksplosion, de nogensinde har oplevet, fortæller Amanda Flyvbjerg.

Annonce

Folk roder i skraldespande efter mad

- Hvilke muligheder har man i Beirut for at blive genhuset, hvis ens bolig er ødelagt?

- Libanon har ikke et socialt system som Danmark, så folk har åbnet deres hjem for folk, der har mistet deres hjem, kirker og moskeer har lukket folk ind, hoteller har åbnet dørene for folk uden hjem. En del af de lidt mere velhavende, der bor i Beirut, har huse i landsbyerne og i bjergene, så mange af dem er taget dertil.

- Er der brug for hjælp fra udlandet?

- Det er absolut nødvendigt. Libanon gennemlever i forvejen en fuldstændig sindssyg humanitær krise. Folk hernede har ikke råd til mad, og man ser mellemklassen rode i skraldespande for at finde mad. Folk har ikke råd til de basale ting, og Red Barnet har sagt, at ved udgangen af i år vil børn dø af sult. Sygehusene kan ikke følge med, og hjælpen udefra er nødvendig, for at Libanon kan komme på fode igen.

Amanda Flyvbjerg er i Beirut for at skrive sin bacheloropgave på journalistuddannelsen om Hizbollah-bevægelsen. Umiddelbart efter eksplosionen tirsdag eftermiddag talte hun med sin familie i Danmark for at fortælle, at hun var sluppet uden alvorlige skader - og for at fortælle, at hun bliver boende i Libanon, indtil hun er færdig med sin opgave engang næste år.

Foreløbig bor hun hos en kammerat, som har tilbudt husly, indtil hun kan flytte tilbage i sin lejlighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Aarhus

Ny festivalplads spirer frem i Aarhus

Danmark

Sæt fuld fart på bilforhandlingerne

AGF

Nicolai Poulsen: Viktor Fischer er en lille pige

Aarhus United

Aarhus United tænder advarselslamperne: Lukker, hvis de ikke finder to millioner

Annonce