Annonce
Aarhus

Tidligere letbane-entreprenør anklaget for afpresning

Manden i den åbne skjorte, der gør V-tegn, hedder Francesco Giardino. Han har tidligere arbejdet på Aarhus Letbane, men sidder i dag varetægtsfængslet i Verona, anklaget for blandt andet pengeafpresning. Han er fotograferet hos 3F Rymarken engang, fagforeningen havde inviteret folk fra entreprenørselskabet GCF på besøg. Foto: 3F

3F er i gang med at kulegrave italiener, der har arbejdet på Aarhus Letbane. Ny rapport sætter mandens familie i forbindelse med mafiaen.

Francesco Giardino, der arbejdede på anlægget af Aarhus Letbane fra 15. februar til slutningen af juni, blev for nogle uger siden anholdt.I dag sidder han varetægtsfængslet i Verona sammen med to fætre og to andre familiemedlemmer.Sigtelserne lyder på ågervirksomhed, afpresning og hvidvaskning.

Millionkrav mod entreprenør

3F kører lige nu en faglig sag mod den italienske jernbaneentreprenør, GCF, der bygger Aarhus Letbane.3F har holdt letbane-byggeriet under observation for at se, hvornår arbejdsdagen begynder og slutter.

Fagforbundet har også haft adgang til nogle af letbane-arbejdernes lønsedler. På den måde mener 3F at kunne dokumentere, at der er uoverensstemmelse med lønningerne og letbanearbejdernes reelle arbejdstid. Sagen bliver først afgjort til foråret.

I foråret 2015 fik 3F i en faglig voldgift dømt Cipo, en italiensk underentreprenør på metro-byggeriet i København, en rekordstor bod på 22 millioner kr. til ansatte fra Rumænien, Polen, Italien og Portugal.

I voldgiftssagen fik de ansatte medhold i, at de havde arbejdet betydeligt mere, end de havde fået løn for.

Mafia-relation

En kulørt historie, der ikke bliver mindre kulørt af, at en af hans fængslede fætre er teknisk direktør i et firma, som en rapport, lavet af parlamentarikeren, Alessandro Naccarato, kæder sammen med mafiaorganisationen "Ndrangethaen".Fætteren hedder Vincenzo Giardino og firmaet New World Construction.3F Rymarken mener, at New World Construction har været underentreprenør på letbanebyggeriet i Aarhus.New World Construction har da også arbejdet for GFC i Danmark. Nemlig på Køge-Åmarkenbanen.Men om firmaet med mafia-relationerne også har arbejdet på letbanen i Aarhus er et spørgsmål, der endnu ikke er besvaret.

Annonce

Tvivl om firmanavn

I Weekendavisen har journalisterne Morten Beiter og Klaus Wivel i artiklen "Hvor sporene ender" skrevet om Giardino-familiens meriter i Italien og i Danmark.I artiklen afviser GFC Danmarks projektleder, Roberto Rocca, at New World Construction skulle have arbejdet i Aarhus.Niels Eliasen, faglig sekretær hos 3F Rymarken, tvivler på den påstand.- Men jeg har ikke den rygende pistol. Jeg kan ikke bevise det, for det er meget svært at grave sig ned i, siger Niels Eliasen, der har snakket med Francesco Giardino.- Han forklarede mig, at han var heroppe med sit eget firma. 25 mand var de. Men jeg kunne ikke finde ud af, hvad det firma hed, siger Niels Eliasen.

Annonce

Ansættelsesbevis

Til at hjælpe sig har Niels Eliasen ansat en tolk, der har boet i Italien i næsten 25 år.- Hun kender landet indgående. Hun har gravet i tingene og mener, at Francesco Giardino på en eller anden måde har været medejer af New World Construction, siger Niels Eliasen.Men han kan ikke bevise, at det var som medejer eller ansat i New World Construction, at Francesco Giardino arbejdede på letbanen i Aarhus.- Omvendt har GCF forevist mig et ansættelsesbevis på Francesco. Jeg siger ikke, at de svindler, men der er noget, der indikerer det. Det koster ikke noget at have et ansættelsesbevis liggende i en skuffe, hvis vi ikke kan bevise, at det er falsk, siger Niels Eliasen.

Annonce

Hårdhændet familie

Uanset om Francesco Giardino arbejdede for sit eget firma, GFC eller for New World Construction, så er detet medlem af en noget hårdhændet familie, der fra februar til juni havde sin gang på Aarhus Letbane.Morten Beiter og Klaus Wivel har haft adgang til anklageskriftet mod Francesco, Vincenzo og de andre medlemmer af familien Giardino.De er anklaget for pengeafpresning og de lagde ikke fingrene imellem.- Det er jeres problem, hvordan fanden I vil finde de penge, men det er bedst, at I gør det, for ellers skal jeg nok vise jer, hvordan man samler penge ind - bare vent og se. Jeg er ikke som min bror, Alfonso; når jeg slår mennesker, bliver de liggende, skrev Francesco Giardinos fætter, Antonio, til et af ofrene for familiens afpresning.

Annonce
Aarhus

Tag kandidattesten her

Aarhus For abonnenter

Her vil byrådet skabe vild natur: Men hov - naturen her er allerede vild

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 1247 er smittet med corona

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

For to år siden blev Thor erklæret håndboldinvalid: I dag er han stamspiller i Skanderborg Aarhus

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er det her Østjyllands næste Michelin-stjerne? Derfor er svaret lige nu, nej

Alarm 112

Nedrevet køreledning: Togtrafikken er gået i stå mellem Jylland og Fyn

Aarhus

Panik blandt byrådskandidater: Valgplakater skal op lørdag, men de kan ikke tåle vand - sådan er det jo, siger producent

Alarm 112

Lokummet brændte i Veri Centeret: Politiet kan ikke udelukke, at branden var påsat

Aarhus For abonnenter

Efter indædt slagsmål: Idyllen på Himmelbjerget synes genoprettet

Debat

Klimakritikken er for nem: Vis os nu selv vejen, Rambøll!

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Erhverv

Værs'go, nu kan du købe din nye bolig: Skåde-villa sætter prisrekord i Aarhus

KANDIDATTEST

Ved du hvem, du vil stemme på? Tag kandidattesten her

Debat

Stiften mener: Byens cityassistenter glemte alt om deres fornemste opgave

Aarhus For abonnenter

Brandmand ramt af kræft og blodpropper: - Det er ufatteligt, at jeg ikke kan blive undersøgt for PFOS-forgiftning

Erhverv

Aarhus til tops i stor undersøgelse: Derfor er Aarhus en af de bedste byer i verden for iværksættere

Annonce