Annonce
Kultur

Tilbage til stenalderen med ny Moesgaard-udstilling

<p>Den unge pige sidder i en gigantisk bunke østersskaller. Østers var både en kilde til næring for stenalderfolket og en kilde til viden for nutidens arkæologer, der i køkkenmøddingerne finder stenalderfolkets efterladenskaber.</p>

Moesgaard Museum bringer stenaldermenneskerne til live i den fjerde af deres fem permanente udstillinger.

Når Dronning Margrethe 7. oktober tager det først skridt ned gennem tidstunnelen til udstillingen »De første indvandrere - Stenalderen«, har hun følgeskab af de første mennesker i landet.
Den unge pige og spædbarnet på køkkenmøddingen er modelleret efter en CT-scanning af deres skeletter.
Moesgaard Museum tager med udstillingen endnu et imponerende dybt spadstik ned i den arkæologiske forståelse.
Der findes kun ganske få stenøkser, hvor det originale træskaft er bevaret. En af dem er del af den nye udstilling.
Dronningen går ved siden af jægeren, der følger sit bytte mod nord. Isen har trukket sig tilbage, og afslører nyt jomfrueligt land. Her møder hun den første dansker, koelbjergkvinden, der hviler sig i græsset efter at havde harpuneret en fisk.
Den første dansker hviler sig i græsset.
Dronning Margrethe vil opleve den enorme tsunami, der opstod, da Den Baltiske Issø tømte sig ud over landet og dannede ø-riget med fjorde og bælter. Hun møder Ertebøllekulturen i form af en ung kvinde, der sidder med et spædbarn og steger østers på bålet. Omkring hende rejser sig et bjerg af tomme østersskaller, der rummer enorme mængder af viden om jægersamfundet gemt i generationers efterladenskaber smidt her.
En total solformørkelse i år 2789 f.kr vender op og ned på stenalderfolkets verdensopfattelse. Lerskiven her viser faserne i formørkelsen og blev gravet ned i forfædrenes stendysse.
Annonce

Fortiden i øjenhøjde

Moesgaard Museum har med anden etape af museets permanente udstillinger bogstaveligt talt rejst fortiden op, så man kan se den i øjnene. Den unge pige på køkkenmøddingen er modelleret over en CT-scanning af hendes og spædbarnets skeletter, der på denne måde får liv og nærvær, selv om de ligger døde i montren ved siden af.
Tybrind-båden fungerer som et lærred, hvor fortællingerne om stenalderfolkets fisketur fortælles.
Vi tager med på havet ombord på tybrind båden. Fiskerne har tændt bål i bunden af den og blusser ål. Og der er også større dyr i havet - hvidhvaler, marsvin og spækhuggere.
I bondestenalderen hylder en gravid kvinde forfædrene. Indsmurt i okseblod og med deres knogler malet på ryggen.
»De besad en imponerende teknisk kunnen. Båden har en skrogtykkelse på helt ned til to centimeter, så den er både let og sødygtig,« fortæller arkæolog Henrik Skousen. Han har selv prøvsejlet både på museets sø.
»Den nærmest skøjtede af sted,« fortæller han.
En tordenbyge trækker ind over fiskepladsen. Den bringer varsel om nye tider, hvor stenalderfolket går på jagt med bue og pil i urskoven. Men også tider hvor samhandel med udlandet bringer nye religiøse forestillinger til landet.
Annonce

10.000 års historie

Stenalderen er den længste af de forhistoriske inddelinger. Den strækker sig over mere end 10.000 år, fra den tidlige jægerstenalder, hvor der kun levede et par tusind mennesker i landet, til bondestenalderen med fast ophold, husdyr og marker.
»Vi ved ikke hvor mange danskere, der boede i landet, men i en periode på 300-400 år blev der opført mindst 25.000 jættestuer og stendysser, så der har været mange,« fortæller Henrik Skousen.
Stenalderudstillingen er en af fem permanente udstillinger. Den følger bronzealder, jernalder og vikingetiden, selv om den kom først rent historisk.
Det kan anbefales at tage de forskellige historiske perioder en ad gangen, ellers bliver det let alt, alt for overvældende. Næste år, 2017, forventer Moesgaard Museum at være klar med den sidste af de permanente udstillinger - middelalderen. Da vil de fem permanente udstillinger i alt have kostet 100 milioner kroner. Pengene kommer fra Aage og Johanne Louis-Hansens Fond og Nordea-fonden.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Et år med corona: Århusianske personligheder har alle lært vigtigheden af at stå sammen

Navne

Aarhus-forfatter Louis Jensen er død

Annonce