Annonce
Debat

Til Facebook-debat med Jacob Bundsgaard: Han går over i historien som borgmesteren med højhusene

"Vi kan ikke forvente, at alt forbliver uændret, at vi fortsat kan nyde det privilegium at have en anstændig bolig til en rimelig husleje, at der ikke bygges højhuse i vores baghave, at kommuneplaner og lokalplaner er mere værd end det papir, de er skrevet på", skriver Michael Poulsen. Arkivfoto: Jens Thaysen

DEBAT: Jeg deltog på borgmester Jacob Bundsgaards Facebook-live om byudvikling mandag 31. maj. Det var nu ikke særligt live - vi kunne skrive i kommentarfeltet, men borgmesteren udvalgte, hvad han ville svare på. Det betød i praksis, at han veg udenom alle de mange kritiske indlæg om Socialdemokratiets fortætningspolitik.

Bundsgaard havde allieret sig med tidligere stadsarkitekt Stephen Willacy. Det første oplagte spørgsmål, som mange stillede, var, hvorfor det var den tidligere - særdeles højhusglade - stadsarkitekt, der var hevet frem, og ikke den nuværende, som forhåbentlig har en anden holdning. Intet svar.

Jacob og Stephen indgik i et fortræffeligt pingpong og brugte det meste af mødet på en, efter min mening, blanding af selvros og glatte politikerfraser. De var tilsyneladende meget stolte af deres mange højhuse og betragtede det som et stort privilegium at få lov til at bygge løs i Aarhus. "Dejligt, at så mange entreprenører og developere vil bygge i vores dejlige by. Og så skal der være mere grønt, byrum, livskvalitet osv. og ikke for mange biler ... Og vi lytter naturligvis til borgerne".

Annonce

Udmærkede hensigtserklæringer, som man kunne nikke til eller falde i søvn til. Det er bare lige det, at den hæmningsløse fortætning og højhusnarkomaniet, som Jacob Bundsgaard har gennemtvunget i Aarhus, virker stik modsat.

Den tredje mødedeltager, Anders Rønnebro fra Arbejdernes Andels Boligforening, gjorde et mere sympatisk indtryk og var sågar konkret så langt, hans indflydelse nu rakte. Alle kan vi være enige om, at boligforeninger med ikke særligt høje boligblokke og til en anstændig leje er en god løsning på "boligmanglen" i Aarhus. Så go ahead med at bygge almene boliger - det kunne borgmesteren nu ikke lige love ...


Mon ikke Jacob Bundsgaard vil gå over i historien som den borgmester, der plastrede Aarhus til med hæslige højhuse?


Jeg har også snakket med andre socialdemokratiske byrådsmedlemmer, og de har bestemt ingen sentimentale følelser overfor os, der bor i byen. Vi kan ikke forvente, at alt forbliver uændret, at vi fortsat kan nyde det privilegium at have en anstændig bolig til en rimelig husleje, at der ikke bygges højhuse i vores baghave, at kommuneplaner og lokalplaner er mere værd end det papir, de er skrevet på.

Borgmesteren har derimod åbenbart meget varme følelser overfor dem, der kunne tænke på at ville flytte til Aarhus. De skal være hjerteligt velkomne og naturligvis have et sted at bo og helst indenfor Ringgaden.

Lad os se på Socialdemokratiets nogenlunde anstændige argument om, at når så mange gerne vil bo i Aarhus, så må der bygges en hel masse for at holde boligpriserne nede: Det har jo rent faktisk ikke virket i praksis - trods massive nybyggerier har det aldrig været dyrere at bo i Aarhus.

Borgmesteren svarede på dette omend med en besværgelse: "Det ville have været endnu dyrere, hvis vi ikke havde bygget, så nu må vi skynde os at få bygget endnu mere" - altså skruen uden ende. Socialdemokraterne overser, at flere boliger i sig selv trækker flere mennesker til Aarhus. Det gælder i endnu højere grad, hvis man accepterer, at store virksomheder opslår deres kontordomicil på havnen eller i midtbyen.

En indflydelsesrig socialdemokrat som Jacob Bundsgaard burde via Christiansborg arbejde for en lovgivning, der kan holde priserne nede på udlejningsboliger. I øjeblikket er det rent udbud og efterspørgsel og udlejers marked. Går man til kommunens huslejenævn for at få sat lejen ned, ser de bare på lejen i omliggende byggeri, og hvis den er lige så grov, får udlejeren sin vilje.

Selvom socialdemokraterne truer os århusianere med konstante forandringer, er de meget sikre på, at tilflytningen til Aarhus er konstant. Bortset fra, at hele Jylland ikke kan bo i Aarhus, er det nu langt fra en given sag, og det er i hvert fald noget, som vi selv har indflydelse på. Sidste år skete der en nettofraflytning fra København, tendensen land til by er ved at vende, og der er planer om at flytte nogle uddannelser ud i mindre byer.

Så har borgmesteren for så vidt også haft held til at gøre midtbyen til et mindre attraktivt sted at slå sig ned i - hvert fald for folk over 25 år. Midtbyen er i hans tid blevet tættere, mindre grøn og mere larmende, og højhusene pynter bestemt ikke.

Efter det obligatoriske "tak for en god debat" var der en meget sigende bemærkning i kommentarfeltet: "Hvilken debat?". Jeg oplevede heller ingen debat, kun en politisk salgstale fra en borgmester, der gerne vil have et godt kommunalvalg.

Mon ikke Jacob Bundsgaard vil gå over i historien som den borgmester, der plastrede Aarhus til med hæslige højhuse?

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Alarm 112

Ulykke i Odder skaber lange køer

Aarhus

Udbrud af ekstra smitsom corona-variant: Vuggestue og børnehave i Risskov lukket

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Aarhus For abonnenter

Beboere frygter, at dødskørsel på Aarhus Ø vil koste liv: Vagter og afspærring af p-plads er i spil til at dæmpe uroen

Annonce