Annonce
Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

De danske supermarkeder - som her Rema 1000 - har længe forsøgt at begrænse mængden af madvarer, der må smides ud, fordi datoen overskrides. Onsdag aften forsøger kæderne Superbrugsen og Kvickly at komme af med flere datovarer ved at give yderligere 50 procent rabat på dem. Arkivfoto: Morten Dueholm.
Landet over afprøver supermarkeder et nyt våben mod madspild, når alle Superbrugsen- og Kvickly-forretninger 29. september halverer prisen på datovarer.

Forbrug: Madspild koster både forretninger og forbrugere dyrt. Og miljø og klima belastes unødigt af de fødevarer, som produceres, men smides ud i stedet for at blive spist eller drukket.

Supermarkederne har længe samlet eksempelvis ferskvarer i kølemontrer, hvor kunderne kan købe varer, der er tæt på udløbsdato, til nedsat pris, og onsdag aften får kunderne i landet Superbrugser og Kvicklyer endnu et incitament til at redde de datoramte madvarer fra affaldscontaineren.

Fra klokken 19 og indtil butikkerne lukker, er der happy hour i supermarkederne. Prisen på alle madvarer med kort holdbarhed bliver sænket yderligere 50 procent. Varerne får et gult klistermærke, så de er nemme at gå på jagt efter i butikkerne, oplyser Coop.

Annonce

- Hvis det er kølevarer, så har vi dem samlet i en måltidskøler, den vi kalder "Red maden". Og man vil kunne finde varerne samlet centrale steder, så du skal ikke rundt og besøge alle gangene i butikken - vi samler varerne, så vidt det er muligt, siger Jesper Gottschalck Bjerring, kædedirektør i Superbrugsen.

Nu tester vi det og vil se, hvordan kunderne reagerer på det. Det overordnede succeskriterium er, at vi kan se, at det har en effekt.

Jesper Gottschalck Bjerring, kædedirektør i Superbrugsen

Tidsrummet fra klokken 19 til lukketid er ifølge Jesper Gottschalck Bjerring valgt, fordi butikkerne har mange kunder i det tidsrum.

- Og mange steder reducerer vi i forvejen prisen på frisk brød, fordi vi gerne vil have det sidste solgt, inden vi lukker butikken, tilføjer han.

Har det en effekt?

Der vil ikke være andre eller nødvendigvis flere datovarer til nedsat pris, end der plejer at være i butikkerne, men priserne får et ekstra hak nedad. Inspirationen kommer ifølge Jesper Gottschalck Bjerring fra udlandet, hvor metoden har haft en positiv effekt på salget af datovarer.

Om Coop vil gentage sin "happy hour" for madvarer, er endnu ikke afklaret.

- Nu tester vi det og vil se, hvordan kunderne reagerer på det. Det overordnede succeskriterium er, at vi kan se, at det har en effekt. Har det ikke nogen nævneværdig effekt, selvom vi har markedsført det godt og grundigt, så er det måske ikke det, vi skal gøre.

Brød, grønt og måltidsrester ryger ud

  • Coop Analyse spurgte i juni 1017 repræsentativt udvalgte danskere om deres madspild. 40 procent svarede, at de indimellem eller ofte smider brød ud, fordi det er blevet dårligt. Og 36 procent kunne svare ja til, at det samme gjaldt for grøntsager.
  • Madrester fra et tidligere måltid (vel at mærke ikke mad, som havde været serveret for en person) må 31 procent indimellem smide ud, og næsten lige så mange, 29 og 28 procent, smider henholdsvis pålæg og frugt i skraldespanden, fordi det er blevet dårligt.
  • 16 procent af de spurgte svarede, at de aldrig smider mad ud.

Coop har sat sig det mål, at ingen madvarer i butikkerne går til spilde i 2025 - og det er ikke kun klimaet, der vil have gavn af et reduceret madspild. Det vil også kunne ses på bundlinjen, for madspild udgør ifølge Coop 1,2 procent af koncernens samlede omsætning. Nettoomsætningen i Coop Danmark var i 2020 knap 38,4 milliarder kroner, og 1,2 procent svarer til 460 millioner kroner.

- Men det her går ikke så meget ud på kroner og øre for os. Det går ud på, at vi ønsker at bidrage til, at vi kan være neutrale på det her i 2025. Fordi vi ønsker at gøre det godt for miljøet, siger Jesper Gottschalck Bjerring.

Annonce
Aarhus For abonnenter

Ny by på landet: Stor boligforening er vild med planer om en lav by på markerne

Danmark

Søndagens coronatal: Yderligere ni er døde - 4290 har fået en positiv test

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Henrik husker da bugten var fuld af fisk: Nu må han rejse langt efter dem

Aarhus For abonnenter

Franske finesser: Restaurant ET har gennem 13 år holdt højt niveau

Aarhus

Se video: Flere end 100 sygeplejersker udtrykte deres utilfredshed med arbejdsforholdene

Kultur

- Vi snakkede aldrig om det hos os: Pårørende og skuespillere besøgte grave inden gallapremieren på 'Hvidstengruppen II'

Husk det nu - i dag vender mundbindet tilbage: Sådan er reglerne

AGF For abonnenter

Kommentar: Skulle vi ikke lige få bolden med? AGF-efteråret har været en skuffende rodebutik

Aarhus For abonnenter

Liv i det døde hav: Sådan får Aarhus igen fisk i sin bugt

Aarhus

Cykelbuddet Emma giver drengene baghjul: Derfor er hun så hurtig

Forsvaret undlod at dele viden om forureninger med tilsyn: - Det er uetisk og uansvarligt

Aarhus

Jul i pandemiens skær: Træet blev tændt med coronapas og uden fællessang

Aarhus For abonnenter

Parcelhuse med særlige historier: Søren og Jettes hus er på forsiden af en ny bog om arkitektur

Aarhus For abonnenter

Enhedslistens store stemmesluger: Vi skal have grøn, kollektiv trafik - og erhvervslivet skal betale regningen

Annonce