Annonce
Østjylland

Tilfredse gæster: Hadstens modeljernbane er bedre end Hamborgs

Gæst Lasse Bott, der sammen med sin mor igen har taget toget fra Struer til Hadsten for at kigge tog, sammen med næstformand for Modelbane Europa, Klaus Mikkelsen. Foto: Morten Lund
Modelbane Europa i Hadsten, der nu kan fejre sine første 25 år, sætter modeltog på halvanden kilometer skinner.

FAVRSKOV: - Modeljernbanen i Hamborg er vanvittig stor, men Hadstens Modelbane Europa er bedre.

Så klar i mælet er Mette Bott, der sammen med sønnen Lasse for Gud ved hvilken gang har taget den lange togtur fra Struer for at kigge på tog i Hadsten.


Annonce

Og når vi så er her, bruger vi hele dagen. Vi står her, når de åbner, og tager toget hjem til Struer, når stedet lukker igen sidst på eftermiddagen.

Mette Bott


- Her er plads, du kan se noget, og så er hele stedet fantastisk venligt og imødekommende, siger hun.

Imens Lasse Bott flagrer rundt med opgaveark, der udfordrer ham til at finde særlige detaljer på de over hundrede små togsæt, der futter rundt - eller står stille - på de mange hundrede meter skinner på de forskellige togbaner.

- Og når vi så er her, bruger vi hele dagen. Vi står her, når de åbner, og tager toget hjem til Struer, når stedet lukker igen sidst på eftermiddagen.

Og selv om de små Find-Holger-opgaver nok mest er tiltænkt de gæstende børn, er der også masser af voksne, der kaster sig ud i detektivarbejdet - blandt andet med at finde Lufthansa Expressen, der ligesom banens andre togstammer er modelleret efter virkeligheden.

- På et tidspunkt brugte det tyske luftfartsselskab Lufthansa faktisk tog til nogle af deres korteste "flyvninger". At flyve i højde nul, hed det, fortæller Klaus Mikkelsen.

Togtosser

- Hovedparten af vores skinner ligger i de to store baner: En tysk - den største - og en lidt mindre, der illustrerer den jernbane, der stadig går gennem Hadsten, Lerbjerg og Thorsø - og som havde endestation i Århus, fortæller næstformand for 'togtosserne', Klaus Mikkelsen, der har været med helt fra starten.

Hadsten fra 50'erne er en af de livagtige kulisser, som modeljernbanen passerer. Foto: Morten Lund

Og hos Modelbane Europa er der intet nedsættende i at titulere sig selv og andre som 'togtosse' - tværtimod, faktisk.

- Vi byggede vores første togbane på et halvt år for 25 år siden. Og så har vi bygget videre på den lige siden.

Annonce

Altid nyt at finde

Hvilket også er en af attraktionerne for de mange gengangere blandt gæsterne: At der hele tiden er nye detaljer at få øje på.

Den tyske modelbane passerer byer og landsbyer, bjerge og strande, broer, biler og stationer. Og kører endda under en stor, blå luftballon.

- For eksempel tager det nok lidt tid at få øje på den nudist-strand, der ligger langs jernbanen - og på 'lureren', der liiige skal kigge ind med sin kikkert, fortæller Klaus Mikkelsen.

Formand Bjarne Werliin og næstformand Klaus Mikkelsen fra Modelbane Europa. De enkelte detaljer kan tage tid at finde i den voldsomme sværm af lokomotiver og togvogne på skinnerne i Hadsten. Foto: Morten Lund

Som en af årets nyheder er Modelbane Europa ved at implementere en styring, så miniature-bilerne ganske uforudsigeligt kan summe rundt langs jernbanen.

Skinnerne hos Modelbane Europa er befolket af en samling tog, der afspejler en lang historie fra starten i Tyskland i 1850'erne til 2021.

Modelbane Europa drives af en frivillig klub med 50 aktive medlemmer - mænd og kvinder, drenge og piger mellem 15 og 93 år.

- Selvfølgelig er vi rigtig mange 'togtosser', men vi har også medlemmer, der primært kommer her for det gode sammenhold. Vi ser også folk, der var her som børn, fik andre interesser - og så kom tilbage igen efter måske 20 år.

Annonce

Scandia-sæder

De forskellige modelbaner holder til hus i flere forskellige lokaler i et større kompleks - lige overfor stationen i Hadsten. Og relativt for nyligt er det lykkedes for togentusiasterne at sikre sig 10 dobbelte kupé-sæder fra de nu kasserede MR-tog, der i sin tid blev bygget hos Scandia i Randers. Sæderne er arrangeret som i en gammeldags kupé omkring små borde under de ligeledes originale bagage-hylder og med korrekte gardiner for de malede udsigter fra toget.

Omkring 6000 gæster kigger hvert år forbi togbanen. Et besøgstal, der har ligget ganske stabilt i længere tid. Modelbanen er finansieret af et tilskud fra Favrskov Kommune, entré-indtægter, sponsorater og forskellige fonde.

Annonce
Østjylland For abonnenter

Efter 71 år uden hovedbygning: Godsejer vil genopføre Rathlousdal ved Odder

Danmark

Tirsdagens coronatal: Tre døde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Aarhus

Spildevand i havnebassin: - Vandkvaliteten er på et niveau, hvor jeg ikke vil anbefale, man bader

AGF For abonnenter

Bagkanten: 5 gode grunde til, at det ikke er så slemt i AGF, som det ser ud

Aarhus

Aarhusregionens kulturinstitutioner udvalgt: Million-indsprøjtning skal kick-starte vigtigt erhverv

Alarm 112

Tre personer kæntrede i jolle ved Samsø - Både Molslinjen og Samsøfærgen sejlede til undsætning

Aarhus For abonnenter

Holy shit: Stiften tjekker byens automatiske toiletter -  sarte sjæle bedes klikke på en anden artikel

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Kender du Djurslands oversete sø? Tag klapvognen med ud i naturen og mød en mordgåde fra stenalderen

Aarhus

Se video: Voldsomme oversvømmelser omkring Aarhus

OL

Mens du sov: Håndboldherrer snupper ny storsejr i morgenseance ved OL

AGF

Svensker trænede tirsdag med AGF for første gang: - Han kan spille kampe lige med det samme

Aarhus For abonnenter

Se her, Aarhus: I Odder findes det gode eksempel på et godt liv som voksen-handicappet

Alarm 112

Kørt på skadestuen: 62-årig mand i kørestol blev påkørt af personbil

Annonce