Annonce
Aarhus

Tidligt op og på med ja-hatten: Trafikkaos venter bilisterne på en af Aarhus' helt store indfaldsveje

Beder-Beringvejen møder Oddervej, men der ligger en gigantisk vandpyt i vejen, lige der, hvor bilisterne skulle havde kørt, mens arbejdet med at forbinde de to veje står på. Foto: Jens Thaysen
Et ødelagt dræn i kombination med sidste uges massive regnvejr har dannet en mindre sø lige der mellem Malling og Beder, hvor bilisterne på Oddervej skulle have kørt. De skal derfor ud på noget af en omvej i næste uge.

BEDER-MALLING: Bilisterne på en af Aarhus´største indfaldsveje, Oddervej, kan lige så godt indstille sig på at stille vækkeuret til "tidligt op" og væbne sig med tonstung tålmodighed, når de bevæger sig ud i morgentrafikken i næste uge.

- Det er en træls historie, men vi er nødt til at lukke Oddervej, siger Carsten Thomsen, projektleder for Beder-Beringvejen.

Plan A er gået i vasken. Den gik ud på at lade trafikken køre på en midlertidig vej langs Oddervej, hvor Beder-Beringvejen munder ud i Oddervej. Så fra onsdag i næste uge og cirka en uge frem sender plan B de 11.200  biler, der kører på Oddervej i døgnet, ud på noget af en omvej.

Annonce

- Bilisterne bliver nødt til at køre gennem Malling og Beder. Det er en af de store indfaldsveje, så det har aldrig været planen, at Oddervej skulle lukkes, siger han.

Carsten Thomsen håber så mange som muligt vil vælge en alternativ rute. For eksempel via Solbjerg ad landevejen eller den naturskønne rute forbi Fulden og Moesgaard Museum.

- Vi prøver at få omdirigeret så mange som muligt, siger han.

Kaos i Malling

Men de fleste kommer til at køre ad den mere direkte rute, der går ad den gamle Beder Landevej, og dermed ind gennem Malling, der, for at føje spot til skade, er plastret til i vejarbejde. Det skal nok sætte selv den mest tålmodige billist på en hård prøve.

Fra onsdag 29. september skal en stor del af myldretids-trafikken fra Oddervej køre lige her gennem Malling. Foto: Jens Thaysen

Forklaringen på, at den oprindelige plan gik i vasken, gemmer sig dybt nede under den gigantiske vandpyt i hullet ved siden af Oddervej, hvor bilisterne skulle have kørt.

- Langt nede i jorden fandt vi en stor hovedledning til det drænsystem, der hidtil har holdt vandet væk. En ret stor en, der giver rigtigt meget vand. Og den var ikke med på nogen tegninger eller planer, siger Carsten Thomsen.

Annonce

Bange for mere regn

Der er gået hul på ledningen, og den skulle under alle omstændigheder fjernes.

Hvordan får i vandet væk?

- Vi pumper det over på den østlige side af Oddervej. Der ligger Beder Bæk, som vandet hidtil er løbet ned i via drænsystemerne, siger Carsten Thomsen.

Et voldsomt regnvejr onsdag og et ikke kortlagt dræn har dannet en hel lille sø. Hvis alt går efter planen, er  vandet pumpet væk onsdag i næste uge. Foto: Jens Thaysen

Hvornår er det væk?

- Det er ikke gået så hurtigt, som vi havde regnet med, så det bliver først i løbet af ugen, og det skulle gerne være sådan at alt vand er væk, så vi kan komme i gang med arbejdet onsdag i næste uge, siger han.

Vi kunne godt have pumper klar og lade folk køre igennem. Men vi tør simpelthen ikke løbe an på, der ikke kommer sådan et regnskyl igen. Gør der det, kan vi ikke pumpe vandt nok væk, og så går vejen til

Carsten Thomsen

Kan I så ikke bare lade bilerne køre der, hvor de i første omgang skulle havde kørt?

- Vi kunne godt have pumper klar og lade folk køre igennem. Men vi tør simpelthen ikke løbe an på, der ikke kommer sådan et regnskyl igen. Gør der det, kan vi ikke pumpe vandt nok væk, og så går vejen til, siger Carsten Thomsen.

Annonce

Rundkørsel eller trafiklys

Trafikken i krydset Beder-Beringvejen - Oddervej skal reguleres med et godt gammeldags lyssignal. Derfra fortsætter vejen i en tunnel under letbanens spor, inden den afsluttes i et ureguleret t-kryds ved Beder Landevej.

Beder-Beringvejen skal forbinde byerne omkring Oddervej med E45. Foto: Jens Thaysen

Hvorfor ikke en rundkørsel ligesom syd for Malling?

- Det var også den oprindelige plan, at der skulle have været en rundkørsel med to spor i. Men beregningsmodellerne viser, at vi ikke kan afvikle trafikken. Det skyldes, at der kommer for mange biler fra én retning, der blokerer for de andre, der skal ind i rundkørslen. Det er det samme, man har gjort ved Ikea rundkørslen, hvor der efterfølgende blev sat lysregulering op, siger Carsten Thomsen.

Arbejdet på Oddervej forventes at være afsluttet tirsdag 5. oktober - sådan da.

- Vi kommer så langt, at bilisterne igen kan køre på Oddervej, siger Carsten Thomsen.

Men indtil da: Dybe indåndinger og på med ja-hatten.Annonce
Kultur For abonnenter

Tøfting fortryder intet: Hans dramatiske fortid bliver til scener på Svalegangen

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Ejerne af populær Aarhus-restaurant åbner nyt spisested på Åboulevarden

Byudvikling For abonnenter

Ulla er talsmand for fællesråd: Christiansbjergs protest mod fortætning får politikere til at vakle

Aarhus

Markant fald i antallet af nye corona-tilfælde i Aarhus: Men der er desværre ingen grund til at juble

Alarm 112

Voldsom brand totalskader villa i Thorsø: Politiet sigter 68-årig beboer

Stort smitteudbrud efter julefrokost med gymnasieelever: 38 bekræftet smittet med omikron-variant

Aarhus For abonnenter

Fremtidens tog kræver kæmpe ombygning af Aarhus H, og den kommer til at støje: Nu er sidste chance for at klage

Debat

En vælger har talt politikernes svar op: Hvis vi kan stole på kandidattesten, skal vi ikke have mere letbane i Aarhus

Aarhus

TV2 sagde blankt nej til The Julekalender: - Hun syntes, det var noget jysk bondelort

Dall: Nu kulminerer måneders dårligdomme for Mette Frederiksen

AGF

AGF-året der gik: Her er seks nedslag fra de mest opsigtsvækkende kampe

Aarhus For abonnenter

Madanmeldelse: Er dette spisested virkelig bedre end Frederikshøj?

Aarhus

Coronasmitten viger ikke en tomme i Aarhus: De seneste par døgn er smittetallene frosset fast

Annonce