Annonce
Indland

Tidligere stasiagent taber injuriesag mod historiker

Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Jan Aage Jeppesen var agent for tyske Stasi. Han har lidt nederlag i sag om injurierende afsnit i bog.

Tidligere stasiagent Jan Aage Jeppesen har mandag tabt en sag om injurier i Østre Landsret.

Her hævdede han ellers, at historiker Bent Jensen havde bragt injurierende påstande i sin bog "Ulve, får og vogtere", der udkom i 2014.

I den er der nogle passager om netop den tidligere stasiagent, som Jan Aage Jeppesen selv finder injurierende.

I bogen skriver Bent Jensen, at Jan Aage Jeppesen i 1980'erne blev hyret af den østtyske efterretningstjeneste Stasi. Hans dæknavn var først "Apollo" og senere "Hamster".

Det er beskrevet, at Jan Aage Jeppesen spionerede mod Danmark og samtidig var stikker i den tyske flugtorganisation Ost-West Transfer, som smuglede DDR-borgere ud af Østtyskland.

Jan Aage Jeppesen har tidligere medgivet, at han i begyndelsen af 1980'erne samarbejdede med den østtyske efterretningstjeneste.

Men i et afsnit fremgår det, at "han var skyld i, at flere østtyske borgere havnede i østtyske fængsler". Det var langtfra i orden, mener Jan Aage Jeppesen.

Han afviser, at arbejdet for Stasi var rettet mod østtyske borgere, og at han dermed skulle have et medansvar for, at østtyske borgere havnede i fængsel.

Derfor har den tidligere agent hevet både historikeren og forlaget Gyldendal i Københavns Byret og derefter i landsretten.

Begge retsinstanser har frifundet de sagsøgte.

Historikeren havde sin oplysning fra den research, som journalisterne Per Michaelsen og Mette Herborg fremlagde i to bøger.

I byretten blev der lagt vægt på, at de to journalister tidligere er blevet frifundet af Østre Landsret for et næsten enslydende udsagn. Det var i en lignende retssag, som Jeppesen også anlagde.

Foruden nederlaget i retten skal Jan Aage Jeppesen betale sagens omkostninger. De løber op i 50.000 kroner for Bent Jensens vedkommende og 40.000 kroner for Gyldendal.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre fremtid

En gruppe forældre slår alarm, fordi Aarhus Kommune vil ændre skoledistriktet i Åbyhøj. Gammelgaardsskolen vil få flere elever fra Bispehaven, og nu truer mange forældre med at flytte deres børn fra den skole til en privat. De mener, at børnene fra Bispehaven vil kræve flere ressourcer af Gammelgaardsskolen, fordi indvandrerbørnene, der kommer, har sværere ved at læse end etnisk danske børn. Det kan ramme dem, der i denne gruppe har brug for ekstra støtte. Ændringen af skoledistriktet har været i høring. Der er kommet 137 svar, 115 fra forældre, der advarer mod udvidelsen, og skolebestyrelsen ser forslaget som meget problematisk. Den har stor forståelse for, at der skal findes en løsning for børnene i vestbyen. Nu har 11 procent af eleverne på Gammelgaardsskolen behov for sprogstøtte. Det kan skolen håndtere, men bestyrelsen ser en fare i at få flere elever, der har brug for støtte. Det vil kræve ekstra ressourcer og ekstra penge. Måske skal der oprettes en ekstra klasse på skolen. Fra det nuværende distrikt skal potentielt 77 børn begynde i skolen. Hvis Bispehaven kommer med, er der 25 flere. Som det ser ud, skal fem elever fra Bispehaven ind i hver af de sandsynlige fire børnehaveklasser. Forældrenes bekymringer er også, at skolen ikke har plads til endnu en klasse. I forvejen har ikke alle klasser deres eget klasseværelse alene. Charlotte Korsgaard Nielsen er talsmand for Åbyhøj Dagtilbud og indstillet på at finde en løsning. Men gruppen er ikke inviteret til dialog. Her kan kommunen begynde. Tag alle med på råd og til debat om, hvordan sagen bedst klares. Jo mere viden, der ikke kommer til de rette, jo større er uvisheden og usikkerheden. Rådmand Thomas Medom (SF) erkender, at Gammelgaardsskolen allerede løfter en stor opgave for integrationen, og der følger nogle ressourcer med, siger han. Medom har ret i, at alle har et ansvar for alles børn. Men situationen er ulykkelig, og vi har ikke brug for flere parallelsamfund. Jo bedre, vi finder sammen, jo bedre bliver fremtiden.

AGF

Stort tema om talentudvikling i AGF: Fra glemt sølvhold, transitionstræner til talenter der gik andre veje

Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce