Annonce
Livsstil

Tilbered din friskfangede hornfisk: Sol over Lejre

Sol over Lejre med friskfanget hornfisk. Retten er inspireret af den bornholmske sol over Gudhjem. Foto: Columbus Leth
Opskrift: Gordon P. Henriksen har udviklet sin egen version af den bornholmske egnsret sol over Gudhjem. Han har skiftet silden ud med hornfisk. Opskriften stammer fra hans bog ”Et liv i fisk”, der udkom i marts sidste år.

Gordon P. Henriksen har skrevet bogen ”Et liv i fisk”.

Her skriver han følgende om hornfisken:

Hornfisken er for mig definitionen på foråret. I løbet af maj ankommer de i store mængder til stort set samtlige af vores kyster, og dem skal jeg ud efter hvert forår, meget gerne sammen med uerfarne fiskere, store som små. Når først hornfisken er fanget, landet, røget og spist, ja, så er det for alvor blevet forår.

Annonce

Hornfisken kan være relativt nem at fange, og den allerbedste metode er fiskeri med bombarda (en bestemt type flåd, red.) og sildestrimler. Det er nemt at styre, supereffektivt og en vildt underholdende måde at fiske på.

Hvis du finder hornfiskeafsnittet i ”Fiskeguiden” på Youtube, får du 31 minutter med grundig instruktion i netop denne teknik, samt en masse anden praktisk information om fiskeri efter hornfisk. Og så er der også lidt om min yndlingsmåde at tilberede den på, ”sol over Lejre”.

Du skal bruge:

6 hornfisk

1 godt rugbrød

Smør

Purløg

Radiser

6 æg

Salt og peber

Hornfisk er geniale til røgeovnen. De har den helt rigtige fedme, og kødet er nemt at pille fra de grønne ben, mens de stadig er lidt lune.

Min servering af dem her er en klassisk kopi af den bornholmske egnsret sol over Gudhjem, der som bekendt består af røget sild med rugbrød, radise, rødløg, purløg og en æggeblomme. Jeg udskifter silden med hornfisk og har opkaldt retten efter min hjemegn, så den er blevet til sol over Lejre.

I Lejre bliver der hvert år holdt forskellige sol over Lejre-arrangementer, og du kan finde en lille film på Youtube, hvor mine børn og jeg laver denne ret ude ved vandet. Alt efter hvor du kommer fra og fanger dine hornfisk, kan du jo kalde retten sol over Djursland eller sol over Bogense.

Det er en perfekt servering at tilberede ved vandet, hvis du har en lille røgeovn, et par kolde øl og resten af tilbehøret med, men den egner sig lige så godt til en søndagsfrokost med sviger-familien eller bedst af alt: Med din egen familie, som du måske har fanget fiskene sammen med dagen før.

For at få det bedste resultat med røgeovnen, er det vigtigt at salte fiskene. Salten trækker væden ud af fisken og gør den mere fast, så røgsmagen bedre kan sætte sig. Du kan med fordel give fiskene masser af salt og lægge dem i et fad eller i en pose natten over. Jeg salter også de hornfisk, jeg lægger i fryseren, så de opnår effekten af saltningen, den dag jeg langsomt tør dem op i køleskabet.

Vil du have det smukkeste gyldne, sprøde skind, er saltning og efterfølgende tørring afgørende.

Der vrimler med hornfisk ved de danske kyster i maj. De kan for eksempel ryges. Foto: Columbus Leth

Når de er blevet saltet fra et par timer til et døgn, tørres de grundigt af både indvendigt og udvendigt med køkkenrulle, og derefter skal du lade dem ligge - eller endnu bedre: hænge dem til tørre - en halv til en hel times tid. Men husk at sørge for, at spyfluerne ikke går i dem.

Annonce

Byg selv-madder

Jeg er så heldig at have en stor røgeovn, hvor hornfiskene kan hænge i deres fulde længde - det ser superfedt ud. De store røgeovne kan både købes i dyre støbejernsudgaver og i billigere aluminiumsversioner, men du kan også sagtens skære hornfisken i små stykker og lave dem i en lille røgeovn eller for den sags skyld røge dem på en kugle- eller gasgrill.

Sol over Lejre fra Gordon P. Henriksens bog ”Et liv i fisk” fra 2020. Foto: Columbus Leth

Giv hornfisken 15-20 minutter i røgeovnen. Pas på, den ikke får for meget, for så bliver den tør, og det er synd. Hornfisken er færdig, når den er let gyldenbrun og lidt krøllet i skindet.

Så er der ikke andet tilbage end at servere dem sammen med rugbrødet og alt tilbehøret og lade folk klare pillearbejdet og lave deres sol over Lejre-madder selv.

Går du all in på idyllen, har du selvfølgelig selv bagt rugbrødet, plukket radiser og purløg i køkkenhaven og ladet ungerne hente friske æg i hønsegården eller ved den lokale vejbod.

Velbekomme.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Gift fra brandskole kan være endt i bæk: - Vi skal hurtigt have styr på, om stoffet er i dyr eller fødevarer

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Byudvikling

Forældregruppe i appel før budgetforhandling: Mangler syv millioner til ny idrætshal

AGF For abonnenter

En mandag aften på kunstgræs i Silkeborg: Måske er det i virkeligheden en af sæsonens sværeste opgaver for AGF?

Kultur

Se billederne: Royal jubel efter prins Joachim og Tom K. kørte først over stregen

Danmark For abonnenter

Fup-mails vælter ind: Svindlere udnytter farvel til NemID til identitetstyveri

Østjylland

Nu kommer der flere busser mellem Aarhus og Randers: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Byudvikling For abonnenter

Den store udfordring: Aarhus Ø må nøjes med busser, mens politikere drømmer videre om en førerløs fremtid

Livsstil

Shopping: Indret dig hyggeligt ved skrivebordet

Aarhus

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Sport

Bilinspektør om Chris Anker-ulykke: Chauffør begik ikke fejl

AGF

David Nielsen skal gøre drenge til mænd i AGF: - Den her klub spiser lidt af din sjæl, hver gang du taber

Byudvikling For abonnenter

Håndværkere boede ulovligt på industrigrund: Kommunen blev advaret - men førte ikke tilsyn

Sport

Barndomsby i sorg over Chris Ankers død

Annonce