Annonce
Østjylland

Tilskadekommen skraldemand i nødråb: - Det er livsfarligt

Svend Andersen arbejder på skiftehold med vagter af seks timers varighed. På de seks timer går han 18-19 kilometer, og mange af de kilometer foregår i vintermånederne på et isglat underlag. Foto: Martin Ries

Året rundt må renovationsmedarbejderne stå model til meget. De bliver råbt ad, truet med tæsk og sågar spyttet på. Men i vinterhalvåret er arbejdsmiljøet endnu værre. Her må de dag efter dag køre rundt på villaveje, hvor ingen tilsyneladende har tænkt på, hvor galt det kan gå, når man skøjter rundt på en spejlglat vej med en 250 kilo tung affaldsspand på slæb.

Randers: I sidste uge blev en skraldemand fra Skive Kommune indlagt med indre blødninger i hovedet, efter han mistede fodfæstet på en glat villavej og hamrede hovedet direkte i jorden.

Desværre er det ikke et enkeltstående tilfælde. Hver eneste vinter ser skraldemændene i Randers Kommune også adskillige kolleger komme galt afsted. Senest gik det ud over Svend Andersen, som dog slap heldigere fra sit styrt end kollegaen fra Skive.

- Jeg kom gående på en villavej med en skraldespand og en ekstra sæk, da jeg pludselig gled og røg ned på asfalten. Der var sort is, som var næsten umulig at se. Ved styrtet slog jeg min albue og skulder, og det gjorde ondt. Rigtig ondt, fortæller Svend Andersen, der foruden at være ansat som renovationsmedarbejder også er arbejdsmiljørepræsentant i firmaet Meldgaard, som står for indsamlingen af dagrenovation i Randers Kommune.

Beskrivelser af tidligere skader vidner om, at Svend Andersen ikke er pylret anlagt. Så når han siger, styrtet gjorde ondt, er det næppe en overdrivelse. Det samme gælder, når han fortæller, at han siden styrtet har døjet med smerter i de forslåede lemmer og en konstant hovedpine, fordi slaget fik noget til at sætte sig i klemme i hans ryg. Det værste er dog tanken om, hvor galt det kunne være gået den morgen på villavejen.

- De glatte villaveje er livsfarlige. Vi kan slå hovedet i stykker, hvis vi lander forkert, fastslår han og fortsætter:

- Det er dybt uansvarligt, at vi dag efter dag, vinter efter vinter, bliver mødt af sort is og veje, der hverken er ryddet eller saltet. Og det er et problem både på private og offentlige veje. Alene i år er vi flere kolleger, der er strøget rundt og er kommet til skade på grund af det.

Annonce

De glatte villaveje er livsfarlige. Vi kan slå hovedet i stykker, hvis vi lander forkert.

Svend Andersen, renovationsmedarbejder i Randers Kommune
Skraldemændene må lægge krop og ører til rigtig meget, når de passer deres job i Randers Kommune. Hvert år kommer flere af dem til skade på grund af spejlglatte villaveje - nogle ganske alvorligt. Derudover bliver de råbt ad, truet med tæsk, og Svend Andersen har sågar oplevet at blive spyttet i ansigtet af en vred borger. Foto: Martin Ries

En sag for byrådet

Jens Laursen, der er formand for 3F Transport i Randers, bekræfter, at der er tale om et omfattende problem.

- Det sker mindst et par gange hver vinter, at skraldemænd fra Randers Kommune kommer til skade med sygedage til følge. Dertil kommer alle dem, der - ligesom Svend Andersen - slår sig, men dog kan arbejde videre, siger han og understreger, at det ikke er et nyt problem.

- Det er et evigt tilbagevendende problem, som opstår vinter efter vinter og har gjort det i årtier. Vi har tidligere haft problemet oppe at vende i Randers Byråd, og et par gange er der da også blevet strammet op på regler, der skal forbedre skraldemændenes arbejdsmiljø. Men det har ikke været tilstrækkeligt, og nu begynder vi at have nået smertegrænsen for, hvad vi kan finde os i, fastslår Jens Laursen, der også er medlem af SF, og igennem dette medlemskab vil kræve at få problematikken sat på byrådets dagsorden endnu en gang.

- Det her bliver en sag for byrådet i løbet af sommeren, så vi kan have en klar plan inden næste vinter. Jeg vil foreslå, at der bliver nedsat et udvalg med skraldemænd og repræsentanter fra Randers Kommune, som sammen skal lave en ordning, der tilgodeser alle behov. Eksempelvis giver det ingen mening, at borgerne først er forpligtiget til at have ryddet sne klokken syv om morgenen, når dagrenovationen kan hentes allerede klokken seks, fortsætter han.

Svend Andersen døjer stadig med hovedpine efter et styrt på en villavej. Værre ser det dog ud for hans kollega i Skive, der i sidste uge blev indlagt med indre blødninger i hovedet efter et lignende styrt. Foto: Martin Ries

Flyt skraldespanden

Jens Laursen og Svend Andersen er enige om, at det ville løse mange af problemerne, hvis der som det første blev lavet en regel om, at skraldespandene skal stå i skel. Om vinteren ville det betyde færre skridt på glatte underlag, og om sommeren ville det spare skraldemændene for at skulle køre slalom med de tunge spande for at undgå sammenstød med legetøj, byggematerialer og skæve sten i folks indkørsler. Alt sammen noget, der også jævnligt fører til ufrivillige flyveture og styrt på det hårde underlag, og som for nogle somre siden kostede en randrusiansk skraldemand en ødelagt skulder, utallige operationer og en fremtid som uarbejdsdygtig.

Randers Kommune indførte ved årsskiftet en ordning, hvor borgerne årligt kan sparre 62,5 kroner pr. affaldsbeholder, hvis de står ved skel. Den ordning giver de to herrer med kendskab til branchen dog ikke meget for.

- Til helvede med den. De 60 kroner årligt kommer ikke til at rykke noget som helst, lyder det fra dem begge.

- Der er for længst indført regler om, at postkassen skal stå ved skel, for uha nej, postbuddet skal endelig ikke bære et brev på 40 gram helt op til døren. Til gengæld forventes skraldemanden at hente spande på 250 kilo ved folks hoveddøre og slæbe dem henover dårlige belægninger ned til skraldebilen. Det giver ingen mening. Der skal simpelthen indføres en regel om, at skraldespanden skal stå ved siden af postkassen i skel, raser 3F-formanden, som får fuld opbakning fra Svend Andersen.

Spyttet i ansigtet

- Hvis bare folk ville sætte deres skraldespande i skel, ville det gøre arbejdet lettere og mere sikkert for os, fastslår Svend Andersen, som ikke lægger skjul på, at man som skraldemand i forvejen har nok at kæmpe med, når man kører rundt og henter folks affald. Det er nemlig langt fra alle steder, man bliver mødt af smil og venlige hilsner.

- Jeg har blandt andet oplevet at blive spyttet i ansigtet af en kvindelig bilist, fordi skraldebilen et par minutter holdt i vejen, så hun ikke kunne komme forbi, fortæller han.

Derudover bliver Svend Andersen og kollegerne råbt ad, truet med tæsk og kaldt øgenavne som "idiot" eller det, der er værre.

- Det sker jævnligt. Typisk fordi folk mener, vi holder i vejen. Men jeg har efterhånden vænnet mig til det, og har lært bare at trække på skuldrene, siger han.

- Heldigvis møder vi også mange søde borgere, som gør vores arbejde lidt sjovere. Borgere, som er gode til at stille spandene frem til os, og som hilser pænt. Nogle er endda så søde, at de en varm sommerdag kan finde på at komme ud med is til os, eller stille sodavand ovenpå skraldespanden. Og til jul var der eksempelvis en, der havde lagt lidt chokolade frem til os sammen med en sød hilsen, hvor der stod "Tak for indsatsen i år", det var virkelig sødt gjort, smiler Svend Andersen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AGF

Bet for AGF: Zach Duncan ude i 9-12 måneder

Danmark

Danmark genåbner grænsen: Tyske, islandske og norske turister er nu velkomne

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Aarhus For abonnenter

Skæbnestund for husvildeboligerne på Poul Martin Møllers Vej: Beboerne er halvt oppe af den varme gryde

AGF

Så du Helmigs nye live-udgave af Malaga? Se eller gense hans hyldest til Aarhus her

Annonce