Annonce
Udland

Tidligere Tepco-topfolk går fri efter Fukushima-ulykke

Kazuhiro Nogi/Ritzau Scanpix
I den eneste kriminalsag efter Fukushima-ulykken stod topfolk anklaget for at have siddet advarsler overhørig.

Tre tidligere topfolk i det japanske energiselskab Tepco er frikendt i den eneste kriminalsag efter Fukushima-ulykken i 2011.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

De anklagede var tidligere bestyrelsesformand Tsunehisa Katsumata på 79 år og de to tidligere vicepræsidenter i selskabet, 69-årige Sakae Muto og 73-årige Ichiro Takekuro.

Anklagen lød, at de ikke havde handlet tilstrækkeligt på information om risikoen ved en tsunami som den, der for godt otte år siden bragte enorme ødelæggelser til Japan.

Tepco driver blandt andet en række atomkraftværker i Japan.

Strafferammen for de tre topfolk lød på op til fem års fængsel for alvorlig professionel forsømmelse med dødsfald og personskade til følge.

Men det vurderes altså, at bestyrelsesformanden og de tidligere vicepræsidenter ikke har handlet uagtsomt.

Sagen blev ifølge Reuters ført af advokater, som var hyret af den japanske stat. Det skyldtes, at andre anklagere havde droppet at forsøge at få dømt de tre tidligere topfolk.

Anklagerne havde ifølge AFP argumenteret for, at de tre topfolk havde været til stede ved møder, hvor eksperter advarede om den forventede højde af en tsunami ud for kysten.

En anden anklage lød, at de var vidende om, at en bølge på over ti meter kunne føre til strømsvigt og en stor ulykke på kraftværket.

Det er over otte år siden, at Japans nordøstlige kyst blev ramt af en tsunami forårsaget af et kraftigt jordskælv.

Jordskælvet, som havde en beregnet størrelse på 9,0, forårsagede bølger på op til 14 meter, som oversvømmede Fukushima-værkets kølesystem.

Det medførte, at tre af værkets reaktorer nedsmeltede.

Tsunamien udslettede flere end 260 byer.

Der er ingen, som officielt er døde som følge af Fukushima-nedsmeltningen. Men 18.500 mennesker er døde eller savnede på grund af den tsunami, der forårsagede den.

Fukushima-ulykken regnes for at være den værste atomulykke siden katastrofen ved det ukrainske kernekraftværk Tjernobyl i 1986.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Racisme skal standses og andet end det

Et fodboldstadion har sin egen retorik. Der er næsten ingen grænser for, hvad publikum tillader sig at råbe efter aktørerne på banen. Det gælder både spillere og dommere, som bliver udsat for tilråb, som kunne have kostet en dom, hvis de var blevet råbt på åben gade. Men stadions har deres egne regler. Mere bliver tilladt indenfor end udenfor. Racisme burde slet ikke forekomme, heller ikke på fodboldstadions. Ethvert menneske har ret til respekt uanset hudfarve, og det er godt, at der nu bliver taget fat på at standse racismen på internationalt niveau. I yderste instans skal en fodbolddommer afbryde en kamp, hvis racistiske tilråb bliver gentaget. Det skete to gange i Bulgarien-England forleden. Men kampen blev spillet færdig. Reglen er ikke uden problemer. Hvis et hold er bagud, og tilhængerne ønsker at få kampen standset, kan de råbe racistiske udtryk, så dommeren må gribe ind. Og så ekstrem som sport på øverste niveau er blevet, er mange parate til at udnytte enhver regel og mulighed for at vinde eller undgå at tabe. Et andet sted kan vi begynde. Herhjemme sker det meget ofte, at tilskuerne råber "ludersøn" efter en dommer, hvis de mener, han har dømt forkert - selvfølgelig mod deres eget hold. Det tilråb er krænkende og uholdbart, og Dansk Boldspil-Union bør give dommeren eller endnu bedre fjerdedommeren ret til at standse kampen, når tilråbet forekommer. I gentagne tilfælde kan han standse kampen helt. Det er også upassende, når fodboldlandsholdet og andre hold synger den sejrssang, som slutter med "store patter". Det er plat og lummert. Selv om der kan være voldsomme fysiske udfoldelser, når det går hårdest til i fodbold, kan spillet også være elegant. Stemningen på et stadion kan være fantastisk og hjertegribende, og stedet bør ikke være skueplads for latrinære, platte, upassende og racistiske tilråb. Det vil også klæde spillet, hvis elegancen føres videre, når kampen er forbi. Spontan jubel og glæde hører med, og den skal der selvfølgelig være plads til, men den kan også udføres værdigt.

Annonce