Annonce
Aarhus

Til kamp mod oversvømmelser: Rådmand vil hæve vejstrækning og grave Aarhus Å dybere

Vandet står højt i øjeblikket i Aarhus og omegn. Teknikrådmand Bünyamin Simsek lancerer nu 10 bud på klimaløsninger. Fotos: Flemming Krogh, Ole Christensen og Henrik Lund
Teknikrådmand Bünyamin Simsek (V) har netop lanceret 10 bud på bedre klimasikring.

AARHUS: En ekstremt våd februar måned har sat sit præg på Aarhus og omegn. Større områder er oversvømmede, veje er lukkede, Brabrandstien er spærret på adskillige mindre strækninger, kolonihaver er dækket af vand og flere andre steder truer vandet dagligdagen.

Klimaet er under forandring i disse år, og der er udsigt til flere af den slags ekstreme hændelser i årene fremover. For at komme fremtidige oversvømmelser i forkøbet foreslår rådmand for Teknik og Miljø i Aarhus Kommune Bünyamin Simsek (V) nu en lang række tiltag, der skal dæmme op for vandet.

- Vi ved, at vi i fremtiden vil få større vandmasser. Det bliver vi nødt til at tage højde for, siger rådmanden.

Simseks 10 bud

 • Engsø og ådal - En ny engsø ved Hede Enge, og i Aarhus Ådal kan der genskabes naturlig vandhåndtering i ådalen med naturområder langs Lyngbygård Å og Aarhus Å vest for Årslev Engsø.
 • Nørreport - Her er der behov for, at området klimatilpasses via en afledning af vandet til havnen.
 • Vesterbro Torv - Klimatilpasning af Vesterbro Torv skal være med til at mindske risiko for oversvømmelse fra nedbør af ejendomme ved Museumsgade.
 • Viby - Den blå og grønne forbindelse gennem Viby fra Marselisborgskovene over Eskelunden, Viby Boldbaner og Brabrand Sø, skal styrke ved både at gøre plads til øgede vandmængder, rekreative faciliteter og grønt.
 • Aarhus Å - Kapaciteten i Aarhus Å kan forbedres på den nederste del af åen ved at sænke vandløbsbunden under Slusebroen ved Vester Alle og eventuelt ved at justere tærsklen ved udløbet af Aarhus Å.
 • Byleddet/Søskovvej - Kørebane hæves over en 200 meter strækning. Ved Byleddet/Ørvadsvej/Brabrandstien reguleres brinken, og der etableres en lokal, blød forsænkning af kørebanen, samt udvidelse af gennemløb i eksisterende stibro over Voldbæk.
 • Viby Ringvej - Ved ringvejen opsamles skybrudsvand i åbent, støbt bassin i midterrabat og kraftigt sænket fortov i vestlige rabat. Der etableres forbindelse mellem og afløb fra bassinerne til regnvandskloak vest for ringvejen.
 • Nørregade/Nørre Allé - De eksisterende bassiner/søer i Vennelystparken udnyttes ved ændringer af Høgh-Guldbergsgade.
 • Silkeborgvej ved Ringgaden - Midterrabat fjernes og der etableres grøn rabat med rende i sydsiden og overløb til stien, der leder ned af trappen til Karupvej.
 • Nordre Ringgade/Langelandsgade - Boldbane ved skole udnyttes ved supplerende volde på to sider. Den nederste strækning af Katrinebjergvej trafiksaneres med etablering af fartdæmpere, vandforsinkelse-/magasin og træer.
  Grønt hjørne mod kolonihaver, Frederik Nielsens Vej/Langelandsgade, udnyttes til skybrudsmagasin.

Naturområder skal genskabes

Allerede sidst i februar forklarede Bünyamin Simsek til Århus Stiftstidende, at han ville arbejde for, at der blandt andet blev skabt en ny engsø øst for Egå Engsø. Nu uddyber han, hvilke andre tiltag han har i tankerne.

Blandt andet ønsker han at udvide kapaciteten i Årslev Engsø, samtidig med, at der skal genskabes naturområder langs Lyngbygård Å og Aarhus Å vest for Årslev Engsø.

- Begge steder kan vandet parkeres under ekstreme vejrforhold. De nye naturområder giver samtidig mere natur og større rekreative områder. Nye engsøer er en forholdsvis billig løsning, som samtidig har en kolossal effekt, fortæller rådmanden.

Han kalder det for "kloge investeringer", fordi de samtidig med at de løser klimaproblemer også giver mere natur og større rekreative områder.

Annonce

Vejstrækning hæves

Presset på søer og vandløb har været enormt og i 14 dage har to veje i det vestlige Aarhus været lukket på grund af vand på kørebanen. Den ene af vejstrækningerne Søskovvej, der forbinder Stavtrup med Brabrand, bliver dagligt benyttet af mange pendlere. Selv om vejen, der ofte betegnes som Aarhus' tredje ringvej, ikke er meget bredere end en bivej, bliver den brugt som en hurtig smutvej mellem det vestlige Aarhus og Viby/Højbjerg-området.

Når vejen er lukket, giver det ganske vist fred og ro i Stavtrup og visse steder i Brabrand, men samtidig giver det et enormt pres på Åby og Viby Ringvej. For at undgå længerevarende lukninger af strækningen i fremtiden foreslår Bünyamin Simsek, at hæve vejen på en 200 meter lang strækning.

- Det er vigtigt i forhold til alle trafikanterne, at vejen sikres, forklarer rådmanden om sit forslag.

Derimod er der i første omgang ingen rådmands-hjælp at hente til de mange cyklister, der lige nu må ud på daglige omveje, fordi Brabrandstien er oversvømmet på flere strækninger.

- Men listen er ikke udtømmende og der kan sagtens komme flere for tiltag.

Samtidig med at Søskovvej hæves, skal der etableres 1,5 meter rabat i begge sider af vejen.

- Og så bør forbindelsen mellem de to søer forbedres, så der kan komme mere vand i gennem, foreslår Bünyamin Simsek.

Vejen, der forbinder Brabrand med Stavtrup, skal hæves for at undgå fremtidige oversvømmelser, foreslår rådmand Bünyamin Simsek. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Mere vand gennem Aarhus Å

Hvis vandet strømmer hurtigere ind i Brabrand Sø og videre gennem Aarhus Å, giver det naturligvis et større pres langs med åen gennem midtbyen. Det vil rådmanden klare ved at skabe en bedre kapacitet i den del af Aarhus Å, der løber gennem midtbyen.

- Det kan vi gøre ved at sænke vandløbsbunden under Slusebroen ved Vester Allé og også justere ved åens udløb i havnen, siger Bünyamin Simsek.

En sænkning af bunden har samtidig den sidegevinst, at det bliver lettere at passere i kano og kajak på denne del af åen.

Fælles for flere af projekterne i 10-punktsplanen er, at de både indeholder klimatilpasning og samtidig er løftestang for andre dagsordener som for eksempel bedre mobilitet, sundhed og et grønnere Aarhus med flere rekreative forbindelser.

Fiskepladsen ved Årslev Engsø er oversvømmet. Foto: Henrik Lund
Annonce
AGF For abonnenter

David Nielsen rystede posen, men målene kommer stadig ikke af sig selv

Danmark

Søndagens coronatal: 893 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
AGF

David Nielsen efter systemskifte: - Vores måde at spille på døde da vi ikke kunne gå videre mod et hold som Larne

AGF For abonnenter

Karakterbogen: Nye AGFere imponerede mest i Randers-nederlag

Aarhus

Lars har seks fadølshaner i køkkenet med sit eget øl: Vi brygger nok 400 liter øl om året

AGF

Den nye svenske back imponerede fra start otte dage efter skiftet til AGF: - Det går meget hurtigere her

AGF For abonnenter

AGF har blot vundet tre ud af de seneste 20 kampe - det kan man godt kalde for en krise

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Sport

Kom så, Sara Slott! - Mandag venter karrierens sidste OL-semifinale

Byudvikling

Historien om Aarhus' mest ubrugelige 'strand': Hvorfor er den knoldet som en pløjemark - og skal den blive ved med det?

Sport

Se triumfen i billeder og video: Rindoms vilde rutsjebanetur endte med guld

Aarhus

Søndagens coronatal: Svagt faldende smittetal, men Aarhus og Samsø ligger stadig tårnhøjt på incidensbarometeret

Aarhus For abonnenter

Så klip dog den hæk! Husejere får besked i øjeblikket - og det kan blive dyrt blot at kigge den anden vej

Sport

Genlæs livebloggen: AGF gør en skidt uge værre med nederlag til Randers

Annonce