Annoncørbetalt indhold

Tidspunkt for udskiftning af dæk

PR-foto credit

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Dæk til personbiler er en vigtig komponent for at sikre god trækkraft ved bremsning og acceleration af køretøjet. Et godt dækvalg er afgørende for kontrollen med køretøjets køreegenskaber, bremselængde, brændstofforbrug og den generelle kørekomfort. Og til gengæld kan dækfejl eller fejl i dæk ved høje hastigheder få alvorlige konsekvenser.


Annonce

Hvor længe dækkene holder, afhænger i høj grad af opbevaringsforhold, vejkvalitet, intensitet af brug og køretøjets vægt. Der bør også tages hensyn til kørselsvaner. Den gennemsnitlige levetid er dog 30-60 km. Det er ikke tilrådeligt at bruge dæk, der er ældre end 5 år fra produktionsdatoen.


Med jævne mellemrum er det værd at huske at kontrollere dækkenes slid og slidbanetykkelse. For sommerdæk bør denne værdi ikke være mindre end 1,6-2 mm, og for vinterdæk ikke mindre end 4 mm. Der bør også lægges særlig vægt på tilstedeværelsen af revner og mekaniske ændringer på gummioverfladen. Eventuelle ændringer indikerer, at der er behov for udskiftning.


Kontroller dæktrykket i god tid for at forlænge dækkenes levetid. De anbefalede værdier er trykt på selve dækket og i dækdokumentationen.


Husk, at det er vigtigt at bruge dækkene i sæsonen og at opbevare dem korrekt. Opbevar dækkene på et tørt sted, der beskytter dem mod aggressive miljøer (syrer, baser, ozon, brændstof).


Udvælgelse af nye dæk til din bil


Når du vælger nye dæk, skal du forstå, hvad producenten angiver på mærkningen. Du skal vide, hvilke egenskaber der passer til dine behov og dit køretøj. De grundlæggende oplysninger omfatter:

 • Køretøjsklasse. For personbiler anvendes bogstavet P.
 • Diameter i tommer: 14, 16, 21 osv. Д.
 • Nominel tværsnitsbredde . Det er afstanden mellem de to fjerneste punkter på de modsatte sider af dækket og måles i millimeter: 185, 235 eller 315.
 • Forholdet mellem tværsnitshøjde og tværsnitsbredde, angivet i procent: 45, 65, 70 osv. Д.
 • Maksimal tilladt hjulbelastning fra 60 til 129. To parametre svarer her til en bestemt værdi i kg. Også maksimal og minimal hastighed.
 • Dæk er opdelt i radiale dæk - R eller diagonale dæk - D, alt efter konstruktionstypen.
 • Produktionsland, mærke og model.
 • Dækets sæsonmæssige tilhørsforhold:
 • M + S (Mud + Snow), M&S, MS, vinter- eller snefnug-piktogram - vintergummi;
 • Ingen mærkning eller sollogo - sommerdæk;
 • AS (Any Season, All Seasons), R + W (Road + Winter), AW (All Weather, Any Weather) - dæk til alle årstider.
 • Termisk modstand ved høj hastighed . Angives normalt i formatet "Temperatur A, B eller C", hvor A er den bedste værdi.
 • Brændstofforbrugsfaktor (faldende fra A til G).
 • Støjniveau i form af lydbølger piktogram. Deres antal er fra et til tre. 
 • Indekset for vejgreb på vådt underlag, som er angivet med bogstaver fra A til F, hvor A er den korteste bremselængde og F den længste bremselængde.
 • Fremstillingsdato.
 • Højeste tilladte lufttryk . Der er angivet en numerisk værdi og en måleenhed, som afhænger af dit land.


Generelt kan alle dækanbefalinger koges ned til 4 hovedpunkter.


1. sikkerhed

Dine dæk skal være forberedt til alle forhold. Det kan betale sig at vælge dæk, der kan klare sig i alle slags vejrforhold og på nogle af de værst tænkelige veje. Fordi du aldrig kan være sikker på, at du ikke kommer i en uforudsete situation. Husk, at på våde veje kan dækkene forkorte bremselængden med op til 6 meter.

2. Omkostninger

Du må ikke spare for meget på dækkene. Dæk af god kvalitet og relativt dyre dæk bidrager til at reducere brændstofforbruget og giver dig dermed besparelser i det lange løb. Dæk af bedre kvalitet holder også længere, og du behøver ikke at bruge for meget tid på at udskifte dem.

3. Nyde turen

Du kan eksperimentere med forskellige dæk og vælge dem, du er mest tryg ved. Da dækkene skal passe til din individuelle kørestil. De rigtige dæk hjælper dig med at opnå den mest behagelige manøvrering og de mest behagelige kurver på vejen.

4. Sportsbil.

For sportsvogne er det værd at vælge passende kraftige dæk.


Oplysninger taget fra kilden:

https://www.autodoc.dk/daek

https://www.michelin.dk/auto/tips-og-raad/raad-bil/hvorfor-er-bildaek-vigtige

Denne artikel indeholder sponsoreret indhold

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.