Annonce
Østjylland

Tidligere havnefoged vil lave vikingelandsby på Tunø

Jens Christian Worm Gotfredsen var i godt et års tid havnefoged på Tunø. Nu drømmer han om at etablere en vikingelandsby på Tunø. Arkivfoto
Jens Christian Worm Gotfredsen har ikke kunnet slippe drømmen om et anderledes feriecenter ved Tunø Havn.
Annonce

Tunø: Hvis det står til en gruppe frivillige med relation til Tunø, vil der i løbet af få år være etableret en arbejdende vikingelandsby ved Tunø Havn.

Både det kommunale øudvalg og arkæolog Sara Heil Jensen, arkæolog og leder af vikingetræffet ved Moesgaard Museum, er begejstrede for ideen.

Bag projektet, som også har vundet gehør i Tunø Borgerforening, står Jens Christian Worm Gotfredsen, der var havnefoged på øen fra foråret 2017 til sommeren 2018 og i øvrigt har arbejdet som ansvarlig for diverse lystbådehavne i 17 år. I dag arbejder han som havneassistent ved Kaløvig Bådelaug.

Med i livsbagagen har han også en tømreruddannelse med 15 års erfaring, en militæruddannelse ved Slædepatruljen Sirius og herefter 20 års bosættelse i Grønland. Endvidere er han uddannet socialrådgiver og har i en del år arbejdet med utilpassede unge.

Håber på fondspenge

  • En af de første opgaver, som venter et kommende vikingeudvalg, vil være at skaffe midler til projektet.
  • Derfor vil medlemmerne allerede på det første møde til august gå i gang med at undersøge mulighederne for at søge fondsmidler.
  • Det er noget af en jungle at finde rundt i, og derfor er Jens Christian Worm Gotfredsen glad for, at Sara Heil Jensen og flere andre ansatte på Moesgaard Museum vil deltage som konsulenter.

Annonce

Ferie i vikingetempo

Kort beskrevet går Jens Christian Worm Gotfredsens idé ud på at etablere en vikingelandsby på et 13.000 kvadratmeter stort areal syd for den eksisterende havnebygning og ned til den sydvendte strand. Arealet er dels ejet af havnene og af Tunø Fonden, hvis bestyrelse gerne stiller jorden til rådighed.

På området skal der opføres en vikingelandsby uden el og med vikingehuse, som turister kan leje. Teltplads med udlejning af vikingetelte, to langhuse og flere andre bygninger er også tænkt ind i projektet.

- Ideerne er mange, men grundlæggende kan man sige, at vikingelandsbyen skal kunne bruges af både skoleklasser, vikingeentusiaster, turister og alle andre, der ønsker at vide mere om vikingetiden. Endagsturister skal kunne købe sig til en dags adgang, mens andre kan tilbringe en uges ferie på stedet og under mottoet "lev som en viking", fortæller Jens Christian Worm Gotfredsen, der godt ved, at et så stort projekt ikke vil stå klar til åbning til næste forår.

- Det gør heller ikke noget, for med den rette planlægning kan landsbyen løbende vokse sig større og større og måske blive til ved hjælp af folk, som vil bruge en uges ferie på at bygge op. Hvis blot vi hele tiden har specialister på området med i baglandet, kan vi udvikle et superspændende oplevelsescenter, siger han.

Annonce

Går ind i historien

Sara Heil Jensen, leder af vikingetræffet ved Moesgaard har allerede deltaget i et møde om projektet på Tunø, og hun bakker ideen op, selv om Moesgaard Museum ikke kan påtage sig at drive centret.

- Det er en fantastisk idé at sættes fokus på vikingelivet på en ø, da vikingerne jo netop var søfarende. For mig at se vil det give en rigtig god indgang til et vikingeliv, at man ankommer til en bilfri ø og går ind i historien. Selvfølgelig skal gæster ikke leve et hundrede procent som vikingerne, da der jo skal være toiletter og så videre. Men jeg kan godt love, at jeg vil hjælpe med til at gøre centret så virkelighedstro, som det nu kan lade sig gøre, siger arkæologen, der skal mødes med bl.a. Jens Christian Worm Gotfredsen, Jørgen Hastrup (formand for beboerforeningen og Tunø Fonden), overfartsleder Bjarne Mølgaard og flere andre interesserede efter sommerferien.

Også Odder Kommune er inviteret, ligesom Odder Kommunes ø-udvalg for Tunø er positiv over for ideen.

Jens Christian Worm Gotfredsen er også en habil tegner og maler, hvilket fornemmes på denne tegning af, hvordan vikingelandsbyen på Tunø kan komme til at se ud. Illustration: Jens Christian Worm Gotfredsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

VM: Dagens kampe og tv

Annonce